Τι υποστηρίζει ο Κ.Φρουζής ο αντιπρόεδρος της Novartis που υποτίθεται «λάδωνε» την μισή Βουλή με «μωβ τούβλα»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, τοποθετήθηκε με μια ανάρτηση στο Facebook για την υπόθεση της Novartis, καθώς στην δικογραφία της υπόθεσης που εστάλη στη Βουλή κατονομάζεται από «προστατευόμενους μάρτυρες ως ο άνθρωπος που «λάδωνε την «μισή» Βουλή (δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς) με βαλιτσάκια Samsonite που περιείχαν «τουβλάκια» από 500άρικα («μωβ τούβλα»).

Ο κ. Φρουζής μιλά για «χοντροκομμένη φάρσα» που «σύντομα θα καταπέσει».

Μιλά, ακόμα για «στημένους ψευδομάρτυρες» και «άθλιους συνεργάτες» που «βρέθηκαν»/«ανακαλύφθηκαν» τις τελευταίες εβδομάδες.


Ζητά, τέλος, να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο της δικογραφίας ώστε «όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της».

Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Φρουζή έχει ως εξής:Oι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», υποστηρίζουν ότι όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και πως οι ίδιοι δεν είχαν άμεση εμπλοκή με την μεταφορά των ποσών.

Tα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι καταθέσεις των «αγνώστων» μαρτύρων άρχισαν να δίνονται από τον περασμένο Νοέμβριο, με την τελευταία κατάθεση να δίνεται την ημέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Εκτός των πολιτικών παραγόντων, οι μάρτυρες εμπλέκουν στην διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων οι Νίκος Χασαπόπουλος και Ελενα Φυντανίδου που κατά τις καταγγελίες μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.

Έξι είναι τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis όπως προκύπτει από όσα είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Όπως είπε ο κ. Σαράκης έχει τρεις εντολείς που κατέθεσαν προσφυγή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και δεν είναι οι ίδιοι με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.

«Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς μάρτυρες που δεν έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές» είπε ο κ. Σαράκης για τους εντολείς του που είναι πρώην στελέχη της Novartis, διευκρινίζοντας ότι η ταυτότητα τους δεν είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές γιατί βρίσκονται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ.«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τρεις που κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές είναι πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κύκλο που υπέδειξαν οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ για στελέχη που χρηματίζονταν» είπε ο κ. Σαράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο από τους τρεις εντολείς του κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017.

Όπως εξήγησε για να χορηγήσουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το δικόγραφο που κατέθεσε έχει βάση.«Για την καταδίκη χρειάζονται σίγουρα και άλλα στοιχεία, για τη δίωξη είναι αρκετές οι ενδείξεις. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι αμερικανικές αρχές θέλουν τεκμήρια για τις κατηγορίες» συμπλήρωσε ο κ. Σαράκης.
Όπως είπε το πρώτο δικόγραφο, τον Αύγουστο του 2016, αφορούσε πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Στο δικόγραφο αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα που παρείχαν αποφάσεις που ευνοούν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι πελάτες μου υπέδειξαν πολιτικές αποφάσεις, υπήρχαν ΦΕΚ με τις τιμές των φαρμάκων» εξήγησε ο δικηγόρος χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες συναλλαγές.
Εξηγώντας γιατί οι εντολείς του προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη είπε ότι γνώριζαν ότι η αμερικανική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ καθώς και ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Οι δικοί μου πελάτες δεν είναι γνωστοί στις ελληνικές αρχές ώστε να καταθέσουν οτιδήποτε εάν όμως κληθούν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα ίδια που ειπαν στις αμερικανικές αρχές αφού όμως διασφαλιστεί η ασφάλειά τους» απάντησε ο κ. Σαράκης στην ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι τρεις εντολείς του κληθούν να καταθέσουν στη Βουλή.

Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν με δύο τρόπους: Μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας με «ζεστό» χρήμα στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Δώρα φέρονται να λάμβαναν, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καταθέσεις ξεκινούν με τα πεπραγμένα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες εμβολίων.

Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο και σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους κομμάτων που μελέτησαν την δικογραφία, ένας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη τροχήλατης βαλίτσας γεμάτη χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι μάρτυρες υποστηρίζουν πως πριν αναχωρήσει ο κ. Φρουζής τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο κτήριο.

Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια και στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο εκεί δηλαδή που παρκάρει το πρωθυπουργικό ΙΧ ή η αυτοκινητοπομπή των επίσημων προσκεκλημένων. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντα με όσους έχουν μελετήσει την δικογραφία, στην ερώτηση της εισαγγελέως ποια άλλοι επηρέαζαν την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου.

Όταν, δε η εισαγγελέας τους ρώτησε πώς ήταν σε θέση να το γνωρίζουν, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του ανώτερου στελέχους της Novartis.

Άλλος μάρτυρας ωστόσο ανέφερε πως μια εβδομάδα πριν το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της δωροληψίας βαραίνει και τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά την συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back.

Παράλληλα, στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε σε μορφή μετρητών, το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω μία εταιρίας computer.

Η εμπλοκή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου είναι «έμμεση»! Οι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από την στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και πρόεδρο του κόμματός.

Για τον νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του, ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες της τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και το Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. Ποιος σαρσέμης το έγραψε το άρθρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στα φρύδια μας τι λέει ο φρουζής, ο πετρής κι΄ο χατζηπετρής και συ αρθρογράφε. Στην σέντρα όλοι τους !!! Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και δεν τα δίνει σημασία ο κόσμος. Χώστο καλά στο μυαλό σου, και ΄συ και άλλοι που κάθε τρεις και λίγο θα μας τα πρήζετε. Εκείνα που ξέρατε τελείωσαν.
  Διαβάζουμε και άλλα μπλογκς. Εσύ διαβάζεις τίποτε μεγάλε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα έχουμε πολλή πλάκα μέχρι της εκλογές , το σίριαλ θα έχει πολλές συνέχειες , ανατροπές , κόντρες και στο τέλος θα τελειώσει με την ψήφο του Ελληνικού λαού που θα τον έχουν μπουκώσει στο ΨΕΜΑ και στην ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και μετά θα βγει ένα μακροσκελές πόρισμα , το οποίο θα γράφει το κάθε κόμμα ότι μαλακία του κατέβει, αλλά όμως όλα θα έχουν ένα αποτέλεσμα ,ΕΝ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΕΙΔΑ και τότε αγαπητοί μου φίλοι θα τελειώσει το σίριαλ με το να ζήσουν αυτοί καλά και πλούσια και εμείς χειρότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΧΟΥΜΕ ΣΙΧΑΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΕ ΟΛΑ ΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.ΜΙΛΑΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ ΑΝΑΡΘΡΑ.ΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΣΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ?ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΛΕΠΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΑΤΗΚΑΝ?ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΡΤ ΕΧΟΥΜΕ?ΜΑ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ.ΔΕΝ ΩΡΥΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΡΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΟΜΑ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ.ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΕΔΩΣΕΣ ΜΑΧΑΙΡΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ.ΟΤΑΝ ΔΙΑΣΥΡΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΣΥΡΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 'Ελληνες προσοχή,την ώρα που η Αθηναϊκή Λέσχη ενορχηστρωμένα μας ταϊζει "λωτό" Novartis το σύστημα πιστεύει ότι είναι ευκαιρία να ξεπουλήσει τη Μακεδονία και όσα "ασημικά"μας απέμειναν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Κοντονις αλλα λεει για τον γιδοβοσκο πολακη για ψαξτε καλυτερα να ενημερωθητε

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]