Wall Street: Εφιαλτική πτώση του Dow Jones σε μία ημέρα με 5% κάτω! – Σκάει η αμερικανική χρηματιστηριακή «φούσκα»;

Σε εφιαλτική εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με βασικούς δείκτες να καταρρέουν με απώλειες άνω του 5%,

Υπενθυμίζεται πως ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια πτώση από το Δεκέμβριο του 2008, χάνοντας 665 μονάδες.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ένα παγκόσμιο sell-off «χτύπησε» τις παγκόσμιες αγορές με την Ευρώπη να καταγράφει απώλειες και στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Νοέμβριο 2016.

Είναι γεγονός ότι πολλοί αναλυτές διέκριναν ότι οι 26.000 μονάδες του Dow Jones ήταν αδικαιολόγητες από την πορεία και τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις μειώσεις στην φορολογία κατά 200 δισ. δολ. που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ, που σε άλλες εποχές θα “απογείωνε” το χρηματιστήριο, φάνηκε ότι είχε προεξοφληθεί και δεν είχε καμία ανταπόκριση στο επενδυτικό κοινό.

Η κατρακύλα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι δείκτες βρέθηκαν να διολισθαίνουν κάτω από κρίσιμα επίπεδα στήριξης (όπως οι 25.000 μονάδες για τον Dow Jones και οι 2.700 μονάδες για τον S&P 500), ενεργοποιώντας τις αυτοματοποιημένες εντολές πώλησης.

Το sell-off ακολουθεί την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Τα ισχυρά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας – με τελευταίο παράδειγμα τα μάκρο που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας – ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σύντομα στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως να επιλέξει να ακολουθήσει φέτος μία πιο επιθετική προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Την Παρασκευή οι δείκτες υποχρεώθηκαν σε βουτιά άνω του 2% καθώς η έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Η αύξηση των μισθών – με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών – εκτιμήθηκε ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη ενίσχυση του πληθωρισμού, οδηγώντας την Federal Reserve σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε ράλι τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ετσι η απόδοση του 10ετούς συνεχίζει ανοδικά σήμερα, πάνω από το υψηλό 4 ετών που άγγιξε την Παρασκευή, πυροδοτώντας ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση του κόστους δανεισμού στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της μεγάλης πτώσης αποτελεί το γεγονός ότι ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 5% από τα ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα.

Οι κλάδοι με τις χειρότερες επιδόσεις είναι αυτός της ενέργειας και της υγείας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1185,09 μονάδες ή 4,97% και κινείται στις 24.393 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 207,98 μονάδες ή 2,78% και βρίσκεται στις 6.673 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 88,68 μονάδες ή 3,114% και κινείται στις 2.679 μονάδες.

Τώρα ο Dow κινείται με απώλειες 1500 μονάδων με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 24.020 μονάδες.

Το ζήτημα είναι πόσο θα επηρεάσει αυτή η βουτιά τις λοιπές κεφαλαιαγορές του πλανήτη σε μια στιγμή που οι δείκτες “έδειχναν” εδώ και καιρό ότι η “φούσκα” μπορούσε να σπάσει ανά πάσα στιγμή…

Σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε σημαντικά (2,78%), αλλά αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία για την ελληνική οικονομία αφού έχει περιθωριοποιηθεί η γενική του επίπτωση κατά την διάρκεια της κρίσης.

Αυτό που είναι κρίσιμο είναι μήπως “μονιμοποιηθεί” η κρίση στις ΗΠΑ και εν συνεχεία επεκταθεί η κρίση και στις άλλες αγορές. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πραγματική καταστροφή για την ελληνική οικονομία που υποτίθεται ότι όδευε προς σταθεροποίηση.

loading...