Μ. Νετανιάχου: «Θα πλήττουμε όσους προσπαθούν να μας επιτεθούν»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, μετά τη σειρά επιδρομών του ισραηλινού στρατού στη Συρία, μίλησε για «ισχυρό πλήγμα»  στο Ιράν και στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Καταφέραμε χθες ισχυρό πλήγμα στις ιρανικές και συριακές δυνάμεις», δήλωσε ο Νετανιάχου. Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε όλους εκείνους που προσπαθούν να μας επιτεθούν», προειδοποίησε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διανεμήθηκε από το γραφείο του.

«Αυτή είναι η πολιτική μας και αυτή θα παραμείνει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο κατηύθυναν Ιρανοί ειδικοί που βρίσκονταν στη Συρία μπήκε χθες στον ισραηλινό εναέριο χώρο όπου και καταρρίφθηκε. Σε αντίποινα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε μια «ιρανική» βάση στη Συρία, απ΄όπου εκτοξεύθηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ένα από τα ισραηλινά αεροσκάφη που συμμετείχε στην επιχείρηση αυτή επλήγη από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Συρία και συνετρίβη σε ισραηλινό έδαφος.

Οι δύο πιλότοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας από αυτούς, που τραυματίστηκε σοβαρά, χειρουργήθηκε και η κατάστασή του παρουσιάζει έκτοτε βελτίωση, σύμφωνα με τον στρατό.

Επιδρομές κατά 12 στόχων

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανταπάντησε εξαπολύοντας επιδρομές εναντίον 12 συριακών και ιρανικών στόχων.

Σήμερα, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι καθώς και οι σχολιαστές τόνισαν το προηγούμενο που δημιούργησαν αυτές οι αντιπαραθέσεις.

«Πρώτη άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Maariv και Yédiot Aharanot.

Τα ΜΜΕ επέμειναν επίσης στο γεγονός πως το καταρριφθέν F-16 είναι το πρώτο ισραηλινό αεροσκάφος που καταρρίπτεται μετά τον πόλεμο στον Λίβανο το 1982.

Το αεροσκάφος επλήγη σε ισραηλινό έδαφος από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Συρία, απόδειξη πως «οι πύραυλοι δεν γνωρίζουν σύνορα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο πτέραρχος Άμον Άιν Νταρ.

Σύμφωνα με ειδικούς, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε πάνω από την ισραηλινή επικράτεια είναι το πρώτο που κατηύθυναν άμεσα Ιρανοί, οι οποίοι εμπλέκονται στρατιωτικά στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, δήλωσε σήμερα πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν αντίγραφο ενός αμερικανικού μοντέλου που κατάσχεσε το Ιράν το 2011 σύμφωνα με τις αναλύσεις των συντριμμιών.

«Δεν θα δεχθούμε ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση στη Συρία»

Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Γισραέλ Κατζ, επανέλαβε σήμερα πως η χώρα του δεν θα δεχθεί «καμία στρατιωτική εγκατάσταση του Ιράν στη Συρία».

«Έχουμε τα μέσα να γνωρίζουμε ό,τι συμβαίνει στη Συρία όπως αποδείξαμε με τις επιθέσεις του Σαββάτου. Η αεροπορική υπεροχή μας διατηρείται πλήρως», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού.

Ο υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένερ, συνέκρινε από την πλευρά του το Ιράν με ένα «χταπόδι εναντίον του οποίου πρέπει να διεξαγάγουμε μια διπλωματική, οικονομική μάχη, στο μέτωπο των πληροφοριών και να προχωρήσουμε και πιο πέρα αν είναι αναγκαίο».

«Αντί να μαχόμαστε με τα πλοκάμια του χταποδιού, καλύτερα να επιτεθούμε στο κεφάλι του», είπε.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την αεράμυνά του στον βορρά, απέναντι στον Λίβανο και στη Συρία.

Στήριξη Τραμπ στο Ισραήλ

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε από την πλευρά της την απόλυτη υποστήριξή της στον «πιστό σύμμαχό της», ο οποίος έχει «το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον των συριακών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από το Ιράν».

«Καλούμε το Ιράν και τους συμμάχους του να σταματήσουν τις προκλητικές δραστηριότητές τους», υπογράμμισε ακόμη στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στο Ισραήλ ελάχιστες φωνές υψώθηκαν για να επικρίνουν τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, με την εξαίρεση του απόστρατου στρατηγού Αμιράμ Λεβίν.

«Θα αρκούσε να περιοριστούμε στην κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εισέδυσε στον εναέριο χώρο μας. Μία χώρα που είναι σίγουρη για τον εαυτό της δεν έχει ανάγκη να ορίζει δημόσια κόκκινες γραμμές γιατί κάτι τέτοιο δείχνει πανικό», δήλωσε ο πρώην διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής.

Κάνοντας έναν υπαινιγμό στις έρευνες για διαφθορά στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού «να μην υπάκουσαν σε άλλα κίνητρα» εκτός από τη στρατιωτική επιτακτικότητα.

loading...