Εξέπνευσε κατά τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη αρκούδα που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Τ.Κ. Αετού Αμυνταίου

Την Πέμπτη 29/3/2018 και ώρα 07:00 π.μ. ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, από την Ελληνική Αστυνομία για εκδήλωση τροχαίου μεταξύ διερχόμενου οχήματος και αρκούδας, στο 12ο χλμ. Αμυνταίου-Καστοριάς και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Αετού Αμυνταίου.

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, όπου εντοπίσανε την αρκούδα εκατό μέτρα από το οδόστρωμα μέσα σε παρακείμενο χωράφι.

Διαπιστώθηκε αρχικά ότι, πρόκειται για τραυματισμένο μεγαλόσωμο άτομο αρκούδας και για το λόγο αυτό κλήθηκε στο σημείο ιδιώτης Κτηνίατρος με εμπειρία σε ναρκώσεις, προκειμένου να παρασχεθεί η νάρκωση με ασφάλεια τόσο για την ίδια την αρκούδα όσο και για τα μέλη του κλιμακίου που βρίσκονται στο σημείο.

Η επί τόπου εξέταση της αρκούδας και η παροχή ιατρικής φροντίδας, κατέστη δυνατή μετά την επιτυχή νάρκωσή της.

Από την πρώτη εξέταση διαπιστώθηκε ότι, πρόκειται για αρσενική αρκούδα δέκα (10) ετών και βάρους 200-220 κιλών, η οποία έφερε κυρίως ορθοπεδικά τραύματα.

Κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, του Κτηνιάτρου της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και του ιδιώτη Κτηνιάτρου καθώς και των δυο περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», αποφασίστηκε για την καλύτερη παροχή περίθαλψης και την πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων, η αρκούδα να μεταφερθεί στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, η αρκούδα εξέπνευσε. Ωστόσο, η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή και κατόπιν θα αναλάβει την αποτέφρωση του ζώου.

Τα τροχαία ατυχήματα με αρκούδα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν την συνύπαρξη του είδους με τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή «Κλειδί» στον Δήμο Αμυνταίου όπου τα τελευταία 14 χρόνια έχουν σημειωθεί ισάριθμα ατυχήματα. Για την βελτίωση των όρων συνύπαρξης αρκούδας και ανθρώπου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμυνταίου, η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ υλοποιούν το έργο LIFE AMYBEAR στην περιοχή του στον Δήμο Αμυνταίου και στον Δήμο Φλώρινας.

Στο πλαίσιο του LIFE AMYBEAR θα μοιραστούν φυλλάδια που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για το πώς μπορούν να αποφύγουν κάποιο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που ένα τέτοιο ατύχημα συμβεί. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα ραδιοφωνικό σποτ που θα ενημερώνει το κοινό που διέρχεται από περιοχές που συνορεύουν με τον οικότοπο της αρκούδας. Τέλος θα εγκατασταθούν 750 ανακλαστήρες φωτός (για τα φώτα των αυτοκινήτων) και 14 ενημερωτικές πινακίδες στα σημεία των δρόμων όπου η πιθανότητες σύγκρουσης αυτοκινήτου με αρκούδα είναι μεγαλύτερες,

loading...