Πως μια χώρα, με έκταση ίση με την Πελοπόννησο, σε μία εξαιρετικά προβληματική περιοχή, έχει σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα!

Η χώρα, με έκταση ίση με την Πελοπόννησο, σε μία εξαιρετικά προβληματική περιοχή και με εχθρικό φυσικό περιβάλλον, έχει σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα, ενώ θεωρείται η τρίτη πιο σταθερή οικονομία στον πλανήτη – έχοντας ιδρυθεί μόλις πριν από 70 περίπου χρόνια, με αρχικό πληθυσμό λιγότερο από την Κύπρο.

«Η συμμετοχή του κράτους στο σχεδιασμό της οικονομίας, καθώς επίσης στον έλεγχο της, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ισραήλ – θυμίζοντας σε κάποιο βαθμό το εθνικοσοσιαλιστικό μοντέλο, το οποίο είναι από πολλούς παρεξηγημένο επειδή το συνδέουν λανθασμένα με το ναζισμό και με το Χίτλερ, παρά το ότι ήταν το δημιούργημα πολύ ικανών οικονομολόγων».

Ένα από τα βασικότερα θέματα που οφείλουν να μας απασχολούν όλους εμάς τους Έλληνες που δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, παρά τις σημερινές τεράστιες αντιξοότητες, είναι η παραγωγή πλούτου – όπου δυστυχώς ποτέ δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία πραγματική, μη πλασματική οικονομία, μακροπρόθεσμα σταθερή και βιώσιμη, η οποία να μην στηρίζεται στην επί πιστώσει κατανάλωση, αλλά σε αληθινές αξίες. Εν προκειμένω, για να τεκμηριώσουμε πως δεν μας ήταν εμπόδιο η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, αναφέραμε ήδη τα εξής:
«Η Ολλανδία, η οποία είναι μέλος της Ευρωζώνης και της ΕΕ, έχοντας έκταση (ξηρά) μόλις 33.893 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 17.188.322 κατοίκους, έναντι 130.647 της Ελλάδας με 10.757.300 κατοίκους (21.439 τετραγωνικά χιλιόμετρα η Πελοπόννησος), αποδεικνύει πως δεν φταίνε ούτε το ευρώ, ούτε η ΕΕ για την κατάρρευση μας – αφού μία τόσο προβληματική χώρα, από πλευράς κλίματος και στάθμης της θάλασσας, έχει καταφέρει να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως στις εξαγωγές τροφίμων (94 δις € το 2016, έναντι περίπου 5 δις € της Ελλάδας), με συνολικές εξαγωγές 526,4 δις $ σε ένα ΑΕΠ ύψους 824,5 δις € (σχεδόν 64% του ΑΕΠ, όταν της Ελλάδας είναι κάτω από το 15%)» (πηγή).

Επειδή τώρα ενοχοποιήθηκε για τις αποτυχίες μας η γεωπολιτική μας θέση, η οποία πολύ σωστά δεν έχει καμία σχέση με την Ολλανδία, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε σε μία άλλη χώρα που ευρίσκεται σε μία πολύ πιο δύσκολη περιοχή από τη δική μας – στο Ισραήλ, ελπίζοντας να μην αναζητήσουμε μία ακόμη δικαιολογία, ισχυριζόμενοι πως η επιτυχία του στηρίζεται στο ισραηλινό λόμπι των Η.Π.Α., αφού θα μπορούσε να λειτουργήσει ανάλογα και το ελληνικό εκεί, εάν του έδιναν την ευκαιρία οι κυβερνήσεις μας (σταματώντας να διαφθείρονται και να διαφθείρουν, καθώς επίσης ενδιαφερόμενες για τον απόδημο ελληνισμό που είναι μεγαλύτερος από τον εγχώριο, αγαπάει περισσότερο την πατρίδα του και είναι πολύ πιο επιτυχημένος).

Περαιτέρω, ενώ ο πληθυσμός του αυξήθηκε κατά σχεδόν δέκα φορές, το ΑΕΠ του υπερέβη τις εξήντα φορές – γεγονός που σημαίνει ότι, η παραγωγικότητα των Πολιτών του αναπτύχθηκε με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό, ξεπερνώντας τα 300 δις $ (γράφημα) όταν της Ελλάδας είναι περί τα 200 δις $ (από 354 δις $ το 2008). Την ίδια στιγμή, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ισραήλ πλησιάζει τα 35.000 $ – όταν το ελληνικό, από 29.874 $ το 2008 έχει μειωθεί στα 22.736 $.
Όσον αφορά το νόμισμα του, την ισραηλινή λίρα στην αρχή και αργότερα το Shekel (το νέο ισραηλινό Shekel από το 1985), είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο και πλήρως μετατρέψιμο στις παγκόσμιες συναλλαγματικές αγορές – ενώ, με δεδομένα τα σταθερά πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του, στο +3,6% το 2016, καθώς επίσης τα σχετικά μικρά ελλείμματα του προϋπολογισμού του (-2,15% του ΑΕΠ το 2016), δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υποτίμησης.

