Ποιά ήταν η μυθική Eλιά του Πλάτωνα στην Αθήνα που στην σκιά της δίδασκε ο Μεγάλος Ελληνας Φιλόσοφος;

Η Ελιά του Πλάτωνα (ή Ελαία του Πλάτωνος) ήταν μια ιστορική ελιά επί της Ιεράς Οδού, μεταξύ των αριθμών 89-91, λίγο μετά τον Βοτανικό Κήπο και πριν τη γέφυρα του Κηφισού.

Σύμφωνα με κάποια παράδοση κάτω από τη σκιά της δίδασκε ο Πλάτωνας. Οι Αρχαίοι Αθηναίοι είχαν θεσπίσει αυστηρούς νόμους εναντίον οποιουδήποτε προκαλούσε βλάβη σε ελαιόδεντρο, ενώ υπήρχαν ειδικοί υπάλληλοι γνωστοί ως «επιγνώμονες», οι οποίοι μεριμνούσαν για τη συντήρηση των ελιών και τη συγκομιδή των καρπών τους. Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά από τον Αριστοτέλη στην Αθηναίων Πολιτεία (49, 3 και 60). Τα περισσότερα ιερά της Αττικής είχαν ελαιόδεντρα στον περίβολό τους, ενώ οι εντυπωσιακοί αμφορείς που λάμβαναν ως έπαθλα οι αθλητές νικητές στους Παναθηναϊκούς αγώνες ήταν γεμάτοι ελαιόλαδο.

Παλαιότερα επί εποχής Γεωργίου του Α΄ χαρακτηριζόταν από τους Αθηναίους και ως «ελαία του Περικλέους». Σύμφωνα με την γνώμη του αθηναιογράφου Δημητρίου Καμπούρογλου και οι δύο παραπάνω προσωνυμίες απέδιδαν τον σεβασμό των Αθηναίων στη συγκεκριμένη υπεραιωνόβια ελιά αποκαλώντας την «Μεγάλη Κυρία», ή «Σεβάσμια Κυρία». Ο Καμπούρογλου αναφέρει ότι στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα οι τουρίστες κατέφθαναν με άμαξες στην περιοχή, προκειμένου να θαυμάσουν το πανάρχαιο δέντρο.

Ιστορική πηγή που να απέδιδε αυτή στον Πλάτωνα δεν υφίσταται, επικράτησε όμως η ονομασία της μετά και από την ομώνυμη επιγραφή καφενείου έναντι αυτής που αποτέλεσε και στάση συγκοινωνιακών μέσων. Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη περίμετρος του κορμού της αλλά το ύψος της δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

Ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να διασώσει το δένδρο προκάλεσε σχετικό διάταγμα απαλλοτρίωσης του πέριξ χώρου προς καλλωπισμό και ανάδειξη και το ανακήρυξε ιστορικό μνημείο. Δυστυχώς όμως λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι εργασίες δεν πραγματοποιήθηκαν. Παρά ταύτα με μέριμνα του γιατρού Δημητρίου Κουλούκη τοποθετήθηκε ένα προστατευτικό περιμετρικό κιγκλίδωμα.

Η γηραιότατη ελιά, έως δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα από φορτηγό το 1976 , πράγμα που οδήγησε στην αποκόλληση του κορμού της, ο οποίος φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Γεωπονική Σχολή.

Τον Ιανουάριο του 2013 κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα ότι κάποιοι κατέστρεψαν την ελιά για καυσόξυλα στα οποία απάντησε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως εξής:

«Το ελαιόδεντρο, το λεγόμενο “Ιερή Ελιά του Πλάτωνα” το οποίο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του.

Ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό μεταφέρθηκε σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φυλάσσεται σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη. Με ενέργειες του ίδιου Πανεπιστημίου στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι».

thesecretrealtruth.blogspot.com

loading...

1 thought on “Ποιά ήταν η μυθική Eλιά του Πλάτωνα στην Αθήνα που στην σκιά της δίδασκε ο Μεγάλος Ελληνας Φιλόσοφος;

  1. Πρόγονοί μας είναι ο Όμηρος, Ηρόδοτος, Πυθαγόρας, Θαλής, Κλεισθένης, Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτων, Πρωταγόρας, Επίκουρος, Σοφοκλής, Αισχύλος, Ευριπίδης Ορφέας, η Σαπφώ, Υπατία, ο Ιπποκράτης, Δημόκριτος, Θεμιστοκλής, Λεωνίδας, Περικλής, Μέγας Αλέξανδρος, και ένα πλήθος ακόμη σοφών και ενδόξων Ελλήνων,
    και όχι βέβαια, οι "δίκαιοι" και "ένδοξοι" Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ τους οποίους δοξολογούν και μνημονεύουν οι παπάδες.

    Η διαλογική και η ελεύθερη σκέψη των αρχαίων Ελλήνων, δημιούργησαν φιλοσοφικά ρεύματα, επιστήμες και τέχνες απαράμιλλης πολιτισμικής αξίας, δίνοντας έτσι τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

    Γι' αυτούς τους λόγους είναι λοιπόν καιρός για επιστοή στις ρίζες μας. Στους φιλοσόφους μας, που αρθρώνοντας λόγο που εγκλείει σεβασμό για τους άλλους, και αποσκοπεί στη διαμόρφωση προσωπικότητας με ελευθερία σκέψης-έκφρασης και με αίσθημα ευθύνης, χιλιάδες χρόνια π.Χ, δίδαξαν αλλά και φιλοσόφησαν ιδέες και ηθικές αξίες,
    που οδηγούν στην εξιδανίκευση του ανθρώπου.
    Χωρίς "θαύματα" και άλλα κομπογιαννίτικα κόλπα, χωρίς παγκάρια, εμπορευματοποίηση.

    Στους φιλοσόφους μας, των οποίων τα διασωθέντα συγγράμματα φωτίζουν τους δρόμους που οδηγούν σε πολίτες ελεύθερα σκεπτόμενους.
    Πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, πολίτες που σέβονται τους νόμους και τις ηθικές αξίες
    γιατί τους το επιβάλλει η συνείδηση τους,
    το πνευματικό τους επίπεδο
    και όχι βέβαια ο φόβος της τιμωρίας του Θεού των Ιουδαίων.

    Πολίτες που γνωρίζουν ότι οι φιλοσοφικές ιδέες και αξίες που δίδαξαν εκείνοι είναι οι μόνες που παρέμειναν άφθαρτες και πάντα επίκαιρες και ας έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια.

    Ο σημερινός ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στις αρχές:
    Δημοκρατία,
    Ανθρωπισμός, Νομοθεσία, Επιστήμη, Φιλοσοφία.
    Όλες αυτές θεμελιώθηκαν στην Ελλάδα μας π.Χ., φυσικά.

    Με την επιβολή του χριστιανισμού η χώρα μας βυθίστηκε σε βαθιά παρακμή.
    Κανένα αξιόλογο βιβλίο δεν γράφτηκε, ούτε ανεγέρθηκε κάποιο μνημείο πολιτισμού, τα τελευταία 2.000 περίπου χρόνια.

Comments are closed.