Πρόεδρος Ενωσης Τραπεζών σε Παυλόπουλο: Έσχατο μέσο για εμάς οι πλειστηριασμοί

Τέθηκαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών, όσο και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - «Δουλεύουμε σκληρά ώστε το τραπεζικό σύστημα να στέκεται μόνο του ισχυρό και δυνατό, ώστε να επανέλθει στη χρηματοδότηση της οικονομίας», υπογράμμισε ο Νίκος Καραμούζης

Τον Πρόεδρο και το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.


Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα των


πλειστηριασμών, όσο και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον επόμενο καιρό, συνέβαλαν οι Τράπεζες στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, με μεγάλο κόστος την εποχή εκείνη».

Ο κύριος Καραμούζης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πλειστηριασμούς, λέγοντας: «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό και θέλω να σας πω εδώ ότι, οι πλειστηριασμοί για εμάς, είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούμε. Προσπαθούμε με τους συνεργαζόμενους πελάτες να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες δυνατότητες. Δεν είναι ευχάριστο για μας, αλλά είναι και ένα μέσο το οποίο στέλνουμε ένα μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι συνθήκες και η ρευστότητα βελτιώνονται, καθώς και η διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι μπροστά μας έχουμε μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα νέα λογιστικά πρότυπα, την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και υπογράμμισε ότι «ευελπιστούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα, μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του, ισχυρό και δυνατό και να επανέλθει στη χρηματοδότηση της Οικονομίας, που είναι η βασική και κύρια δουλειά μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τους ευχαρίστησε, «γιατί σ' όλη αυτή την περίοδο που η χώρα βλέπει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση -και πρέπει να φθάσουμε σ' αυτή την έξοδο με τη λήξη του προγράμματος- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σταθεί όρθιο και έχει συμβάλει από την πλευρά του προς πολλές κατευθύνσεις».

Αναφερόμενος, δε, στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι θα τα καταφέρουν και υπενθύμισε: «να μην ξεχνάμε -και να μην ξεχνάει κάθε αρμόδιος- ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: πρώτον, τήρησε στο ακέραιο τους κανόνες που του αναλογούσαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων μέχρι σήμερα, φυσικά και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης -ιδιαίτερα στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον επόμενο καιρό- πόσο συνέβαλαν οι τράπεζες στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δυσανάλογα ήταν τα κόστη την εποχή εκείνη».
Διαβάστε ολόκληρο τον διάλογο


Ν.ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ (Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε να μας δεχθείτε. Είμαστε εδώ, το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, να κουβεντιάσουμε και να παρουσιάσουμε την πρόοδο που συντελείται στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε. Οι συνθήκες βελτιώνονται, η ρευστότητα βελτιώνεται, η διαχείριση των προβληματικών δανείων βελτιώνεται. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό και θέλω να σας πω εδώ ότι, οι πλειστηριασμοί για εμάς, είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούμε. Προσπαθούμε με τους συνεργαζόμενους πελάτες να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες δυνατότητες. Δεν είναι ευχάριστο για μας, αλλά είναι και ένα μέσο το οποίο στέλνουμε ένα μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ότι πρέπει να μην προσπαθούν να επιρρίψουν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμενους, στους συνεπείς δανειζόμενους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες. Θέλω να πω επίσης, ότι μπροστά μας έχουμε μια σειρά από προκλήσεις. Τα νέα λογιστικά πρότυπα, την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα καλούμενα stress tests. Ευελπιστούμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά, όλα τα Επιτελεία των Τραπεζών, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του ισχυρό και δυνατό, ώστε να επανέλθει στη χρηματοδότηση της οικονομίας που είναι και η βασική μας και κύρια δουλειά.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, μας τιμά ιδιαιτέρως και θα έχουμε την ευκαιρία να τα κουβεντιάσουμε στη συνέχεια.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, όλους σας. Στα καινούργια μέλη καλή επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπου είναι επικεφαλής. Θέλω να σας ευχαριστήσω, επίσης, γιατί σ’ όλη αυτή την περίοδο που η Χώρα βλέπει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση - και πρέπει να φθάσουμε σ’ αυτή την έξοδο με την λήξη του προγράμματος - το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα έχει σταθεί όρθιο και έχει συμβάλει από την πλευρά του προς πολλές κατευθύνσεις.

Ιδιαίτερα με τις προκλήσεις που έχετε μπροστά σας θέλω να τονίσω τούτο: Εγώ είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε, όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Να μην ξεχνάμε και να μην ξεχνάει κάθε αρμόδιος, ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα πρώτον, τήρησε στο ακέραιο τους κανόνες που του αναλογούσαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων ως σήμερα, φυσικά και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ιδιαίτερα στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον επόμενο καιρό, πόσο συνέβαλαν οι Τράπεζες στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, με μεγάλο κόστος την εποχή εκείνη. Άρα αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, απ’όλους τους υπευθύνους, και ιδίως κατ’ αυτή την περίοδο των stress tests. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - επειδή μέσα στο πλαίσιο του ρόλου της έχει κι εκείνη να κάνει όσα της αναλογούν – επομένως και η Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά, θα είναι στο πλευρό σας. Αυτή η στήριξη είναι επιβεβλημένη γιατί χρειάζεται αντικειμενική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο έχουν λειτουργήσει οι Ελληνικές Τράπεζες. Πρέπει να στηριχθούν γιατί το αξίζουν να στηριχθούν, όχι επειδή είναι ανάγκη λόγω της καταστάσεως. Έχετε κάνει, όπως είπα, ως τώρα στο ακέραιο την δουλειά σας και είμαι βέβαιος ότι θα την κάνετε και ως το τέλος του Προγράμματος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να έχετε δύναμη και καλή επιτυχία, γιατί η δική σας επιτυχία αφορά και την επιτυχία της Ελληνικής Οικονομίας σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο έως το τέλος του Προγράμματος.-
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]