Αλλάξτε τα αμέσως – Ποια είναι τα 10 χειρότερα PIN για κάρτες…

Ποια είναι τα 10 χειρότερα PIN για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες;

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότεροι κάτοχοι χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών χρησιμοποιούν κωδικούς ασφαλείας (ΡΙΝ) με αριθμούς που μπορούν εύκολα να τους απομνημονεύσουν ή απλώς σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο για αυτούς.

Ωστόσο, πολλές φορές αυτό δεν τους καθιστά ακριβώς… ασφαλείας, καθώς είναι πολύ εύκολο να «σπάσουν» σε περίπτωση κλοπής μίας κάρτας.

Ένα από τα «σωσίβια» ανάμεσα στους επίδοξους κλέφτες και του τραπεζικού λογαριασμού είναι τέσσερις μικροί αριθμοί, το γνωστό PIN.

Η επιλογή των αριθμών αυτών είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των λογαριασμών, ωστόσο αυτό ανατρέπεται, όταν πολλοί από τους κατόχους χρησιμοποιούν κοινότυπους κωδικούς, που τους καθιστούν ευάλωτους στους χάκερ.

Μία νέα μελέτη της DataGenetics αποδεικνύει ότι οι κλέφτες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι ικανοί να μαντεύουν με ποσοστό επιτυχίας άνω του 25% το ΡΙΝ από τις κλεμμένες κάρτες μέσα σε 20 προσπάθειες.

Και γιατί είναι τόσο εύκολο να «σπάσουν» τον κωδικό ασφαλείας με 20 μαντεψιές σε 10.000 πιθανούς συνδυασμούς;

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές έκαναν φύλλο και φτερό το διαδίκτυο για αριθμούς λογαριασμών και ΡΙΝ που έχουν εκτεθεί σε παραβιάσεις και μελέτησαν τους αριθμούς που ο κόσμος διαλέγει περισσότερο για κωδικούς ασφαλείας.

Όπως προέκυψε, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συνδυασμούς όπως «1234» ή «1111» για PIN, τα οποία, αν και μπορούν εύκολα να απομνημονευθούν, το ίδιο εύκολα παραβιάζονται.

Άλλες δημοφιλείς επιλογές για ΡΙΝ είναι η χρονολογία γέννησης ή χρονολογίες που έχουν γίνει διάσημες από κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «2012».

Οι δέκα πιο δημοφιλείς, αλλά και λιγότερο ασφαλείς κωδικοί PIN είναι οι εξής:

1234
1111
0000
1212
7777
1004
2000
4444
2222
6969

Η μελέτη επισημαίνει ότι τα καλύτερα ΡΙΝ είναι τυχαίοι αριθμοί που δεν έχουν κάποια σημειολογική αναφορά για τον κάτοχο του λογαριασμού.

Για του λόγου το αληθές, η DataGenetics ανακάλυψε ότι το ΡΙΝ που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές είναι το «8068», αν και ο αριθμός των κατόχων που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον αριθμό πιθανώς να αυξηθεί από τη στιγμή της δημοσίευσης της μελέτης αυτής.

loading...