Φιάξτε την τέλεια Ρώσικη σαλάτα

Όταν θα βγει κρύα κρύα από το ψυγείο, ελαφρώς ξινή από το λεμόνι και πικάντικη από τη μουστάρδα, είναι πάντα η ιδανική συνοδεία για κάθε ψητό φούρνου, σχάρας ή τηγανιού. Η σπιτική ρώσικη σαλάτα κάποτε δεν έλειπε από τα κυριακάτικα αστικά τραπέζια, αλλά μέχρι και σήμερα όπου κάνει εμφάνιση κλέβει τις εντυπώσεις.

Υλικά
4 πατάτες μεγάλες
4 καρότα μέτρια
1 φλιτζάνι αρακά ψιλό
6 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας κάπαρη ψιλή
2 κρόκους αβγών
1 μεγάλη κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
ηλιέλαιο, όσο πάρει (περίπου νεροπότηρο ηλιέλαιο)
αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία
Καταρχάς ετοιμάζετε τη μαγιονέζα. Ρίχνετε στο μπλέντερ τους κρόκους με τη μουστάρδα και τα χτυπάτε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγες κουταλιές ελαιόλαδο και εναλλάξ το χυμό από το λεμόνι και τα υπόλοιπα λάδια. Τέλος αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα. Φυλάτε τη μαγιονέζα στο ψυγείο.

Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τα καρότα. Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να τρυπιούνται εύκολα. Αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα κόβετε σε κυβάκια.

Ζεματάτε τον αρακά σε καυτό νερό για 1 λεπτό. Τον στραγγίζετε και τον αφήνετε σε πιατέλα να στεγνώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις ψιλοκομμένες πατάτες, τα καρότα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον αρακά, το αγγουράκι τουρσί, την κάπαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε περίπου τη μισή μαγιονέζα και κάνετε ένα απαλό ανακάτεμα να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ρίχνοντας ακόμα δύο τρεις κουταλιές μαγιονέζα.

Τοποθετείτε τη ρώσικη μέσα σε μια οβάλ πιατελίτσα στρώνοντάς τη καλά με ένα πιρούνι. Από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη μαγιονέζα, διακοσμείτε με ελίτσες και βραστό αβγό και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

loading...