ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ

ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ…




Λίγες ώρες πριν την επανεκλογή Πούτιν για 4η φορά – Με κοινή ανακοίνωση Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ στηρίζουν τη Μεγάλη Βρετανία –

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα – Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για σύγκρουση

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να επιβεβαιώσουν την παντοδυναμία του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακηρύσσοντάς τον για τέταρτη θητεία πρόεδρο της χώρας οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση θυμίζουν όλο και περισσότερο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Προφανώς μέσα από την υπερβολή του, προβλέποντας τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με αφορμή την εμπλοκή της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιγράφει ένα εξαιρετικά φορτισμένο σκηνικό.
Από τις κατηγορίες για παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε ένα θέμα που δεν λέει να φύγει από την επικαιρότητα εδώ και ένα χρόνο, έως το πιο πρόσφατο με τη δολοφονία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Μεγάλη Βρετανία οι αφορμές για την ένταση είναι πολλές.
Οι εξελίξεις πλέον λαμβάνουν τη μορφή της χιονοστιβάδας που κατρακυλάει ανεξέλεγκτη από το βουνό. Η δηλητηρίαση, με νευροτοξίνη, του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σάλσμπερι της Αγγλίας ήταν η θρυαλλίδα.
Την πρώτη αντίδραση των Βρετανών, δηλαδή την απόφαση για απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών και διακοπή των πολιτικών επαφών σε υψηλόβαθμο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών ακολούθησε η εξαιρετικά σκληρή στάση του Foreign Office και προσωπικά του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έκδοση ειδικής ταξιδιωτικής οδηγίας ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ανέφερε την Πέμπτη πως οι αποδείξεις και οι ενδείξεις είναι καταδικαστικές για τη ρωσική πλευρά. Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για χτύπημα εντός του βρετανικού εδάφους από εξωτερικό παράγοντα.
Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ με κοινή ανακοίνωσή τους στήριζαν απολύτως τη Μεγάλη Βρετανία κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ενέργεια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην κοινή τους ανακοίνωση τα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνουν λόγο για την πρώτη χημική επίθεση κατά ευρωπαϊκού εδάφους και ευρωπαϊκής χώρας από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πλήρης δήλωση των 4 συμμαχικών χωρών έχει ως εξής:
«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018. 
Η χρήση στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Όπλα και του διεθνούς δικαίου. 







loading...