Προκλητικότητα και ειρωνίες στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών και τουρκοκυπριακών εφημερίδων

 Τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για “Θρασεία πρόταση από Ε/κ ηγέτη στην Τουρκία” για επανέναρξη συνομιλιών
– Άλλη πάλι αναφέρεται ειρωνικά στην “ιταλική φυγή” από την ΑΟΖ

– Επιχείρει ο Τ/κ Τύπος: «Έγιναν άνω κάτω τα σχέδια του νότου»
– Χθες εξάλλου η Hürriyet δημοσίευσε ότι το το DeepSea Metro2 θα προβεί τον Μάρτιο σε γεώτρηση στην Ν.Α. Μεσόγειο

Για δεύτερη μέρα ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει εκτενείς αναφορές για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάποιες εφημερίδες αποδοκιμάζουν τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η «Μιλλιέτ» με τίτλο “Θρασεία έκκληση από Ε/κ ηγέτη προς την Τουρκία”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά επανέναρξη διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που τερματιστεί η παρεμπόδιση από την Τουρκία των ερευνών για φυσικό αέριο. “Θρασεία πρόταση από Ε/κ ηγέτη στην Τουρκία”, είναι και ο τίτλος της Σαμπάχ.

Η εφημερίδα Χαμπέρτουρκ με τίτλο “Θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Νέα κίνηση από διοίκηση νοτίου Κύπρου” αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, η οποία μεταδόθηκε αυτούσια από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Η Χουριέτ έχει τίτλο στην έντυπη έκδοσή της “Το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε Ιταλούς, οι Ε/κ έτρεξαν στην ΕΕ”, ενώ στην ιστοσελίδα της έχει τίτλο “Νέα κίνηση από ε/κ τομέα στην κρίση φυσικού αερίου” και υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε νομοσχέδιο Αναστασιάδη στη Βουλή για να κατατεθούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο σε ένα κρατικό ταμείο και μετά τη λύση να διαμοιραστούν.

Η Ακσάμ με τίτλο “Το ναυτικό μας είπε ‘στοπ’ στο λαθρεμπόριο φυσικού αερίου”, σχολιάζει ότι “το ύπουλο σχέδιο συνεχίζεται” και υποστηρίζει ότι “με άδικο τρόπο νοίκιασαν τα τεμάχια σε ξένες εταιρείες”.

Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Το κύριο θέμα στον τ/κ Τύπο σήμερα είναι η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Λευκωσίας χθες για τους έξι, που καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης για τα επεισόδια στις 22 Ιανουαρίου έξω από την Αφρίκα και τη «βουλή». Αναφορές γίνονται επίσης στις δηλώσεις για την κρίση για το φυσικό αέριο από τον Τ/κ ηγέτη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τη μετάβαση του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι στην Ιταλία και τις επαφές που είχε εκεί, καθώς και σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

H «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η μικρότερη ποινή στην απόπειρα δολοφονίας» γράφει ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στις 22 Ιανουαρίου καταδικάστηκαν από 2 έως 6 μήνες φυλάκιση και η «αστυνομία» και το «δικαστήριο» τους προστάτευσε. Προσθέτει ως σχόλιο ότι αυτές οι ποινές δεν είναι αποτρεπτικές, αλλά τουναντίον ενθαρρυντικές. Γράφει επίσης ότι η «αστυνομία» έλαβε αυστηρά μέτρα ασφαλείας και γύρω από το «δικαστήριο» υπήρχε ανθρώπινη αλυσίδα από «αστυνομικούς». Στο άλλο θέμα του πρωτοσέλιδου γράφει ότι «έβρεχε» αντιδράσεις για την απόφαση του «δικαστηρίου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Έγιναν άνω κάτω τα σχέδια του νότου» γράφει ότι η νέα τουρκική navtex που θα ισχύει μέχρι τις 10 Μαρτίου αναστάτωσε τα σχέδια των Ε/κ που πέρασαν σε κόκκινο συναγερμό και θα προχωρήσουν και πάλι σε ενέργειες προς τα ΗΕ και την ΕΕ. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφίες από τους έξι καταδικασθέντες για τα επεισόδια της 22ης Ιανουαρίου και σημειώνει ότι τα άλλα εννέα άτομα που αναζητούνταν, ακόμα δεν έχουν εντοπισθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το δημοτικό σχολείο στο Κιόνελι εκσυγχρονίζεται.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Περιφρόνησαν την ανθρώπινη ζωή» αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης του «δικαστηρίου» για τους έξι, δημοσιεύοντας χωριστά τις φωτογραφίες, την ποινή και το αδίκημα για το οποίο καταδικάσθηκαν. Αλλού γράφει για τον “πόνο” της Κύπρου για το φυσικό αέριο και δημοσιεύει τις δηλώσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί χθες για την κρίση στο τεμάχιο 3. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας Τ&Τ που διαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για την επιτάχυνση των εργασιών δημιουργίας νέου τερματικού και αεροδιαδρόμου και την πληρωμή των οφειλών προς τον φόρο.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Εξι διαδηλωτές θα μπουν φυλακή» αναφέρεται επίσης στην απόφαση του «δικαστηρίου» για τους καταδικασθέντες για τα επεισόδια στις 22/1. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κάθε φορά που βρέχει, ο δρόμος διαφυγής από το Κιόνελι προς την Κερύνεια πλημμυρίζει και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία που λήφθηκε χθες. Αλλού αναφέρεται σε διεθνή πρωτοβουλία Οζερσάι.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Υπήρξε αδίκημα έναντι στην κοινωνία» αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης που ανέγνωσε για την υπόθεση εναντίον των έξι για τα επεισόδια έξω από την “Αφρίκα” και τη «βουλή», ο «δικαστής», Τατζάν Ρεϊνάρ. Αλλού γράφει για μυστική συνάντηση στην Ιταλία για την κρίση με το φυσικό αέριο μεταξύ Οζερσάι και Πινέλλι. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει δηλώσεις κατοίκων της Αχερίτου που ήρθαν την δεκαετία του 70 από την Τουρκία και οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Κυπρίων και των εκ Τουρκίας, αλλά ο πραγματικός διαχωρισμός είναι κομματικός (προκαλείται από τα πολιτικά κόμματα).

