Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος …

Πριν μερικούς μήνες επικρίναμε την κυβέρνηση της Κύπρου και τον κ. Κοτζιά για την απομάκρυνσή τους από την ασφαλή θέση ότι η κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου είναι παράνομη, ότι
το έγκλημα είναι διαρκές, και ότι δεν πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων, ούτε οι Τούρκοι ούτε και οι Έλληνες ( να εξισωθούν δηλαδή οι χώρες με την τουρκοκυπριακή κοινότητα).
Η μόνη περίπτωση να καθίσουμε θα ήταν σε σύσκεψη των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδος, Τουρκίας και Αγγλίας και με
πρώτη και απαράβατη απαίτηση την απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων.
Αντ’ αυτού ο κ. Κοτζιάς απομακρύνθηκε από την ασφαλή γραμμή του διεθνούς δικαίου και έβαλε στο ίδιο διαπραγματευτικό επίπεδο την παράνομη κατοχή, με το νόμιμο καθεστώς εγγυήσεων.
Οι Τούρκοι αμφισβητούν την Κυπριακή ΑΟΖ, και ισχυρίζονται ότι το οικόπεδο τρία είναι σε Τουρκικά χωρικά ύδατα, αφού θεωρούν ότι το κατεχόμενο τμήμα έχει δικά του χωρικά ύδατα. Με τα επιχειρήματα αυτά επιδιώκουν να επιβάλουν τη βούλησή της στις έρευνες που γίνονται από το γεωτρύπανο της Γαλλο-Ιταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.
Αλήθεια ποια είναι τα επιχειρήματα μας που έχουν ισχύ σήμερα στο διεθνές περιβάλλον και τα οποία επικαλούμαστε πειστικά και μας υποστηρίζουν, όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε αυτό-ακυρωθεί;
Δυστυχώς πέραν της μειωμένης πολιτικής βούλησης να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, πάσχουμε και σε επίπεδο προβλεπτικότητας και στρατηγικής.
Σε αντίστοιχη περίπτωση τουρκικής επιθετικότητας στο παρελθόν στην ίδια περιοχή, όταν Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ο Ναύαρχος Χηνοφώτης, είχαμε προβλέψει έγκαιρα τι θα συνέβαινε, και είχαμε παρουσιάσει διεξοδικά στην πολιτική ηγεσία τις υπάρχουσες στρατηγικές και επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς και την προτεινόμενη επιλογή.
Αφού δόθηκε η έγκριση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναπτύχθηκε σημαντικό μέρος των ναυτικών μας δυνάμεων στην εγγύς περιοχή, με εκμετάλλευση και των Νατοϊκών και πολυεθνικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές ήταν διακριτικά σε άμεση ετοιμότητα και όταν χρειάσθηκε λειτούργησαν αποτρεπτικά στην Τουρκική επιθετικότητα, με απόλυτη επιτυχία.
Σήμερα απλά παραμένουμε θεατές και η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα, είτε με κατευνασμό είτε με επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση, περιμένοντας να περάσει η θύελλα ή να μας σώσει ο από μηχανής θεός.
Την ίδια στιγμή ο κομάντο κ. Καμμένος τραγουδάει «άκου βρε φίλε» και διασκεδάζει στον Έβρο, νομίζοντας ότι φθάνουν οι λεκτικοί παλληκαρισμοί για να φοβίσει τους Τούρκους.
Η ιστορία διδάσκει ότι οι χώρες που δεν προετοιμάζονται για να μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και την κυριαρχία τους, είναι καταδικασμένες σε εξευτελιστικούς συμβιβασμούς.

loading...