Fitch: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε την Παρασκευή σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από «Β-» σε «Β» με θετική προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2017, ο οίκος Fitch είχε προβεί σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (από «CCC» σε «Β-»), με θετική προοπτική.

Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα ο οίκος Standard & Poor’s είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε “B” από “B-” με θετικές προοπτικές, ενώ έκανε λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισής της Ελλάδας εντός του 2018.

Ο Fitch αιτιολογώντας την απόφασή του για αναβάθμιση της Ελλάδας, εκτίμησε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας θα βελτιωθεί, βασιζόμενη στη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν για να εφαρμοσθούν έως το 2020.

«Η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία του Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018», ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία υβριδική ‘καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής, τόνισε ο αμερικανικός οίκος.

loading...