«Υπηρέτης… δύο αφεντάδων?»

Στο επίκεντρο των αμερικανορωσικών σχέσεων μπαίνει ο υπό σχεδίαση πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η εύθραυστη αυτή ισορροπία φαίνεται πως
διαταράχθηκε μετά και την «ανεπίσημη» παραδοχή, ότι στο πρότζεκτ θα συμμετάσχουν και αμερικανικές εταιρείες, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από τον Όμιλο Κοπελούζου, ότι ο σταθμός θα είχε «ρωσική σημαία».

Ενδεικτικές ήταν οι αιχμές του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αμερικανικών συμφερόντων Tellurian Energy κίνηση αθέμιτου ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Κοπελούζου έχει συνεργασία χρόνων με τη ρωσική Gazprom, οπότε είναι αρκετά εύλογο για τους Ρώσους να… σηκώνουν το φρύδι απέναντι σε ότι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη. Ειδικά από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρέσβης δεν χάνει ευκαιρία να πει μια καλή κουβέντα για το έργο κατασκευής του νέου FSRU, αφού αυτό θα αποτελέσει το βασικό κόμβο για την είσοδο αμερικανικού LNG στο ελληνικό σύστημα διανομής.

Μένει να δούμε ποια πλευρά θα αποφασίσει να διαλέξει στο τέλος ο Κοπελούζος, αφού σε αυτό το ταμπλώ δεν γίνεται να «πατάς σε δύο βάρκες».

Παναγιώτης Φιλιππίδης

loading...