Τι σηματοδοτεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές- Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου

H ταχεία υπερκάλυψη του ποσού των 3 δισ. ευρώ που ζητούσε το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θέτει τις βάσεις ώστε το Δημόσιο να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να επιστρέψει δειλά δειλά στην κανονικότητα.


Παρά το «τσιμπημένο» επιτόκιο της έκδοσης σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Δημόσιο μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα, η προσπάθεια ν΄αντληθεί φρέσκο χρήμα με το πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο στα χρόνια των μνημονίων στέφθηκε με επιτυχία.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19-20 δισ. ευρώ ,έναντι των αγορών,για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα πρέπει να εξυπηρετήσει λήξεις χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 και θα καλύψει το 1/3 αυτών με τις επόμενες δύο δόσεις του μνημονίου,

Επίσης θα λάβει το επόμενο διάστημα από τους επίσημους δανειστές 9 δισ. ευρώ -από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου-ενώ σχεδιάζει να αντλήσει τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ περίπου από τις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων.

Για την Ελλάδα που έχει γράψει...ιστορία στο διεθνή δανεισμό,η τρίτη έξοδος στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο ,ανοίγει την όρεξη στο οικονομικό επιτελείο και για ακόμη δύο εκδόσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχεδιάζουν άλλες δύο εκδόσεις,ενός τριετούς και ενός δεκαετούς ομολόγου πριν από τη λήξη του προγράμματος ,αφού ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε βγει ξανά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο με ομόλογο 5ετούς διάρκειας με το οποίο το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ. Το 1,5 δισ. προήλθε από επενδυτές, οι οποίοι αντάλλαξαν το ομόλογο που λήγει τον Απρίλιο του 2019 με το νέο, και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ από επενδυτές που αγόρασαν απευθείας τον νέο τίτλο.

Ακόμα,τον Νοέμβριο του 2017 έγινε ανταλλαγή 20 ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, γνωστού ως PSI, με πέντε νέα ομόλογα αναφοράς, μια κίνηση που στόχο είχε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς ελληνικών ομολόγων πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Πριν από αυτές τις κινήσεις, η τελευταία απόπειρα εξόδου στις αγορές ήταν το 2014 με ένα 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο και ένα 3ετές τον Ιούλιο. Και εάν η πρώτη έκδοση στέφθηκε με επιτυχία,στη δεύτερη έκδοση το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Και αυτό διότι δεν καλύφθηκε το ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε στόχο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προσφορές περιορίστηκαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ και απορροφήθηκε ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%. Η κρίση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo δημιούργησε αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, και έπληξε την απόπειρα της Ελλάδας στις αγορές.

Πηγή: enikonomia.gr
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]