ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Σαρωτικό ΟΧΙ του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας στη ΜΠΕ για την καταστροφή του ρέματος του Ποδονίφτη

Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της περιφέρειας Αττικής για το τσιμεντάρισμα των τελευταίων 771 μέτρων της κοίτης του ρέματος του Ποδονίφτη στα σύνορα Δήμου Αθήνας και Ν.Φιλαδέφειας-Ν.Χαλκηδόνας.
Απέρριψε έτσι και την απόφαση που είχε πάρει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθήνας. πρακτικά συμφωνεί και με την στάση αντίθεσης του Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας.
Ο ισχυρισμός του εκπροσώπου της περιφέρειας ότι η μετατροπή του ρέματος σε κλειστό οχετό ομβρίων υδάτων πρόκειται για αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις δεν έπεισε.
Τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Ν.Φιλαδέφειας-Ν.Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της κίνησης Ροές και της επιτροπής κατοίκων.
Υποστήριξα ότι μετα την Μάνδρα, η τσιμεντοποίηση του ρέματος είναι δείγμα ότι βγήκαν τα λάθος συμπεράσματα για το τί έφταιξε και πνίγηκε κόσμος:το κλείσιμο και όχι το άνοιγμα των ρεμάτων. Οτι στη πράξη αντιλαμβάνονται το τελευταίο ποτάμι της Αθήνας ως οχετό που πρέπει να συμπληρωθεί.
Θυμισα ότι η καταστροφή των ποταμων και χειμάρρων είναι συντριπιτκή στην Αττική.
Η παρεμβαση στο ποτάμι χρειάζεται να το σεβαστεί και να το διασώζει με τις αναγκαίες παρεμβασεις σε πιμερους σημεία.
Καταψήφισα την ΜΠΕ.
Η διάσπαση της παράταξης Καμίνη ήταν πρωτοφανής, με έξι δημοτικούς συμβούλους να τοποθετούνται κατα της ΜΠΕ.

Στο τέλος με διαδικαστική ντρίπλα ο Ανδρέας Βαρελάς προσπάθησε να διασώσει την επερχόμενη καταψήφιση προτάσσοντας εναλλακτική πρόταση δημιουργίας επιτροπής η οποία θα ερχόταν σε επικοινωνία με την περιφέρεια.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με δύο ψηφοφορίες: Στη πρώτη η πλειοψηφία είπε το ΟΧΙ στην ΜΠΕ με έξι αποχές της παράταξης Καμίνη αλλά η πλειοψηφία ήταν αρκετά μεγάλη (28;). Μετα ψηφίστηκε και η πρόταση Βαρελά. Αυτο σημαίνει ότι συζητάμε απο μηδενική βάση και όχι για μικροδιορθωσεις στην ΜΠΕ.

Στη πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που ένα δημοτικό συμβούλιο καταρρίπτει τις προτάσεις για κλείσιμο ποταμών και ρεμάτων ως τρόπο διαχείρισης των πλημμυρών θέτοντας ζήτημα συνολικότερης προσέγγισης και γιατι όχι διάνοιξης των ήδη μπαζωμένων και τσιμεντωμένων ρεμάτων.
O αγώνας για να σωθεί ο Ποδονίφτης αλλά και όλοι οι χώροι πρασίνου είναι μπροστά μας. Την Κυριακή στις 11πμ στο ΚΥΒΕ υπαρχει συγκέντρωση κατα του Μόλλ στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

loading...