Παυλόπουλος: Η ομαλή πορεία της χώρας εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους της

«Η Ελλάδα, έχει εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις κάθε είδους μνημονιακές της υποχρεώσεις, ακόμη δε και εκείνες που της επιβλήθηκαν καθ’ υπερβολήν και με βάση λανθασμένους υπολογισμούς, άρα δίχως δική της ευθύνη»,
τόνισε σε ομιλία του στο συνέδριο που οργάνωσε το περιοδικό Nouvel Observateur, η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και η εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ιδίως, το Eurogroup, την ΕΚΤ και τον ESM να διευκολύνουν την ελπιδοφόρα πορεία της Ελλάδας, εκπληρώνοντας τις δικές τους υποχρεώσεις, ιδίως, όπως αναφέρει την υποχρέωση ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του περιγράφει τρία βήματα για την ελάφρυνση του χρέους, ζητά την υιοθέτηση της πρότασης Μακρόν για σύνδεση της ρύθμισης με την ανάπτυξη, προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ξανά ο κίνδυνος χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και μία νέα παγκόσμια κρίση για την οποία θα πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η ΕΚΤ και ο ESM να προετοιμαστούν καταλλήλως και με νέα εφόδια.

Τα βήματα για το χρέος

«Η ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο και όχι απλών ‘βιώσιμο’ με τεχνικούς όρους», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Σε ο,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τονίζει πως μεταξύ άλλων είναι η εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα μεσοσταθμική διάρκεια, έως 3,5 έτη, στην σύναψη πράξεων ανταλλαγής επιτοκίων από τον ESM και την μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο 1,5% για το 30%, περίπου, των υφιστάμενων δανείων του EFSF και για το 85% των υφιστάμενων και μελλοντικών δανείων του ESM.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απ’ την εφαρμογή των συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο 100% περίπου από το 2033 και μετά. Παράλληλα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μειώνονται, περίπου, κατά 4% του ΑΕΠ.

Για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να ληφθεί πολύ σοβαρά η πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν που συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια «ρήτρα ανάπτυξης».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στόχος αυτής της πρότασης είναι να δοθεί επαρκής ευελιξία στην αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε «οι ετήσιες επιβαρύνσεις να μην καταθλίβουν την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, όπως δυστυχώς συνέβη τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων». Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί για παράδειγμα επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση των τοκοχρεολυσίων, με παράλληλη προσφορά επαρκών εγγυήσεων προς τους δανειστές αλλά και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τόνωση της ανάπτυξης στο εσωτερικό της Χώρας.

«Όσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο θωρακίζεται η διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους μιας χώρας, δοθέντος ότι το μέγεθος του δημόσιου χρέους εξαρτάται, ευθέως και απολύτως, από το μέγεθος του ΑΕΠ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι η διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του χρέους επιβάλλεται και απ’ το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος συνιστά γενικότερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως της Ευρωζώνης αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Τούτο σημαίνει, επιπλέον, ότι στο πλαίσιο της Ευρωζώνης πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές προς την κατεύθυνση της λήψης των κατάλληλων μέσων αντιμετώπισης της ως άνω γενικευμένης πίεσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», σημείωσε ο Πρόεδρος.

«Να ενισχυθεί η ΕΚΤ»

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «έγκαιρος εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με όλα εκείνα τα θεσμικά μέσα, με τα οποία μπορεί να φέρει σε πέρας την, κατά τον προορισμό της, αποστολή της».

Μάλιστα τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν γρήγορες κινήσεις προειδοποιώντας ότι «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλων διαστάσεων υπερσυγκέντρωση χρέους -ιδιωτικού και δημόσιου- η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέα χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική κρίση»

Επομένως τόσο η ΕΚΤ όσο και οι άλλοι τραπεζικοί θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με την χρηματοδότηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλομ, «να εφοδιασθούν ιδίως με τα μέσα που τους επιτρέπουν:

– Ν’ ασκήσει αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος που υπάγεται σ’ αυτήν.

– Ν’ αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, που εκδηλώνεται απειλητικά στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός είδους κατάλληλου «ευρωομόλογου» αλλά και τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού εργαλείου (fiscal backstop) ως απαραίτητα «για την δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης».

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Επιπρόσθετα ο κ. Παυλόπουλος ζητά την πλήρη μετατροπή «το ταχύτερο δυνατόν», του ESM σε «πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η εξέλιξη αυτή από την μια πλευρά θ’ αποτρέψει στο μέλλον την επανάληψη του φαινομένου της ανάμιξης στα interna corporis της Ευρωζώνης οργανισμών δίχως την ανάλογη εμπειρία. Και, από την άλλη πλευρά, θα βοηθήσει ουσιωδώς την ΕΚΤ στην ευόδωση της, κατά τ’ ανωτέρω, αποστολής της

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

loading...

2 thoughts on “Παυλόπουλος: Η ομαλή πορεία της χώρας εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους της

  1. ΑΚΟΥ ΠΑΛΙΟ-ΓΥΦΤΕ ΡΟΜΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ :

    Η ΜΑΝΤΑΜ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, Η ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΣΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΑΛΛΟ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΑΛΙΟ- ΚΑΘΙΚΙ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ Α Ν Υ Π Α Ρ Κ Τ Ο "ΧΡΕΟΣ"

    ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΛΟΙΠΟΝ :

    ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΛΗΞΕ, ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΗΤΗ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ " Α Ν Α Ρ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Η Χ Ρ Ε Ω Ν ", ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ 1964, ΟΙ 2 ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ :

    1) Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ…."ΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ", ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ
    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΝ, ΚΑΙ :

    2) Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΝ.

    ΤΟΤΕ, ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΑ Δ Ι Α Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΙ' ΑΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ !!!

    ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΛΗΓΑΝ ΤΑ " ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ " ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ?

    ΕΛΗΓΑΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009, ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ, ΤΟΥ ΜΙΣΤΕΡ ΓΙΩΡΓΑΚΗ- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΤΣΑΝΤ ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΝ, ΤΟΝ ΑΡΧΙ-ΔΟΛΟΦΟΝΟ.

    Η ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ, ΟΤΑΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Ο Λ Ε Σ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ …. ΚΟΜΜΑΤΑ.

    Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΙΟΣ ΚΟΥΛΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΡΟΥΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΗΤΟ ESM, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΤΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, ΜΕ ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Δ Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Α Σ Υ Λ Ι Α !!!

    Ο ESM, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΤΟ- ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΤΕΜΠΕΡΓΚ, ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΑΤΟ- ΡΟΜΑ – ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ.

    ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΟΡΜΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ !

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΣΚΑΤΟ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

    ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΟΜΩΣ, ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΘΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ….

    ΦΙΛΟΙ, ΕΡΕΥΝΕΙΣΤΕ : 1) ΤΗΝ " ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ " ΚΑΙ 2) ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ESM.

    Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΑΙΣΙΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ, ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΟΡΓΙΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΛΥΒΔΩΣΟΥΝ.

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  2. PABLOPOYLE IKOYMENIKI PROEDRINA POYSTIDON!!! KALO INE NA MIN EMFANIZESE DIMOSIA KE MAS KSEFTILIZIS ME TIN PAROYSIA SOY k TIS MALAKIES POY KSESTOMIZIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.