Μ. Κοττάκης: Η λέξη συναγερμός είναι λίγη για να περιγράψω τι πρέπει να κάνει αμέσως η ηγεσία της ΝΔ

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης ….

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης πολιτικής περιπέτειας, η οποία θα συνταράξει το πολιτικό σύστημα και θα ταλαιπωρήσει τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη.
Οχι μόνον αυτήν, αλλά κυρίως αυτήν. Πιστός στη δέσμευση να γράφω την αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις, προχωρώ σήμερα σε ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις.

1. Είναι λάθος να ερμηνεύσει κανείς την εξέλιξη της Novartis με αμιγώς εσωτερικά κριτήρια. Να τη χρεώσει αποκλειστικώς στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει τέτοιες οργανωτικές δυνατότητες. Η δικαστική εξέλιξη και τα ευρήματα-φωτιά βασίστηκαν στην υποδειγματική συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών δικαστικών Αρχών. Εν μέρει διότι αυτή η ελβετική πολυεθνική γερμανικού ενδιαφέροντος «έκλεβε» από τις ΗΠΑ μερίδιο επιρροής στην πώληση φαρμάκων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Eν μέρει, όμως, η σύμπραξη των ελληνικών και των αμερικανικών Αρχών έχει και άλλες προεκτάσεις. Χωρίς πολιτική ευλογία τίποτε δεν γίνεται σε αυτά τα επίπεδα. Ο Αλαν Γκρίσμαν είχε εφεύρει έναν ωραίο όρο: «δημιουργική καταστροφή». Μέσω της Novartis, πιθανολογώ και άλλων υποθέσεων στις οποίες έχουν εμπλοκή δυτικές Αρχές (DEA), θα επιχειρηθεί η «δημιουργική καταστροφή» τμήματος της ελληνικής πολιτικής τάξης που θεωρείται ότι εξάντλησε τη χρησιμότητά της, ότι «έφαγε τα ψωμιά της». Και ας υπήρξε σύμμαχος της Δύσης. Είναι η ώρα της «στυμμένης λεμονόκουπας».

2. Τη στιγμή που σκάει το σκάνδαλο της Novartis είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Και ω τι σύμπτωση! Και στα Σκόπια και στην Αθήνα οι «εθνικιστικές» συνιστώσες των δύο αντιπολιτεύσεων βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση – ομηρία. (Ελπίζω τώρα να πείθεστε ότι η ανακίνηση της σκανδαλολογίας δεν είναι προϊόν της πολιτικής βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ μόνον.)

3. Σκόπια, Νοvartis και άλλα σκάνδαλα θα προκαλέσουν ευρεία αναδιάταξη του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Μετά τη λήξη των Μνημονίων η χώρα αλλάζει επιρροή. Η Ουάσινγκτον μοιάζει πιο ισχυρή από το Βερολίνο, το οποίο μάλιστα δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προστατέψει εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες που προάσπισαν τα συμφέροντά του.

3. Η ποινική διερεύνηση των μαρτυριών για τη Novartis και ενδεχόμενη παραπομπή πολιτικών προσώπων στο ειδικό δικαστήριο θα ανοίξει εκ των πραγμάτων θέμα για την παραμονή Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

4. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα δύσκολο πολιτικό τοπίο για την αξιωματική αντιπολίτευση, αν εκείνη δεν βρει αμέσως αντίμετρα για να πλήξει το ίδιο την κυβέρνηση. Ο δαιμόνιος Τσίπρας θα πάει σε εκλογές με το λαϊκίστικο σύνθημα «εγώ σας βγάζω από τα Μνημόνια, ενώ αυτοί σας έβαλαν σε αυτά εισπράττοντας μίζες 50.000.000 ευρώ». Θα αναγκάσει έτσι το αμυνόμενο ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την απλή αναλογική και το καλοκαίρι θα ανοίξει και θέμα συνταγματικής αναθεώρησης μετά δημοψηφίσματος. Παρ’ όλα όσα ακούω δεξιά και αριστερά, πιστεύω ότι το ανομολόγητο σχέδιο του κυρίου πρωθυπουργού είναι διπλές κάλπες τον Οκτώβριο (εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα για το Σύνταγμα), νέο μετεκλογικό τοπίο στο οποίο υπολογίζει ότι μπορεί να επιζήσει και ως ηττημένος, οικουμενική και τον Μάιο νέες διπλές εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές), με τις δικαστικές υποθέσεις να τρέχουν στο ίδιο διάστημα με τους ίδιους εισαγγελείς αλλά με νέο συνεργάσιμο διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σας μοιάζουν όλα αυτά επιστημονική φαντασία; Διαβάστε τα ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Τύπου για το «ιδιόκτητο» μνημόνιο που ετοιμάζει ο κ. Τσακαλώτος προκειμένου να μας δώσουν οι δανειστές πράσινο φως για προσεκτική έξοδο. «Θα περιέχει ρήτρες διασφάλισης των δανειστών για την περίπτωση διεξαγωγής αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων» γράφουν. Η λέξη συναγερμός είναι λίγη για να περιγράψω τι πρέπει να κάνει αμέσως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

loading...

3 thoughts on “Μ. Κοττάκης: Η λέξη συναγερμός είναι λίγη για να περιγράψω τι πρέπει να κάνει αμέσως η ηγεσία της ΝΔ

  1. Αν οι πολίτες ψηφίσουν και πάλη τον ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ με το δίλημμα ότι μας έβγαλε από το μνημόνιο και ότι έφερε την κάθαρση ,θα μιλάμε πλέον περί ενός ηλίθιου λαού ο οποίος παραμυθιάζεται με το υποτιθέμενα 50.000,000 ευρώ μίζες και όχι με τα 100.000.000.000 που μας φόρτωσε με το 2 και 3 μνημόνιο , αυτά ξεχνιούνται και διαγράφονται για τον ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ;

  2. Εσύ είσαι προφανώς με αυτούς που πτώχευσαν τη χώρα

  3. Εσύ είσαι προφανώς με αυτούς που πτώχευσαν τη χώρα και τώρα εμφανίζονται ως σωτήρες της

Comments are closed.