Φωτήλας: Συγγνώμη, αν άθελά μου έθιξα οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία

Προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του για την τοποθέτηση ατόμου με 92% αναπηρία στη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός – Οργισμένη επιστολή της ΕΣΑμΕΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συγγνώμη ζήτησε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, για τις δηλώσεις του σχετικά με υποδιοικητή Νοσοκομείου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, με αφορμή την τοποθέτηση ατόμου με 92% αναπηρία στη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Έχω υπερασπιστεί, υπερασπίζομαι και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ΑμεΑ με σθένος αλλά και ευαισθησία τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εκτός του κοινοβουλίου» δήλωσε ο κ. Φωτήλας, και πρόσθεσε: «Γι αυτό, εάν άθελα μου έθιξα ή προσέβαλα οποιοδήποτε άτομο με ειδικές ανάγκες και ιδίως τον ίδιο τον φερόμενο ως υποδιοικητή, ζήτω συγγνώμη. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου ήταν να αναδείξω την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλά για αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης για διαφάνεια και αξιοκρατία».

ΕΣΑμΕΑ: Οργισμένη επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Νωρίτερα, με επιστολή της επιστολή της στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις για το θέμα, του βουλευτή του κόμματος Ιάσωνα Φωτήλα σε τηλεοπτική εκπομπή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ρατσιστικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ο κ. Φωτήλας έκρινε τον διορισμό ενός υποδιοικητή Νοσοκομείου στη βάση της αναπηρίας του. Με έντονο τρόπο επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι λόγω της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει.

Από τη μια πλευρά έδειξε καταπληκτική άγνοια αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας, τι σημαίνουν κλπ. Αναπαρήγαγε διαδεδομένες ανακρίβειες- καθώς η αναπηρία, η οποιαδήποτε νόσος, ψυχική διαταραχή κλπ. ΔΕΝ είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία.

Το δυστυχέστερο, ουσιαστικότερο αλλά και πιο επικίνδυνο όμως ήταν οι δηλώσεις του περί «ικανότητας» ή «ανικανότητας» ενός ατόμου με αναπηρία.

Ουσιαστικά χρησιμοποίησε ένα ούτως ή άλλως δημοσιογραφικό «διαμάντι», ένα απαράδεκτο ρατσιστικό άρθρο μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας με αυτό το θέμα.

Οι πολλών ετών και μεγάλης έντασης αγώνες που διεξήγαγε και διεξάγει το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, για να αποτινάξει την ψευδή εκτίμηση της ανικανότητας και να προάγει τη δικαιωματική προσέγγιση προς την Αναπηρία είναι γνωστοί.

Και ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα προόδου, όταν η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει προς τα θέματα σεβασμού και δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου έρχεται και τα αμφισβητεί από δημόσιο βήμα.

Παράλληλα, και εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, ο βουλευτής επιτέθηκε και στα «οφέλη» που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο. Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η Αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον Κ. Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά ώστε ο βουλευτής του κόμματός του να ανακαλέσει άμεσα και δημόσια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

loading...

2 thoughts on “Φωτήλας: Συγγνώμη, αν άθελά μου έθιξα οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία

  1. ΚΑΙ ^ΤΥΦΛΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΣΕ F-16 ? ^ΜΗΠΩΣ ΤΥΧΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ?.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑ ΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΑΛΑΔΕΤΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ?ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ? ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ή ΜΗΠΩΣ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ?

  2. 9:53m.m. IPEROXA SXOLIASES TO THEMA. MPRABO! OXI! ANAPIRI SE ERGASIA. ANERGI NE! RATSISMOS INE NA MIN THLO TON ALBANO STIN ELLADA? OPOS EGO! DEN THELO KANENAN KSENO STIN ELLADA IDIETERA ISLAM, MUSULMAN, APOLITOS KANENAN STIN ELLINIKI EPIKRATIA, INE TO SPITIMOY!!! RATSISTES INE I EBREOMASONI POY IRTHAN APO TIN MOGOLIA KE GEMISAN TON GALAXIAMAS KE TORA GINONTE KE KRATOS EN KRATI OPOS STIN PALESTINI! TA SKOYLIKA ZITOYN KE DIKEOMATA ANTHROPINA, THANATOS STOYS EVREOMASONUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.