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ ΓΙΑ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟΥ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται χαρακτηρίζει ‘απαράδεκτη τη στάση των Ε/Κ στο θέμα της ενέργειας’ και καλεί την ε/κ πλευρά “να συνέλθει καθώς το φυσικό αέριο είναι κοινή αξία των Τ/Κ και των Ε/Κ. Ο τουρκικός Τύπος στο σύνολό του αναφέρει ότι αυξάνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενο τα σημερινά δημοσιεύματα του ε/κ Τύπου.

“Πανικό προκάλεσε η κίνηση της Τουρκίας…’Το κύρος μας μπορεί να διαταραχθεί’, είπαν”, είναι ο τίτλος της Χουριέτ, η οποία αναφέρει ότι τον Μάρτιο η Τουρκία με το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε θα ξεκινήσει δραστηριότητες έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για το DeepSea Metro 2 που πήρε από την νότιο Κορέα προηγμένης τεχνολογίας. Μόλις γίνουν οι τεχνικές διαδικασίες και οριστεί το νέο όνομα του αναμένεται να πάει στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει και χάρτη για την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα Μιλλιέτ με τίτλο “Ελληνικές και ε/κ ιστοσελίδες το ανακοίνωσαν. Άρχισε το ξήλωμα (της πλατφόρμας)” αναφέρει ότι η κρίση συνεχίζεται εδώ και 12 μέρες.

Η Ακσάμ με τίτλο ο “Ε/κ τύπος: 48 κρίσιμες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο”. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο ε/κ Τύπος παραδέχεται ότι οι Ε/Κ βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ότι η Τουρκία εμπόδισε τη γεώτρηση και για πρώτη φορά δεν τα κατάφεραν.

Η εφημερίδα Σταρ έχει τίτλο “Το τουρκικό ναυτικό επιμήκυνε τις δραστηριότητες στην Μεσόγειο, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τη Μέρκελ.

Το CNNTurk αναφέρει ότι η ένταση στην Μεσόγειο κλιμακώνεται, ενώ επικαλείται σχόλιο ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο Ντογάν ότι “η στάση της ε/κ πλευράς στο θέμα της ενέργειας είναι απαράδεκτη’ και ότι “οι Ε/Κ πρέπει να συνέλθουν” καθώς “το φυσικό αέριο είναι κοινή αξία Τ/Κ και Ε/Κ”.

Όλα τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολού, το οποίο κάνει ανασκόπηση του σημερινού ε/κ Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος αναζητά την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική πειρατεία στην ΑΟΖ

Διφορούμενη και δυσερμήνευτη ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ [vid]

Πρέσβειρα ΗΠΑ από Προεδρικό: Έχουμε ήδη εμπλακεί στην διαμεσολάβηση για εκτόνωση της κρίσης

loading...

1 thought on “Προκλητικότητα και ειρωνίες στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών και τουρκοκυπριακών εφημερίδων

  1. Από όλη αυτή την ιστορία πήραμε για άλλη μια φορά ένα μάθημα, το οποίο γνωρίζαμε ήδη από τη μακραίωνη ιστορία μας, δηλαδή ότι ως έθνος και ως χώρα δεν έχουμε ούτε φίλους, ούτε προστάτες, ούτε καν υποστηρικτές στα εθνικά μας θέματα. Γενικώς όλοι μπροστά στα συμφέροντα τους μας εχουνε γραμμένους.
    Θα πρέπει όσοι ασχολούνται με τα εθνικά θέματα και τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής να σοβαρευτούν, να αποβάλουν το συναίσθημα, και να σχεδιάζουν την εθνική πολιτική της χώρας, όχι να ακολουθούν τις εξελίξεις, που συνήθως τους συμπαρασύρουν.

Comments are closed.