Με τους ταχύτερους ρυθμούς της δεκαετίας “τρέχει” η Ευρώπη

Τις καλύτερες επιδόσεις από το 2007 παρουσίασαν πέρυσι τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών, όπως επιβεβαίωσαν τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ.

Η ζώνη των 19 οικονομιών, που μοιράζονται το ευρώ, παρουσίασε ανάπτυξη 2,5%, στην καλύτερη επίδοση της από την τελευταία χρονιά πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ανάλογη ήταν η επίδοση και για την κοινότητα των 28. Το 2007 η ΕΕ είχε παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% και η Ευρωζώνη 3%.

Ατμομηχανή η Γερμανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής, το γερμανικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση η οικονομία “έτρεξε” με ρυθμούς 2,9%.

Οι δημόσιες δαπάνες και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό αυξήθηκαν. Ωστόσο βασική κινητήριος δύναμη ήταν και πάλι οι εξαγωγές , που έκαναν “άλμα”. Αυτό το στοιχείο πυροδοτεί κριτική από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλούν τη Γερμανία να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές και να “μαζέψει” το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμά της, δίνοντας έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση.

Ωστόσο και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία έχει ανεβάσει ταχύτητα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ της μεγεθύνθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ανάλογες επιδόσεις και για την Ισπανία, με ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο.

Η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει

Στήριγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία έχει προσφέρει η ανάκαμψη των μεταποιητικών βιομηχανιών.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε το Δεκέμβριο 0,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο και έκανε “άλμα” 5,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,2% και 4,2% αντίστοιχα. Συνολικά το 2017 παρουσίασε ανάπτυξη 3%.

naftemporiki.gr 

loading...

1 thought on “Με τους ταχύτερους ρυθμούς της δεκαετίας “τρέχει” η Ευρώπη

  1. ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ ΧΑΧΧΑΧΧΑ ΕΥΘΥΜΗΣΑΜΕΝ ΠΑΛΙΝ!!!!

Comments are closed.