ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΣΗΡΙΑΛ, ΣΤΟ SURVIVOR ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΟι Έλληνες οφείλουν επιτέλους να γίνουν συνειδητοί καταναλωτές, παύοντας να αγοράζουν τουρκικά προϊόντα, να βλέπουν...
τουρκικά σίριαλ και να ταξιδεύουν στην Τουρκία – ενώ το ίδιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με τα γερμανικά προϊόντα, καθώς επίσης με τα γερμανικά καταστήματα, εάν δεν θέλουν να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα της LIDL.

Επικαιρότητα

Εισαγωγικά, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν ανέκαθεν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας – ενώ το 2014 η Τουρκία ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, αν και συγκυριακά, αφού το επόμενο έτος υποχώρησε στην 4η θέση. 

Το 52% βέβαια των ελληνικών εξαγωγών αφορά τα πετρελαιοειδή – όπου η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη, οπότε επεξηγούνται καλύτερα οι διεκδικήσεις της στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Εν τούτοις, οι ελληνικές εξαγωγές περιορίσθηκαν το 2016 στα 1,35 δις € έναντι 1,71 δις € το 2015 – λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με το ευρώ κατά -25%. 

Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις των τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν καταστεί πολύ πιο δύσκολες, αφού η τουρκική λίρα ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – παρά τα όσα ακούγονται περί μίας «επιχειρηματικής εισβολής» των Τούρκων.

Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Τουρκία, ξανά λόγω της υποτίμησης της λίρας, αυξήθηκαν στο 1,4 δις € – οπότε ουσιαστικά έχουμε πια εμπορικό έλλειμμα με την Τουρκία, περί τα 500 εκ. €. 

Εάν όμως εξετάσει κανείς τα νούμερα αυτά σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, θα διαπιστώσει πως οι ελληνικές αποτελούν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του (γράφημα, ελληνικό ΑΕΠ στις μπλε στήλες και στην αριστερή κάθετο, τουρκικό στη διακεκομμένη γραμμή και δεξιά κάθετο).

Εκτός από τα πετρελαιοειδή τώρα η Ελλάδα εξάγει στην Τουρκία βαμβάκι, πλαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές, τηλέφωνα, καλώδια, σωλήνες, αλουμίνιο, λιπάσματα κλπ. – ενώ εισάγει από αυτήν φυσικό αέριο, επίσης πετρελαιοειδή, αυτοκίνητα, πλεκτά υφάσματα, ρούχα, χαρτί υγείας, οικιακές συσκευές κλπ.

Όσον αφορά τώρα τις υπηρεσίες και ειδικά τον τουρισμό, το 2015 επισκέφθηκαν την Ελλάδα πάνω από 1 εκ. τουρίστες από την Τουρκία, με αυξητικές τάσεις – ενώ στην Τουρκία πήγαν 800.000 τουρίστες από την Ελλάδα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. καλα ξυστα τα τετοια σου τωρα,και που τα λες ποιος θα τα κανει ο κυρ Μητσος ο μπακαλης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]