Σοκ από ΗΠΑ: Πούλησαν στη Τουρκία τον φονέα των ελληνικών LEO2HEL τα α/τ βλήματα Javelin

Σε μια εξέλιξη που διαψεύδει κατηγορηματικά τους αφελείς (ή άσχετους...) εν Ελλάδι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν... εμπάργκο στη Τουρκία επειδή αγόρασε τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστηματα μακρού βεληνεκούς S-400, ανακοινώθηκε από το υπουργείο
Αμυνας των ΗΠΑ ότι η Τουρκία προμηθεύεται το πλέον προηγμένο αμερικανικό αντιαρματικό όπλο τους FGM-184 Javelin μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην κοινοπραξία Raytheon / Lockheed Martin Javelin JV σύμβαση ύψους $94,886,553 που αφορά την πώληση παραδοτέων του οπλικού συστήματος Javelin και συγκεκριμένα βλημάτων, μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και ανταλλακτικών μονάδων ψύξης μπαταρίας, σε μία σύμβαση το 55% της οποία αφορά τη Τουρκία και το υπόλοιπο 50% άλλα πέντε κράτη (Γαλλία, Ιορδανία, Κατάρ, Λιθουανία, Ταϊβάν) τα οποία ήδη χρησιμοποιούν Javelin.

Το συνολικό μέγεθος της τουρκικής προμήθειας εξαρτάται επίσης από την αναλογία μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και βλημάτων. Ενδεικτικά πάντως, η Γεωργία το 2017 αγόρασε 72 CLUs και 410 βλήματα έναντι 75 εκ. δολλαρίων, άρα η τουρκική σύμβαση αφορά περί τα 40-50 αντιαρματικά συστήματα και περί τα 250 βλήματα.

Τι σημαίνει Javelin και γιατί αποτελεί μείζον πρόβλημα πλέον για την ελληνική αμυντική διάταξη: Το Javelin θεωρείται ο πλέον σύγχρονος αντιαρματικός φονιάς, όχι τόσο για την διατρητική του ικανότητα (π.χ. τα Kornet-E που επίσης χρησιμοποιεί ο τουρκικός Στρατός έχουν μέχρι και 100% μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα) αλλά γιατί η ισχυρή πολεμική κεφαλή τους (127 χιλ με υπολογιζόμενη δυνατότητα διάτρησης 600-800 χιλ. RHA) αφού ακολουθήσει βαλλιστική τροχιά κτυπά τα άρματα μάχης στο άνω και λιγότερο προστατευμένο τμήμα των αρμάτων (top-attack)!

Ακόμα και οι Ρώσοι αναλυτές έχουν παραδεχθεί ότι με εξαίρεση το Armata, όλα τα άλλα άρματά τους είναι ευάλωτα στο Javelin.

Επίσης το όπλο είναι εξαιρετικό για καταστροφή οχυρώσεων και προσφέρει υψηλή παθητική προστασία αφού μπορεί και εκτοξεύεται από προστατευμένες θέσεις οι οποίες δεν είναι ορατές στον εχθρό.

Επιπλέον, το Javelin προσφέρει αυξημένη επιβιωσιμότητα στους χειριστές του, καθώς η πρόσκτηση στόχων είναι παθητική (με αισθητήρα υπερύθρων) και το βλήμα κατευθύνεται αυτόνομα στο στόχο, επιτρέποντας στο χειριστή του να αλλάξει θέση αμέσως μετά την εκτόξευση (fire and forget).

Η προσθήκη του Javelin στο τουρκικό οπλοστάσιο κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη απόκτησης αντιπυραυλικών συστημάτων στα ελληνικά άρματα μάχης.

Το βλήμα έχει τη δυνατότητα να διατρήσει κάθε άρμα του ελληνικού οπλοστασίου (συμπεριλαμβανομένου του Leopard 2HEL που ακόμα και το Kornet-E το διατρύει μόνο πλευρικά, παρά την διατρητική ικανότητα1000-1300 χιλ. RΗΑ).

