Κι.Πο.Κ.Α » ΕΞΑΡΣΗ » ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Κοινωνική ευημερία και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Αθήνας υπόσχονται μια σειρά από επενδύσεις που δρομολογούνται ή κυοφορούνται αυτό το διάστημα, από την αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων μέσω
επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, μέχρι τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας μεμονωμένων επιχειρηματιών, που αναδεικνύουν γειτονιές της πρωτεύουσας που ήταν υποβαθμισμένες για δεκαετίες.

Της Σοφίας Εμμανουήλ ([email protected])

H πιο ουσιαστική έκφραση της κοινωνικής υπευθυνότητας του επιχειρηματικού κόσμου ή της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας είναι η επένδυση σε έργα τα οποία δημιουργούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και υλοποιούνται με γνώμονα τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Άλλωστε, κάπως έτσι είναι ευρέως γνωστή η έννοια της υπεύθυνης και βιώσιμης επένδυσης – η οποία σημειωτέον στις μέρες μας αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα λαμβάνοντας χρηματοδότηση πιο εύκολα από άλλα επιχειρηματικά σχέδια προς έγκριση, ταυτόχρονα με υποστήριξη και συμφέροντες οικονομικούς όρους.

Πολλές από τις επενδύσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της Αθήνας και άλλες που σχεδιάζονται εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο και πέρα από τις υψηλές αποδόσεις που υπόσχονται για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες ενόψει και της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης, προοιωνίζονται βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και διαβίωση σε μια …βιώσιμη πόλη.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική υπερδραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αφορά κυρίως ιδιωτικά κεφάλαια που τοποθετούνται από εταιρείες ξενοδοχειακού και επισιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μετά το Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη, ο Χάρης Σιγανός, ιδρυτής της Zeus International, που διαχειρίζεται ξενοδοχειακά brands του Wyndham Hotel Group για την Ελλάδα και γειτονικές αγορές, σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση.

Η αλυσίδα αναπτύσσει ένα ακόμη ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αγίου Κωνσταντίνου ενώ λίγο πιο πάνω ο Γιώργος Τσακίρης, πρώην πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, άνοιξε το Kubic Athens Hotel, ένα “έξυπνο” ξενοδοχείο, που παρέχει στους πελάτες του υψηλού επιπέδου τεχνολογικές λύσεις.

Στην πλατεία Ομονοίας, η διαχείριση του La Mirage πέρασε στον Στέλιο Ιωαννίδη, που διαχειρίζεται επίσης το Acropolis Museum Boutique Hotel στην οδό Συγγρού καθώς και τα: Diamond Hotel, Status Suites, La Strada αλλά και το Athenian Riviera στη Βουλιαγμένη. Η αναβάθμιση του La Mirage θα αλλάξει την εικόνα της υποβαθμισμένης περιοχής σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε γειτονικά κτίρια. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι και η επένδυση στο Athens Tiare Hotel, μέλος του ομίλου Mage Hotels & Resorts, από τους Μανώλη, Νίκο και Γιάννη Πετρόγιαννη.

Στο πλαίσιο των κυοφορούμενων επενδύσεων θα πρέπει να σημειωθεί και η αξιοποίηση τουΣαρόγλειου Μεγάρου, το οποίο μέχρι πρότινος στέγαζε το Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Αθηνών. Οι πληροφορίες του csrindex.gr αναφέρουν ότι η Dimand Real Estate του Δημήτρη Ανδριόπουλου πήρε το έργο στον σχετικό διαγωνισμό και σχεδιάζει την ανάπτυξη 5στερου ξενοδοχείου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αξιοποίηση των εμβληματικών κτιρίων του Τσίλερ, Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος, από την εταιρεία Βενέτης (που λειτουργεί και το ομώνυμο κατάστημα πάνω στην πλατεία Ομονοίας), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του csrindex.gr αναμένεται να ενεργοποιήσει φέτος τη μία επένδυση.

Συζητήσεις γίνονται όμως και για γειτονικά ακίνητα, όπως αυτό που στέγαζε παλαιότερα το γνωστό φαρμακείο του Μπακάκου και για ένα διάστημα κατάστημα της αλυσίδας Zara, δίπλα στο κατάστημα οπτικών Μεταξά. Ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί από δύο τεχνικές εταιρείες που σχεδιάζουν την ανάπτυξη boutique hotel.

