Πώς προέκυψε η φράση «πίστευε και μη ερεύνα»; Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο;

Συχνά ακούμε ή λέμε τη φράσή : «Το Ευαγγέλιο λέει: πίστευε και μη ερεύνα». Έχετε λάβει, όμως, ποτέ απάντηση στο ερώτημα «σε ποιό σημείο το αναφέρει αυτό το Ευγγέλιο;».

Πριν μπείτε σε σκέψεις, σας απαντάμε θετικά ότι στο Ευγγέλιο δεν υπάρχει πουθενά αυτή η φράση. Αντίθετα στο Ευαγγέλιο αναφέρεται «Ερευνάτε τας γραφάς». Πιο συγκεκριμένα στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κεφάλαιο πέμπτο, στίχο 39.: «Ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν∙ και εκείναι εισίν αι μαρτυρούσαι περί εμού». Δηλαδή, εξετάζετε, με προσκόλληση στο εξωτερικό γράμμα τις Ἀγιες Γραφές, διότι νομίζετε ότι με μόνη την ανάγνωση και την εξέταση αυτή θα έχετε ζωή αιώνια. Και εκείνες είναι που μαρτυρούν για Μένα.

Αυτή είναι η προσταγή του Κυρίου. Καθώς η Αγία Γραφή μαρτυρεί περί του Χριστού και με αυτή ο Θεός δίδει μαρτυρία περί Αυτού. Πρέπει, λοιπόν, να ερευνά ο κάθε πιστός χριστιανός τις «Γραφές», διότι με την έρευνα θα επιτύχει την αιώνια ζωή. «Και η ζωή αυτή υπάρχει στον Υιό Του και με την ένωση μετά του Υιού Του μεταδίδεται στους πιστούς. Εκείνος, που είναι ενωμένος διά της πίστεως με τον Υιό και έχει Αυτόν ως δικό Του, έχει την αληθινή και αιώνια ζωή». (Α’ Ιω. Ε’ 11-12). Η προτροπή του Κυρίου «ερευνάτε τας γραφάς» αναφέρεται και στην υμνολογία της Εκκλησίας μας. Το δοξαστικό της Λιτής στη γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου λέει τα εξής: «Ερευνάτε τις Γραφές, καθώς είπε ο Χριστός ο Θεός μας στα ιερά Ευαγγέλια, διότι σ’ αυτές βρίσκουμε τον Χριστό να γεννάται και να σπαργανούται, να θηλάζει και να γαλουχείται, να δέχεται περιτομή και να βαστάζεται από τον Συμεών∙ όχι κατά δοξασία, ούτε κατά φαντασία, αλλά αληθινά έχει φανερωθεί στον κόσμο∙ προς Αυτόν ας βοήσουμε∙ ο προ αιώνων Θεός, δόξα σοι».

Στην εύλογη, λοιπόν, απορία, πως προέκυψε η φράση «πίστευε και μη ερεύνα», η απάντηση είναι ότι χρησιμοποιούνται από τους Ιησουίτες. Οι Ιησουίτες, τάγμα μοναχών της δυτικής παπικής εκκλησίας, είχαν τη φράση αυτή, ως αρχή τους. Η έννοια δε της φράσης ερμηνεύεται ως εξής: Κλέψε, ατίμασε, εξαπάτησε, πάτησε πάνω σε πτώματα, αρκεί όλα αυτά να τα κάνεις για καλό σκοπό, οπότε δεν συμβαίνει τίποτε. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης και δράσης δεν είναι σύμφωνος με την ηθική του Ευαγγελίου. Είναι τελείως ξένος προς αυτό. Είθισται η χρήση της φράσης, να αποβλέπει στο να καθησυχάζουν τη συνείδησή τους και να αποφεύγουν τον έλεγχό της.

Πηγή: Με πληροφορίες από το βιβλίο: «Ο Νόμος του Θεού και ο Άνθρωπος», του μακαριστού Αρχιμ. Καλλιστράτου Ν. Λυράκη, Αθήνα 2000

loading...

6 thoughts on “Πώς προέκυψε η φράση «πίστευε και μη ερεύνα»; Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο;

  1. λεει …πιστευε και ….μη(δηλαδη πιστευεις δεν πιστευεις)ερευνα…(ερευνησε το αν θες)δεν σου απαγορευει να ερευνησεις

  2. εσυ πιστευε και ασε τον Βοθρολομαιο να ψαχνει για σενα …

  3. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΤΟ "ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ", ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ "ΚΑΨΤΕ" ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΠΡΙΝ …ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΝΑ …"ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ".

    ΚΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΜΙΣΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ…"ΓΡΑΦΑΣ".

    ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ…"ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ", ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ…ΤΥΧΗ.

    ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟ "ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ", ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ" ΟΤΙ, Ο…"ΠΡΟΠΑΤΟΡΑΣ" ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο…ΑΒΡΑΑΜ, Η ΣΑΡΡΑ ΚΑΙ Η ΜΑΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ….ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ…"ΣΟΦΟΙ"

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ …ΑΠΟΨΗ.

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  4. Που' ναι τα λεφτά; –
    Που 'ναι τα λεφτά; ε; ε; Που 'ναι;
    -Που' ναι τα λεφτά;
    -Που' ναι Σώρρα τα λεφτά; ε; ε;

    Να 'χα 600 δις
    τι θα έκανα να δεις
    θα ξεχρέωνα τη χώρα
    όχι λόγια, σαν τον Σώρρα

    Που 'ναι, που 'ναι τα λεφτά;

    Θα αγόραζα το χρέος
    που' μαι μάγκας και ωραίος
    τα χαράτσια τους δασμούς
    και τους πλειστηριασμούς –

    -Πού 'ναι τα λεφτά;
    -Πού 'ναι τα λεφτά; ε;

    άιντεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!

    Άιντε ρε να μου χαθείς!
    που 'ναι τα 600 δις?
    ή μας κάνεις καλαμπούρια
    ή έχει η τσέπη σου καβούρια!

    Θα άφηνα το μπλα, μπλα, μπλα
    και θα έπραττα απλά
    θα 'τρεχα για να τα χώσω
    κι όλους να σας ξεχρεώσω!

    -Που' ναι τα λεφτά;
    -Που 'ναι τα λεφτά;

    Και το ΔΝΤ να τρέμει
    τον ασίκη τον… Αρτέμη!
    Όλο …λόγια …αγαπητέ
    και δεν κάναμε σεφτέ άιντεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!

    Άιντε ρε να μου χαθείς!
    που 'ναι τα 600 δις?
    ή μας κάνεις καλαμπούρια
    ή έχει η τσέπη σου καβούρια!

  5. 10.51
    ΣΕ ΤΣΟΥΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΣΑΡΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝ
    ΓΙΑ…..ΝΑ ΣΕ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ.
    ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΑΦΕΛΗΣ, ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ.
    ΠΑΡΗΓΟΡΗΣΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ….. ΠΟΙΗΣΗ.

  6. χεστους και μην πιστευεις ειναι ολοι ερπετα υπουλα και αιμοβορα

Comments are closed.