Η ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη έρχεται στο φως με τις ανασκαφές του μετρό (ΒΙΝΤΕΟ)

Τμήματα του αστικού ιστού της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης και εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά σχήματα του 4 αιώνα μ.Χ. που ανήκουν πιθανότατα σε μια αστική βίλα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νότια είσοδο του μετρό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
Τα ψηφιδωτά που βρίσκονται κάτω από τη σημερινή οδό Εγνατία φανερώνουν την αίγλη,την πολυτέλεια και την ομορφιά που επικρατούσε στην Θεσσαλονίκη της ρωμαϊκής περιόδου.

Τα πολύχρωμα ψηφιδωτά που αποκαλύφθηκαν, φέρουν κυρίως γεωμετρικό διάκοσμο, ενώ πιστεύεται πως κοσμούσαν το δάπεδο του αιθρίου της δυτικής στοάς περιστυλίου. Πέρα από τα γεωμετρικά σχήματα και τους μαιάνδρους που βρέθηκαν στα σωζόμενα κομμάτια των ψηφιδωτών, μια γυναίκεια μορφή που κρατάει στα χέρια της ένα παιδί κατέχει ξεχωριστεί θέση. Το πρόσωπο της γυναίκας έχει καταστραφεί, παρόλα αυτά φαίνεται πως βρίσκεται σε καθιστή στάση, ενώ αντίθετα ξεχωρίζει το πρόσωπο του μικρού παιδιού.

Η Θεσσαλονίκη στα τέλη του 3ου με 4ου αιώνα γίνεται η πρωτεύουσα στο πλαίσιο της τετραρχίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που πραγματοποίησε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός και αποκτά εκπληκτικές υποδομές, με ένα τεράστιο παλάτι που δεν ήταν μόνο το ενδιαίτημα του αυτοκράτορα Γαλερίου, καθώς εκεί έμειναν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Μέγας Θεοδόσιος.

loading...