Πως η Αθήνα θα γίνει βιώσιμη πόλη

Πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις, συντονισμένες δράσεις επιχειρηματιών και τοπικής αυτοδιοίκησης στοχεύουν να κάνουν την Αθήνα μια …βιώσιμη πόλη. Μάλιστα οι πληροφορίες του csrindex.gr αναφέρουν ότι ο Δήμος Αθηναίων προωθεί έργα για την αναβάθμιση και ανακαίνιση της πλατείας Ομονοίας. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί νέο σύστημα φωτισμού της ιστορικής πλατείας ενώ έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 3,4 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση εκτεταμένων παρεμβάσεων στο δίκτυο φωτισμού της πόλης στο πλαίσιο της μετάβασής του σε ένα πιο οικολογικό και αποδοτικό μοντέλο.

Το έργο αυτό θα λύσει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της περιοχής. Ο ανεπαρκής φωτισμός σε ορισμένες γειτονιές “απωθεί” την κίνηση καταναλωτών, όπως αναφέρουν καταστηματάρχες ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνει τους κατοίκους, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν νυχτερινές ώρες, να κλείνονται στα σπίτια τους. Ταυτόχρονα με την περιορισμένη αστυνόμευση το πρόβλημα οξύνθηκε με αποτέλεσμα να συντηρούνται επί σειρά ετών εστίες εγκληματικότητας και λαθρεμπορίου.

Πλέον τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν, καθώς από τη μια μεριά η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα και από την άλλη η πτώση των τιμών των ακινήτων λόγω της κρίσης και η ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών άρχισαν να καλλιεργούν προσδοκίες για ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας. Έτσι επιχειρηματικοί και άλλοι φορείς αρχίζουν να κινητοποιούνται.

Ικανοποίηση εκφράζουν και μέλη της κίνησης πολιτών του κέντρου της Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.) καθώς μετά από αγώνες σχεδόν μιας δεκαετίας (ιδρύθηκε το 2009) δικαιώνονται κάποια από τα αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι η Κίνηση άρχισε τη δράση της από μια ομάδα κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου και Πλατείας Ομονοίας και πλέον συνεργάζεται με δεκάδες φορείς όπως ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΞΕ, ΠΟΜΙΔΑ, ΕΣΑ κ.α. συντονίζοντας τις δράσεις της με χιλιάδες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει στο csrindex.gr ο συντονιστής της Κίνησης, Δημήτρης Νικολόπουλος, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, στο πλαίσιο της οποίας έχουν θεσμοθετηθεί ανά τετράμηνο συναντήσεις με φορείς – πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη της ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α., που οργανώνει η τελευταία – στις οποίες συζητούνται θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, έχει δημιουργηθεί μια task force από την αστυνομία, ώστε η επέμβαση στις επιχειρήσεις να είναι άμεση κάθε φορά που αυτές αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα (παραβατικότητα, εγκληματικότητα κ.α.).

Πολλά προβλήματα δείχνουν να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά, επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος, χάρη στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας και την προσπάθεια που η Κίνηση έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να διεκδικήσει λύσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο των δράσεων που προωθούνται αυτό το διάστημα είναι και η αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας. Συμπληρωματικά των έργων του Δήμου, οι τοπικές ειχειρήσεις συζητούν με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ανάπτυξη πρασίνου, με την τοποθέτηση δέντρων και φυτών που θα καλλωπίσουν το σημείο.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία των εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΚΕ συμβάλλουν ήδη στην αναβάθμιση κτιρίων της ευρύτερης περιοχής ενώ συμμετέχουν σε δράσεις του Δήμου για την ανακούφιση άπορων και άστεγων της ευρύτερης περιοχής.

loading...

4 thoughts on “Κι.Πο.Κ.Α » ΕΞΑΡΣΗ » ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

  1. επενδυουν οι πακιστανοι οι αφγανοι οι αλβανοι και η χριστοδουλοπουλου που λιαζονται στην ομονοια με κρεμες αντιληακες

  2. Οι τρεις φορητές σκατιέρες που βρίσκονται επάνω στην πλατεία σε ποιο επενδυτικό πρόγραμμα ανήκουν;

Comments are closed.