Τρόικα: Εκτοξεύθηκαν μέσα σε πέντε μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες

Το κράτος κατάφερε και «φέσωσε» κατά 4,7 δισ. ευρώ τους Έλληνες ιδιώτες σύμφωνα με την επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης

Την ανιούσα έχουν πάρει και πάλι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους. Παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Κοινωνικό Μέρισμα που διένειμε η κυβέρνηση, παρά τα δάνεια που πήρε με αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου (προμηθευτές, εκκρεμείς συντάξεις κλπ) το κράτος κατάφερε και «φέσωσε» κατά 4,7 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 5 μήνες τους Έλληνες ιδιώτες που περιμένουν να τα χρήματά τους.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης (Compliance Report) την οποία συνέταξαν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι απεσταλμένοι των δανειστών, στο διάστημα Ιούλιος – Δεκέμβριος του 2017 τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους προς ιδιώτες μειώθηκαν κατά 7,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο η καθαρή μείωση ήταν μόλις 2,53 δισ. ευρώ καθώς δημιουργήθηκε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,68 δισ. ευρώ η οποία προστέθηκε σε αυτά που πληρώθηκαν.

Στο τέλος Δεκεμβρίου, το υπόλοιπο οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες έφτανε σύμφωνα με την Εκθεση Συμμόρφωσης στα 3,97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 770 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.

Οι νέες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες ξεκίνησαν να δημιουργούνται τον Αύγουστο του 2017 (περίπου 1,3 δισ. ευρώ). Το Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε ο αύξησης (κυρίως με μαζικές επιστροφές φόρων αλλά και συμψηφισμούς πιστωτικών εκκαθαριστικών με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ) αλλά και έτσι ακόμα προστέθηκε «φέσι» ύψους 567 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα μήνα.

Στη συνέχεια όμως υπήρξε νέου κλιμάκωση των οφειλών κατά 845 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, κατά 828 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και κατά 770 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

loading...