Αυστηρό μήνυμα Αναστασιάδη στην Άγκυρα μετά τις προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης από δικής μας πλευράς αποφυγής ο,τιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει, την κατάσταση, αλλά και χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα και όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κύπρος κινείται με ψυχραιμία και με διπλωματικά μέτρα, ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, τόνισε, δεν συμβάλλουν ούτε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ούτε στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι είναι συνεχής η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ της κυπριακής και της ιταλικής Κυβέρνησης, αλλά και με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα ο υπουργός Ενέργειας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΝΙ στη Λευκωσία, ενώ αύριο καταφθάνει στην Κύπρο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση στην περιοχή όπου παρενοχλήθηκε το γεωτρύπανο “Saipem 12 χιλιάδες”, παραμένει η ίδια, δηλαδή το πλοίο είναι ακινητοποιημένο.

Η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι το “Saipem 12000”, το οποίο παρενοχλήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τουρκικά πολεμικά πλοία, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος της ΕΝΙ επιβεβαίωσε ότι την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, το σκάφος αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μετάβασης σε μία νέα τοποθεσία, αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει, γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού.

Τόνισε ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης.

loading...

2 thoughts on “Αυστηρό μήνυμα Αναστασιάδη στην Άγκυρα μετά τις προκλήσεις στην ΑΟΖ

  1. ΜΗ ΜΟΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΑΟΖ … ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕΣ

  2. O ILITHIOS NIKOLAOS ANASTASIADIS EGINE PRODROS GIA TO XRIMA KE TON TITLO!!!!!!!!!!!!!!! KE TI ELLINAS INE ANISTORITOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.