Παρέμβαση Βουλγαρίας για το Σκοπιανό: «Όχι» σε Νέα ή Άνω Μακεδονία

«Η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να είναι σε βάρος της Βουλγαρίας», δήλωσε τη Δευτέρη σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του καναλιού bTV τη Δευτέρα, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για δέκα χρόνια, την περίοδο 2002-2012.

Όπως εξήγησε, «το γεγονός ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την «Μακεδονία» για το όνομα έχει «ξεμπλοκαριστεί», είναι θετικό». «Ανησυχώ πως υπάρχουν συζητήσεις οι οποίες γίνονται στην κατεύθυνση αρκετών επιλογών, μερικές από τις οποίες πλήττουν τη θέση της Βουλγαρίας», προσέθεσε ο κ. Παρβάνοφ.
«Ναι, έχουμε αναγνωρίσει την «Μακεδονία» με τη συνταγματική της ονομασίας, πρώτα απ όλα, όμως θεωρούμε ότι προτάσεις όπως «Άνω Μακεδονία» ή ‘«Βόρεια Μακεδονία», είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος», υπογράμμισε ο κ. Παρβάνοφ και συμπλήρωσε: «νομίζω πως δεν είναι το ίδιο για τη Σόφια και για τη διπλωματία μας το πώς θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια απέναντί μας».

Παράλληλα, ο κ. Παραβανόφ, προσέθεσε: «Η ονομασία «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία» περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν. Η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. Το ζήτημα θα πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών».

loading...