Έτσι η υψηλή τεχνολογία αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη της εξαρτώμενης από τις εξαγωγές οικονομίας του Ισραήλ – σημειώνοντας πως ενώ η παραγωγικότητα στους παραδοσιακούς κλάδους της χώρας τη δεκαετία του 1990 μειωνόταν κατά 2% ετήσια, στην υψηλή τεχνολογία αυξανόταν με ρυθμό 5%, με το 75% των εξαγωγών της να αφορά αυτά τα προϊόντα.
Μετά το σπάσιμο της φούσκας του διαδικτύου όμως το 2000, το Ισραήλ βυθίστηκε για πέντε χρόνια στην κρίση – έχοντας συνέλθει αμέσως μετά, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5%. Το 2016 πάντως καταγράφηκε ως η τρίτη πιο σταθερή οικονομία στον πλανήτη, μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Κορέα (πηγή) – με την Ελλάδα, την Αργεντινή και τη Ν. Αφρική στις τελευταίες θέσεις.

Ολοκληρώνοντας, η συμμετοχή του κράτους στο σχεδιασμό της οικονομίας, καθώς επίσης στον έλεγχο της, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ισραήλ – θυμίζοντας σε κάποιο βαθμό το εθνικοσοσιαλιστικό μοντέλο, το οποίο είναι από πολλούς παρεξηγημένο επειδή το συνδέουν λανθασμένα με το ναζισμό και με το Χίτλερ, παρά το ότι ήταν το δημιούργημα πολύ ικανών οικονομολόγων (ανάλυση).
Το γεγονός πάντως ότι μία τόσο μικρή χώρα, σε μία εξαιρετικά προβληματική περιοχή, με τεράστιες μεταναστευτικές εισροές, καθώς επίσης με μηδενικό σχεδόν φυσικό πλούτο κατάφερε να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, τα οποία ζηλεύουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σημαίνει πως το μοντέλο που χρησιμοποίησε δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αποτυχημένο – εκτός εάν αρνείται κανείς να κρίνει με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

loading...

3 thoughts on “Πως μια χώρα, με έκταση ίση με την Πελοπόννησο, σε μία εξαιρετικά προβληματική περιοχή, έχει σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα!

  1. Ευφύς λαός.
    Οι αρχαίοι Εβραίοι, αν και περιπλανόμενοι τσοπάνηδες, σε μεγάλο μέρος της ιστορίας τους, χωρίς δηλ. αξιόλογο πολιτισμό,
    δημιούργησαν δύο παρακλάδια της θρησκείας τους,
    τον χριστιανισμό και μουσουλμανισμό.

    Η Π. Διαθήκη, η ιστορία και μυθολογία δηλαδή των Εβραίων,
    αποτελεί τα 3/4 της Α. Γραφής και μεγάλο μέρος του Κορανίου.

    Καθημερινά στους ναούς δοξολούνται Εβραίοι βασιλείς, γενάρχες,
    ψευτοπροφήτες.
    Ο λαός του Ισραήλ κατά την Α. Γραφή είναι
    "περιούσιος" (εκλεκτός!).

    Ο ίδιος ο Ιησούς στην "Επί του Όρους Ομιλία" (Ματθαιος 5 – 17, 18) επικυρώνει την σπουδαιότητα της Π.Δ.).
    Επίσης στο κατά Ιωάννη 5 – 39 προτρέπει τους πιστούς στην μελέτη
    της Π.Δ.

  2. ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΚΕΦ. 5 (Επί του Όρους Ομιλία)

    17 Μη νομίσετε ότι ήλθα να καταλύσω τον νόμον του Μωϋσέως ή την διδασκαλίαν των προφητών. Δεν ήλθα να καταλύσω αυτά, αλλά να τα τηρήσω, να τα εκπληρώσω και να τα ολοκληρώσω εις ένα τέλειον νόμον.

    18 Διότι σας διαβεβαιώ με πάσαν επισημότητα, ότι έως ότου υπάρχη ο ουρανός και η γη, ούτε ένα γιώτα η ένα κόμμα, δεν θα παραπέση από τον νόμον, μέχρι την στιγμήν που όλα θα επαληθεύσουν και θα πραγματοποιηθούν εις την ζωήν και το έργον μου.

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦ. 5

    39 Λοιπόν, σεις πρέπει να ερευνάτε τας Γραφάς και να συλλαμβάνετε τα βαθύτερα αυτών νοήματα, διότι και σεις οι ίδιοι πιστεύετε ότι με την έρευναν και την πίστιν εις αυτάς θα έχετε ζωήν αιώνιον. Και αυταί ακριβώς αι Γραφαί είναί που μαρτυρούν δι' εμέ.

    [Προφανώς εννοεί ο Ιησούς τα εβραϊκά ιερά κείμενα, την Π. Διαθήκη, αφού η Καινή δεν είχε ακόμα γραφεί.]

    Από τα παραπάνω αποσπάσματα της Αγίας Γραφής [τα λόγια δηλαδή του Ιησού],
    αποδεικνύεται η πλήρης και ανεπιφύλακτη αποδοχή από τον Ιησού της ιουδαϊκής θρησκείας.

    Άλλωστε ο Ιησούς, ως πιστός Ιουδαίος, προσευχόταν στην Συναγωγή
    και υπέστη περιτομή, την οποία οι χριστιανοί αναγνωρίζουν και εορτάζουν ως….. πνευματικό γεγονός την 1η Ιανουαρίου.

  3. Γαμω το ισραηλ και ολη την εβραιοσυνη.αυτοι κρυβονται πισω απο πολλα…….καταραμενοι να ναι

Comments are closed.