Γερμανία: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών – Ολαφ Σολτς ο νέος Σόιμπλε

Ο λευκός καπνός για το σχηματισμό κυβέρνηση στη Γερμανία βγήκε. Και άμεσα απαντάται και το “καυτό” ερώτημα: ποιος θα αντικαταστήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών; Ο Όλαφ Σολτς είναι η απάντηση.

Και ποιος είναι ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα γίνει… μέρος της ζωής μας ως νέος – Σόιμπλε; Είναι ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου. Και είναι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Σολτς είναι 60 ετών. Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1958 και είναι δήμαρχος του Αμβούργου από τον Μάρτιο του 2011.

Είναι παντρεμένος από το 1998 με την (επίσης πολιτικό και μέλος του SPD) Μπρίτα Ερνστ, 57 ετών. Δεν έχουν παιδιά.Ο Όλαφ Σολτς με τη σύζυγό του και την πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ ΣμιτΌλαφ Σολτς – Μπρίτα Ερνστ
Ποιος είναι ο Όλαφ Σολτς

Εκπροσώπησε το Αμβούργο στη Βουλή της Γερμανίας από το 1998 έως το 2001 και από το 2002 έως το 2011. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2011 ήταν υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου. Από το 2002 έως το 2004 ήταν γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή όταν ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD.

Ήταν ένας από τους «αρχιτέκτονες» του πρώτου Μεγάλου Συνασπισμού ανάμεσα στο CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το SPD. Έγινε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Νοέμβριο του 2007 και έμεινε στη θέση αυτή έως τον Οκτώβριο του 2009.
Πρώτος… πολίτης στο Αμβούργο

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2011, το SPD υπό τον Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Αμβούργο με 48,3%. Κέρδισαν έτσι τις 62 από τις 121 θέσεις της τοπικής Βουλής.

Ήταν από τους διαπραγματευτές του SPD και στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2013. Ήταν ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των Σοσιαλδημοκρατών όσον αφορά στην οικονομική πολιτική. Και απέναντι του είχε τον… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
Ο άνθρωπος που… «έκραξε» τον Σουλτς και πήρε υπουργείο

Ο Σολτς ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών και στις συζητήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία. Είναι ο άνθρωπος που τόλμησε, μετά το στραπάτσο των εκλογών του Σεπτεμβρίου, να επικρίνει δημόσια τον Μάρτιν Σουλτς για την πολιτική του.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Απάντησε νέες ερωτήσεις για το μέλλον! Ξεκάθαρες αρχές!» ήταν ο τίτλος κειμένου που δημοσιοποίησε. Ήταν οι προτάσεις του για την μεταρρύθμιση του κόμματος. Θεωρήθηκε πιθανός διάδοχος του Σουλτς στην προεδρία του SPD. Αλλά η «στροφή» του Σουλτς και η απόφαση να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ για κυβέρνηση συνεργασίας τον… έσωσε.Ο Μάρτιν Σουλτς με τη διαπραγματευτική ομάδα του SPD. Με την πλάτη στο φακό, ο Σολτς

Και επειδή ο επικεφαλής του SPD σκέφτηκε πως καλύτερα είναι να έχεις τους «εχθρούς» του κοντά σου, συμπεριέλαβε τον Σολτς στη διαπραγματευτική ομάδα και του έδωσε και το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σολτς έχει συναντήσει πολλούς από τους ηγέτες του κόσμου. Τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μπαρά Ομπάμα, τον Τζάστιν Τριντό. Και τελευταία, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποδέχτηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του Μελάνια όταν έφτασαν στο Αμβούργο για τη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο.

loading...

1 thought on “Γερμανία: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών – Ολαφ Σολτς ο νέος Σόιμπλε

  1. Εχει πιο συμπαθη φατσα παντως απο τον Σοιμπλε.

Comments are closed.