Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί στο σκάνδαλο της Novartis!

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης της περιόδου 2006 – 2015 (αρχές) φέρονται να έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάνει ακόμα και αυτό το σκάνδαλο της Siemens να ωχριά μπροστά του. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε» στα ονόματα των πολιτικών προσώπων και η δικογραφία από χθες διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο αμελλητί στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος με τη σειρά του θα την προωθήσει στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Τα κακουργήματα για τα οποία ελέγχονται είναι αυτά της δωροδοκίας και της απιστίας, ενώ μέχρι στιγμής ποινική δίωξη για δωροδοκία έχει ασκηθεί σε βάρος μόνο ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, για τον οποίο εκδόθηκε διάταξη για απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τις έρευνές της για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσον αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα»).

Τη δικογραφία παρέδωσαν χθες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis, επισκέφθηκε την Ξ. Δημητρίου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Κι ενώ η αντιπολίτευση επιχείρησε να συνδέσει την επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου με δήθεν σύσκεψη παρουσία των εισαγγελέων Διαφθοράς, η Ελ. Τουλουπάκη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους διευκρινίζοντας: «Ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στον Άρειο Πάγο».

Τα “βαθιά λαρύγγια” της Novartis

Το σκάνδαλο αποκάλυψαν δύο Έλληνες πρώην υπάλληλοι της φαρμακοβιομηχανίας που εργάζονταν εκεί από το 2008. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, η Novartis χρημάτιζε χιλιάδες γιατρούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και κρατικούς αξιωματούχους που κατείχαν καίρια πόστα, προκειμένου να «σπρώχνει» τα προϊόντα της και να αυξάνει το μερίδιό της στην αγορά. Επιπλέον, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 16 χωρών που διαμορφώνουν τον δείκτη τιμών με βάση τον οποίο καθορίζονται οι τελικές τιμές των φαρμάκων της Novartis σε πολλά άλλα κράτη. Οι υψηλότατες τιμές που διαμορφώνονταν στη χώρα μας όχι μόνο αποτελούσαν «αιμορραγία» για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά έδιναν και το σήμα για αυξημένες τιμές φαρμάκου σε άλλες χώρες.

Εκ της θέσεώς τους οι δύο πρώην υπάλληλοι μπορούσαν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα στοιχεία του πολιτικού προσωπικού που δωροδοκήθηκε για να λάβει ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία, καθώς και χιλιάδων γιατρών που «λαδώθηκαν» για να συνταγογραφούν τα φάρμακα που παρήγαγε η εταιρεία. Κατέθεσαν μάλιστα συνημμένα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν τις πληρωμές σε γιατρούς αλλά και ονόματα άλλων εταιρειών (διαφημιστικών και εκδοτικών) μέσω των οποίων η φαρμακοβιομηχανία «ξέπλενε» χρήματα.

Η υπόθεση απασχόλησε έντονα τις αμερικανικές αρχές που ερεύνησαν το θέμα προκειμένου να επιβάλει πρόστιμο στη Novartis, η οποία έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Τουρκία και η Κίνα. Σημειώνεται ότι όλα τα σχετικά στοιχεία διαβίβασε στις δικαστικές αρχές ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πριν από περίπου ένα χρόνο.

7 δισ. ευρώ ετησίως για φάρμακα!

Από τότε, οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 17 σημεία, σπίτια και γραφεία ατόμων που συνεργάζονταν επαγγελματικά με τη Novartis, ενώ κατασχέσεις εγγράφων, ντοκουμέντων και ηλεκτρονικών υπολογιστών έγιναν και από τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής την Ελ. Τουλουπάκη επισκέφθηκε τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για το σύστημα των παράνομων πληρωμών που είχε στηθεί στην Ελλάδα. Εκεί είχαν επαφές με το FBI αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες αποδείχτηκαν πολύτιμες για τις έρευνες, καθώς «έδεναν» τα στοιχεία με τα ευρήματα στη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών είχαν κινήσει οι ισολογισμοί της Novartis στην Ελλάδα, που ήταν τεράστιοι για το μέγεθος της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων είχε φτάσει στο σημείο να πληρώνει περί τα 7 δι. ευρώ ετησίως για φάρμακα!

Υπό προστασία οι τέσσερις  μάρτυρες

«Κλειδί» για τις δικαστικές εξελίξεις φαίνονται ότι είναι τέσσερις μάρτυρες, που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν για μεταφορές «μαύρου» χρήματος σε βαλιτσάκια ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο των ερευνών ενεργοποιήθηκε και το ΣΔΟΕ, το οποίο προχώρησε στο άνοιγμα λογαριασμών όχι μόνο των στελεχών της εταιρείας αλλά και μελών επιτροπών που ελάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις και εκατοντάδων γιατρών. Επίσης διασταυρώθηκαν στοιχεία και με αυτά που υπάρχουν στη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2017, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που σχετίζονταν με την υπερφορολόγηση φαρμάκων από τη Novartis.

Ακολούθησε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών είκοσι κρατικών αξιωματούχων που διετέλεσαν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων.

Επίσης ελέγχθηκαν λογαριασμοί της εταιρείας και των θυγατρικών της καθώς επίσης και οι λογαριασμοί 30 μεγαλοστελεχών της Novartis που είτε έστελναν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ στο εξωτερικό είτε είχαν μεγάλες εκροές προς συνεργαζόμενα πρόσωπα.

Ζήτημα παραγραφής

Κρίσιμο ζήτημα για την απόδοση ποινικών ευθυνών θεωρείται η σύνδεση των αδικημάτων για τα οποία ελέγχονται οι πολιτικοί με το αδίκημα του «ξεπλύματος». Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, ακόμα κι αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές πιθανότατα έχουν παραγραφεί καθώς από το 2015 έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Μη παραγεγραμμένο θεωρείται το κακούργημα του «ξεπλύματος» μετά τη νομολογία που δημιουργήθηκε από την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Υπέρ της μη παραγραφής των αδικημάτων έχει εκφραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος πριν από ένα χρόνο δήλωνε: «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη. Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη».

Την τελική απόφαση πάντως περί της παραγραφής ή μη των αδικημάτων θα λάβει η Βουλή.

loading...

2 thoughts on “Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί στο σκάνδαλο της Novartis!

  1. τούρκογλου φαφλατά, ξεσκόνισε τα παπαρδελικά σου. Αρχίζουν τα δύσκολα και φοβάμαι μην αδυνατίσεις απ΄το άγχος…

  2. Αργείς τούρκογλου. Ο λοβέρδος και ο άδωνις άρχισαν ήδη να λένε τις παπαριές τους στα ραδιόφωνα. Αρχισαν με απειλές προς πάντες. KALO KOURAGIO τούρκογλου…

Comments are closed.