Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Θα πάρετε στα στιβαρά χέρια σας τις τύχες της Ελλάδος και ευρύτερα της Ευρώπης»

Σύμφωνα με παλαιό έθιμο, σήμερα, κατά την Ιερά Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον κατάμεστο από προσκυνητές Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το τολμηρό ποιητικό εγχείρημα της θεολογικής σύνθεσης του Ακαθίστου Ύμνου συνιστά κατεξοχήν διαχρονικό παράδειγμα δυναμικής του δόγματος της Εκκλησίας, το οποίο δεν είναι μουσειακό αντικείμενο διαφυλάξεως, θεολογικής μελέτης και μεταπρατικής χρήσεως της πατερικής και συνοδικής παραδόσεως, αλλά ζωντανός λόγος απευθυνόμενος στον άνθρωπο κάθε εποχής και με εφαρμογή στον καθημερινό βίο».

Εκκλησιάστηκαν οι μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, o επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, άρχοντες οφικιάλιοι, όμιλος καθηγητών και φοιτητών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίου και πιστοί από την Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά, σε ομιλία του στην κοινοτική αίθουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής «του 6ου λόφου της Επταλόφου Πόλεως, όπου βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Παναγίας και το Αγίασμα των Βλαχερνών, στον τόπο όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος, και υπήρχε, κατά τα βυζαντινά χρόνια, το περικαλλές Παλάτι των Βλαχερνών».

Απευθυνόμενος στις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη, πόλη και κοινωνία», τους κάλεσε να επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν την Πόλη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αφορμή την παρουσία των φοιτητών από τα Ιωάννινα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη της Μητέρας Εκκλησίας προς την Ήπειρο που προσέφερε στην Εκκλησία τον μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος έλαβε τις πρωτοβουλίες για την έναρξη των διαλόγων ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».

«Σήμερα, στον 21ο αι. είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια. Πρέπει να ευρίσκεται εν διαρκεί κοινωνία με τον Θεό και επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, με διάλογο, και αγάπη και αλληλόπεριχώρηση» τόνισε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του διερωτήθηκε: «Πώς αλλιώς θα ζήσουμε, αντί να διαλεγώμεθα και να σεβόμεθα ο ένας την ταυτότητα, την ιδιοπροσωπία του άλλου, να πάρουμε τα όπλα και να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον; Και πού θα φτάσει η ανθρωπότης; Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι, βεβαίως, στα χέρια του Θεού, και όλα είναι στα χέρια του Θεού, αλλά σ’ εμάς τους ανθρώπους, τη σημερινή γενιά μας και τη δική σας αυριανή γενιά, που θα πάρετε στα στιβαρά χέρια σας τις τύχες της Ελλάδος και ευρύτερα της Ευρώπης και του κόσμου, εναπόκειται -και είναι χρέος μας- να συμβάλλουμε ο καθένας από το μετερίζι του, σε αυτήν τη μεγάλη υπόθεση, της των πάντων ενώσεως και της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, για την οποία, σε όλες τις Ακολουθίες της, εύχεται και προσεύχεται η Αγία Εκκλησία μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Πόλη «το οποίο σήμερα μπορεί να είναι μικρόν και ολίγον και αύριο να είναι πολύ, αυτό το ξέρει μόνον ο Θεός».

«Εμείς “οίδαμεν”, δηλαδή γνωρίζουμε, “και περισσεύειν και υστερείσθαι”, να ζούμε και με λίγα και με πολλά, και λίγοι και πολλοί» είπε, και πρόσθεσε: «Το μέλλον είναι στα χέρια του Θεού, και μπορεί, αλλάζοντας οι συνθήκες και οι περιστάσεις, να αποκατασταθούν οι αδικίες, πολλές και συσσωρευμένες αδικίες, εις βάρος του στοιχείου μας, που έγιναν και κατά το πρόσφατο παρελθόν, και να επανέλθουν καλύτερες και ευνοϊκότερες ημέρες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και για το Γένος μας σε αυτήν την ιστορική πόλη των Πατέρων μας».

loading...

10 thoughts on “Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Θα πάρετε στα στιβαρά χέρια σας τις τύχες της Ελλάδος και ευρύτερα της Ευρώπης»

  1. ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΟΤΟΥΡΚΩΝ
    ΠΡΙΝ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ — ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ
    ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ
    ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΕΕ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ

  2. Καραγκιόζη που υποτίθετε ότι είσαι Ελληνας αφού εσύ εγώ και όλοι μας καναμε την ελεύθερη ελλάδα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας σκατά σαν τα μούτρα μας εκλέγοντας τους χειρότερους για να κυβερνήσουν έχεις το θράσος να κρίνεις τον οποιοδήποτε πατριάρχη που μέσα στη σκλαβιά ,γατί στη σκλαβιά ζεί ,αυτός και μιά φούχτα ήρωες κανσταντινοπολίτες παρά τους διωγμούς και τους κατατρεγμούς που διαχρονικά υφίστανται κρατάνε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στην αληθινή πρωτεύουσα της ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ . ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΗΛΙΘΙΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ

  3. 'Ενταση υπήρξε και χθες στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά.
    Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οποία έχει φθάσει και στα δικαστήρια.

    Ο ναός σφραγίστηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, ώστε να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια τέλεσης θείας λειτουργίας των Χαιρετισμών.

    Χθες αλλάχθηκαν οι κλειδαριές του ναού.
    Η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί να τελεστεί λειτουργία σε παρακείμενο, μικρότερο ναό.

    Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Ιερώνυμος κατά Πατριάρχη λοιπόν!

    Τι κάνει αυτό το άτιμο χρήμα!

  4. ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΩ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΒΑΡΥ ΤΙΤΛΟ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΣΤΑΓΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΟΝΟΜΑ
    ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ; ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ; ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΖΟΥΡΛΕ

  5. ρε τουρκε κουβεντα για τουσ ελληνεσ στρατιωτικουσ αντε και σιχτιρ αντε να προσκυνησεισ τον αλλαχ.

  6. Το χρήμα βγαίνει από την τσέπη σου; Γιατί σε έπιασε ο πόνος;

  7. ΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  8. ισα μωρη παλιολινατσα μη σε κανω τουμπανο

  9. Θέλω να μου λύσουν κάποιες απορίες οι πιστεύοντες στους 12 θεούς του Ολύμπου:

    Έχω ένα φίλο ορειβάτη, ο οποίος ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου, αλλά δεν συνάντησε ούτε τους θεούς, ούτε το παλάτι τους, ούτε το εργαστήριο του Ηφαίστου.

    Έφυγαν οι θεοί από τον Όλυμπο, μετακόμισαν κάπου αλλού;

    Το παλάτι τους το κατέστρεψαν οι Βυζαντινοί;

    Αφού είναι αθάνατοι, πώς εξαφανίστηκαν από προσώπου της γης;

    Γιατί εγκατέλειψαν τους πιστούς;

  10. Οσο η Παναγία είχε πάει στο…περιβόλι του αγίου όρους και το…κάστανο του Παϊσιου είχε αποκτήσει ιερές ιδιότητες,άλλο τόσο σεργιανούσαν και οι 12 δώδεκα θεοί στον Ολυμπο!!!
    Διαπιστώνω πως σας αρέσουν τα παραμύθια!!!
    Ενθεν κι ένθεν!!!

Comments are closed.