Μίκης: Πώς να δεχτούν πως ένας παλιός κομμουνιστής είναι τόσο πατριώτης;

Απάντηση σε όσα του προσάπτουν για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έδωσε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης – «Συμβολική και συναισθηματική η αξία της πλατείας Συντάγματος» – Τι λέει για τις απειλές από τους Πυρήνες της Φωτιάς

Ως «υπερπατριώτης» αυτοπροσδιορίστηκε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την Κυριακή, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής.

«Πώς να δεχτούν αυτοί ότι ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήμασταν υπερπατριώτες», σημείωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο δελτίο ειδήσεων του STAR, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Ο μουσικοσυνθέτης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία που έχει γι’ αυτόν η πλατεία Συντάγματος, τόσο σε συμβολικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. «Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943», εξήγησε.  «Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα», επισήμανε. 
«Κι άλλη φορά οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν»

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις απειλές εις βάρος της ζωής του. «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν. Βλέπεις εκείνο το παράθυρο;  Τους είπα «ανοίγω το παράθυρο για ευκολία», παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. «Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε»,  Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν», υπογράμμισε.

«Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300 άτομα. Με 1 εκατομμύριο, τι σημασία έχει;»

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός απάντησε και στις επικρίσεις για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα. «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» ανέφερε και πρόσθεσε:  «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι… Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».

loading...

5 thoughts on “Μίκης: Πώς να δεχτούν πως ένας παλιός κομμουνιστής είναι τόσο πατριώτης;

  1. ΔΩΣΕ ΠΙΚΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΝΤΠ ,

  2. Είναι πράγματι αβάσταχτος ο πόνος που προκάλεσε.
    Μίλησε και για αριστερόστροφο φασισμό.
    Αυτό κι αν πονάει.

  3. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι
    Χίτλερ και Στάλιν,
    σταλινιστές και ναζιστές
    υπήρξαν φίλοι και σύμμαχοι (δες σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ).
    Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ''όμοιος ομοίω αεί πελάζει''.

  4. Αυτό πραγματικά συμβαίνει. Δηλαδή ο όμοιος συναναστρέφεται πάντοτε με τον όμοιό του.

  5. ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ Ε.Ο.Ν. ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΡΩΓΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟ ΛΑΔΑ.

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΧΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ:

    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ή "ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΡΩΣΟΙ, ΠΑΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ"!!

    << Οι κομμουνισταί βουλευταί εισέρχονται κατ' αρχήν εις τα αστικά Κοινοβούλια δια να κάμουν "επαναστατική δουλειά" και τέτοια δουλειά είναι το να χαλάσουν, να παρεμποδίσουν, άν δυνηθούν, το να γίνη από τους άλλους τίποτε το δημιουργικόν.
    Το εντός αυτής έργον των είναι κατ' αρχήν α ρ ν η τ ι κ ό ν και δ ι α λ υ τ ι κ ό ν! Αυτό είναι το πρωτεύον έργον των.

    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΤΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ Η ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΑΝΙΣΧΥΡΩΝ, υπερθεματίζουν εις τα αιτήματα τών μαζών, ζητούν περισσότερα από όσα ζητούν αι ίδιαι αι μάζαι, αφ' ενός μέν διά να εξωθήσουν και αυτάς να ζητούν τα περισσότερα, γινόμενοι και αυτοί αρεστοί εις αυτάς δημοκοπούντες, αφ' ετέρου δέ διά να στενοχωρήσουν περισσότερον τας Κυβερνήσεις πού πρόκειται να τα δώσουν, και εκ τρίτου ΔΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗ ΔΥΣΧΕΡΕΣΤΕΡΟΝ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑΙ, ΔΙΑ ΝΑ ΓΙΝΗ ΕΠΕΙΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΩΣ!!

    Αυτό το έργον λοιπόν εισήλθομεν και ημείς τότε να κάμωμεν εις την Δ΄ Συντακτικήν Συνέλευσιν τών Ελλήνων! ΄Αν και ήτο Συνέλευσις 372 πληρεξουσίων, εξ' ών 362 ΄Ελληνες ΚΑΙ 10 ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ!! ΄Η ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΡΩΣΟΙ, ΠΑΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!>>

    (ΣΕΛ. 398,399 ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ", ΤΟΥ ΕΛΕΥΘ. ΣΤΑΥΡΙΔΗ, ΠΡΩΗΝ Γ.Γ. ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.!!!)

Comments are closed.