Στο όλο θέμα υπάρχει και πολιτική και στρατιωτική διάσταση.

Πολιτικά, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παρά την γκρίνια, τα "μούτρα" και τις ανέξοδες δηλώσεις "αρμοδίων", ούτε καν διανοούνται να αρνηθούν στη Τουρκία την παροχή προηγμένου εξοπλισμού, ο οποίος φυσικά αποτελεί "φωτογραφική" προμήθεια για τις ανάγκες μιας ελληνοτουρκικής ένοπλης σύρραξης.

Κανένα άλλο κράτος που μπορεί να απειλήσει (λέμε, τώρα...) τη Τουρκία (Συρία, Αρμενία, Ιράκ κλπ) δεν διαθέτει προηγμένο αρματικό εξοπλισμό, πλην της Ελλάδας, για να δικαιολογηθεί η προμήθεια του Javelin JV.

Και οι ΗΠΑ ενώ γνωρίζουν πολύ καλά για το πού πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, το δίνουν άνευ αντιρρήσεως στη Τουρκία, αν και τους "έφτυσε στο πρόσωπο" με την απόκτηση των S-400.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, τα πράγματα στον Εβρο ή ακόμα και στα νησιά, γίνονται ακόμα χειρότερα: Το όπλο, οι δυνατότητές του, τα αποτελέσματά του, είναι απολύτως νεοείσακτα το ισοζύγιο δυνάμεων.

Οτι θα ενταχθούν στη δύναμη της 1ης Στρατιάς της Ανατολικής Θράκης είναι κάτι το αυτονόητο. Αυτό που δυστυχώς πλέον δεν είναι αυτονόητο είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Μια χώρα με αποχαυνωμένο πολιτικό προσωπικό, ευνουχισμένη στρατιωτική ηγεσία και απροθυμία να πολεμήσει, οι ελπίδες εναπόκεινται-πάλι-στον «καλό Θεό»...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :


 1. ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟ " ΣΟΚ??"

  Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ η Ε.Ε ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, Υ Π Ε Ρ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ !

  ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ?

  ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ !

  ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΕΡΔΗ. ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ.

  ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ-ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ !

  Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ :

  Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ « ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΘΝΟΣ» (!!!)

  Το ισχύον Τουρκικό σύνταγμα του 1982 μιλά στο προοίμιο του για την «Αιώνια Τουρκική πατρίδα», το «Αγιο τουρκικό κράτος» και τις «Ιστορικές και πνευματικές αξίες του Τουρκισμού και του Εθνικισμού», ενώ ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται όχι στον Θεό, όπως οι δικοί μας, κ.τ.λ., αλλά :

  «Στο Μεγάλο Τουρκικό έθνος και στην Ιστορία» (βλ. το κείμενο του όρκου στο Άρθρο 103 του
  Τουρκικου Συντάγματος).

  ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ !

  ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ?

  Οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι' αυτούς. Καμιά συμμαχία και καμιά προστασία δεν εξασφαλίζει όποιον βρίσκεται μαζί της σε σχέση μονομερούς εξάρτησης, με το χέρι απλωμένο...

  Τα «δίκαια» της Ελλάδας δεν εντυπωσιάζουν κανέναν, όσο πίσω τους βρίσκεται ένας ζητιάνος με διαρκώς απλωμένο το χέρι, κάποιος που ζεί από δάνεια, επιδοτήσεις και «προγράμματα στήριξης».

  Και η Ε.Ε, μη μπορώντας να δώσει στην Τουρκία όλα, όσα επιθυμεί, θα επιδιώκει να την κατευνάσει με ελληνικά έξοδα, πιέζοντας δηλαδή την Ελλάδα να δεχθεί τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο......

  Η Ε.Ε ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ !

  ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε, ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ! ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ ??

  ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΜΕ .....

  Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΡΕΙΠΙΩΝ, ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ
  ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ !

  ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ?

  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΟΝΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΝΟΜΩΝ !

  ΣΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΡΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΝΑ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ "ΑΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ", ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ?

  ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΝΙΤΑ ΠΑΝΙΑ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ?

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]