Γρηγόρης Τσόκας: Τι αλήθεια…κρύβει ο τύμβος της Αμφίπολης; (ΦΩΤΟ-VIDEO)

του Γιώργου Ροδάκογλου

Δυο σημαντικά σημεία που χρήζουν ανασκαφής κρύβει στα σπλάχνα του ο τύμβος Καστά, ενώ εκτιμάται ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το ένα σημείο ,όπως βλέπουμε την είσοδο με τις σφίγγες, βρίσκεται εξ αριστερών ,περίπου στα είκοσι μέτρα, και το άλλο σημείο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του τύμβου, και στην ευθεία της εισόδου με τη βάση του λέοντα.
Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχουν εντοπιστεί στο χωράφι με τις ελιές που βρίσκεται απέναντι από το μνημείο ενώ οι ηλεκτρικές τομογραφίες έχουν καταγράψει στον Καστά αρχαϊκούς τάφους και μικρότερα οικοδομήματα δίνοντας στους επιστήμονες σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται.
Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων δείχνουν επίσης ότι ο τύμβος έχει δυο τεκτονικά ρήγματα ενώ με την ίδια μέθοδο καταγράφησαν όλες οι επιχώσεις που έγιναν, αλλά και το πάχος που έχουν. Οι δομές που υπάρχουν πίσω από τη θόλο του τάφου αποδείχθηκε ότι ήταν φυσικά στρώματα και όχι οικοδομικά.
Μετά από τρία χρόνια ερευνών και συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων κλείνει ο κύκλος των γεωσκοπήσεων για τον Καστά και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας μαζί με την ομάδα του προχωρούν στην πρώτη επιστημονική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό .
«Δυστυχώς οι απεικονίσεις για τα δυο σημεία εντός του τύμβου δεν είναι τόσο διαφωτιστικές ώστε να ξέρουμε τι είναι ή τι δεν είναι. Αυτό θα το πει η ανασκαφή» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον κύριο Τσόκα στην περίπτωση του Καστά εφαρμόστηκαν καινοτόμες τεχνικές σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κορέας οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα, «τα δεδομένα που συλλέξαμε τα επεξεργαστήκαμε τρισδιάστατα, γι αυτό και ο Καστάς αποτελεί επιστημονικό μοντέλο».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ έχοντας ως αφορμή την «περίεργη» όπως τη χαρακτήρισε, δημοσίευση στο διαδίκτυο μιας νυχτερινής φωτογραφίας που τραβήχτηκε και που απεικονίζει ένα «φωτοστέφανο» στα πρανή του Καστά αλλά και μετά την ανώνυμη δημοσιοποίηση κειμένου που υπονοεί, ότι εκεί υπάρχει άλλη είσοδος διευκρινίζει, «υποθέσεις και εικασίες περί του τι είναι και τι δεν είναι , αν υπάρχει, δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη είσοδος, είναι παντελώς ανυπόστατες .Αυτοί οι άνθρωποι που τα διαδίδουν, ανήκουν στη μιντιακή πραγματικότητα και τα όσα δημοσιεύουν δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση».

Φωτογραφία του χρήστη Thousandnews photo gallery.
Φωτογραφία του χρήστη Thousandnews photo gallery.
Φωτογραφία του χρήστη Thousandnews photo gallery.
Φωτογραφία του χρήστη Thousandnews photo gallery.

Αναφορικά με την έρευνα Πολυμενάκου που έγινε το 2003 για τον Καστά είπε. «Την έρευνα αυτή εγώ την έκρινα. Τα αποτελέσματα της είναι ασαφή και δεν έδειξαν κάτι σημαντικό». Στο ερώτημα, γιατί τότε της αποδίδουν ότι απεικονίζει τούνελ, και δαιδαλώδεις διαδρομές μέσα στον Καστά, διευκρινίζει ότι, «όλα αυτά είναι ένας θόρυβος, που καταγράφεται στις απεικονίσεις, τίποτα δεν φαίνεται, ούτε το υπάρχων μνημείο δεν κατέγραψε ο Πολυμενάκος και αυτό το γνωρίζει» αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας στο διαδίκτυο πιθανότατα να παραποιήθηκαν τα στοιχεία της από ανθρώπους αγνώστων προθέσεων.
Ο κύριος Τσόκας με αφορμή την επιστημονική δημοσίευση που θα ακολουθήσει αισθάνεται την υποχρέωση να καταστήσει σαφές ως προς το κοινό της Αμφίπολης, το διαχωρισμό των επιστημόνων από τους εμφανιζόμενους κατά δήλωση τους «ερευνητές», ή «άβαταρ» όπως είναι γνωστοί στους κύκλους των αρχαιολόγων.
Μάλιστα μέσα από την επιστημονική του διαδρομή, η οποία έδειξε ότι διασφαλίζει το κύρος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΑΠΘ, δεν διστάζει να δηλώσει ότι δεν προβληματίζεται για τον αν θα γίνει αρεστός ή όχι, λέγοντας.
«Θα φανώ δυσάρεστος, αλλά… άλλο τι λέει η ελληνική δημοσιότητα και άλλο τι λέει η παγκόσμια επιστημονική πρακτική . Η επιστημονική ανακοίνωση γίνεται σε διεθνή συνέδρια και υπόκειται σε κριτική των συναδέλφων παγκοσμίως και δημοσιεύεται σε διεθνή περιοδικά».
Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων του Καστά αναμένεται να ανακοινωθούν και στο συνέδριο του ΑΕΜΘ ενώ για το 2018 προγραμματίστηκαν γεωσκοπήσεις στο θέατρο της Αμφίπολης, στη Θεσσαλία και στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες η Κρητική γη κρύβει στα σπλάχνα της μια ολόκληρη πολιτεία Μινωικής εποχής.

Ο ΤΣΟΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ

Ο ΤΣΟΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ

Ο ΤΣΟΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ

thousandnews.gr

loading...