Σοκ για τους νέους συνταξιούχους με τον νόμο Κατρούγκαλου

Τον χαρακτηρισμό ως συνταξιούχων δεύτερης κατηγορίας έχουν πλέον αποκτήσει εδώ και μήνες οι ασφαλισμένοι (όπως και όσοι ακολουθήσουν στο εξής) που αφού θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είχαν
υποβάλει το 2016 και 2017 αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση τις προϋποθέσεις και τους υπολογισμούς που ορίζει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

Στους συγκεκριμμένους ασφαλισμένους -όπως θα ισχύει στο εξής και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα- άρχισαν ήδη να χορηγούνται οι νέες συντάξεις, οι οποίες υπολογιζόμενες με βάση τα κριτήρια του νόμου Κατρούγκαλου, είναι αρκετά ψαλιδισμένες από αυτές που λαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι των ίδιων ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και απονομής συντάξεων «Ηλιος», υπολείπονται αρκετά των παλαιών συντάξεων που εκδόθηκαν από το ίδιο ασφαλιστικό ταμείο και αφορούν σε ίδια χρόνια ασφαλιστικής προϋπηρεσίας και ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ετσι ενώ η μέση κύρια σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ είναι κατά μέσο όρο 618 ευρώ, για τους νέους συνταξιούχους είναι 532 ευρώ. Διαφορά περίπου 100 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», το 66,39% των 2.586.480 συνταξιούχων λαμβάνει κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, ενώ ένα ποσοστό 31,03% λαμβάνει έως 500 ευρώ μεικτά (πρόκειται κατά κανόνα για συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η μέση σύνταξη που χορηγείται σήμερα από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία (όλα τα ταμεία έχουν ενοποιηθεί στον ΕΦΚΑ) είναι στα 848 ευρώ στο ΕΤΑΠ/ΜΜΕ, στα 521 ευρώ στο πρώην ΙΚΑ, στα 880 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ, στα 288 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ, στα 1.147 ευρώ στο πρώην ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ), 293 ευρώ στο ΝΑΤ και 828 ευρώ στο δημόσιο.

Αναφορικά με το χρόνο αναμονής έκδοσης και χορήγησης μιας σύνταξης αυτός κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 27 μήνες για το ΝΑΤ, 15 μήνες για το ΕΤΑΠ/ΜΜΕ, 15 μήνες για τον πρώην ΟΓΑ, 13 μήνες για το πρώην ΙΚΑ, 13 μήνες για τον πρώην ΟΑΕΕ και 5 μήνες για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου.

loading...