«Επιχείρηση Σταυρός»: Οι Βούλγαροι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ το σχέδιο πυρπόλησης του Οικ. Πατριαρχείου…

«Επιχείρηση Σταυρός»: ένα σχέδιο που η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πληρώσει πολύ ακριβά, και το οποίο μόλις τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου στην Βουλγαρία.

Στο εν λόγω βιβλίο παραθέτονται έγγραφα από τις Μυστικές Υπηρεσίες του Βουλγαρικού κομμουνιστικού καθεστώτος που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι και το 1989. Σε ένα από αυτά ξεδιπλώνεται ένα μυστικό σχέδιο πυρπόλησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο στόχο είχε την πρόκληση Ελληνο-Τουρκικής κρίσεως.

Το βιβλίο θα εκδοθεί τέλη Φεβρουαρίου και θα παρουσιαστεί στην πόλη Βελίκο Τίρνοβο. Τα Βουλγαρικά μέσα έχουν δημοσιεύσει αποσπάσματα από το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο. Σε ένα από αυτά αναφέρεται ότι στις 16 Νοεμβρίου 1970 ο τότε βοηθός γενικός διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών είχε προτείνει το σχέδιο πυρπόλησης του Πατριαρχείο μας.
Όπως αναφέρει το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο, η προβοκάτσια αυτή «μπορεί να βλάψει σημαντικά τις τουρκοελληνικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την δύσκολη απόφαση ποιανού το μέρος να πάρουν στην κρίση».

Σύμφωνα με το σχέδιο η βουλγαρική μυστική υπηρεσία θα έκανε έρευνες στην περιοχή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 1970. Μέχρι τις 30 Απριλίου 1971 θα έπρεπε να επιλεγούν οι μυστικοί πράκτορες που θα έφερναν σε πέρας την αποστολή. Μέχρι τις 15 Μαρτίου 1971 θα μετέβαινε επί τόπου ο ειδικός πράκτορας για να προσδιορίσει που θα τοποθετήσει τα υλικά που θα χρησιμοποιούσε στην πυρπόληση του Πατριαρχείου. Το σχέδιο θα υλοποιούταν μέχρι τα τέλη του 1971, όμως τελικά ακυρώθηκε για άγνωστο ακόμη λόγο.

Δεν θα θέλαμε να φανταστούμε καν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν το σχέδιο προχωρούσε.

Του Νίκου Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

cognoscoteam.gr/

loading...

1 thought on “«Επιχείρηση Σταυρός»: Οι Βούλγαροι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ το σχέδιο πυρπόλησης του Οικ. Πατριαρχείου…

Comments are closed.