Spiegel για τους Τούρκους αξιωματικούς: «Ο Ερντογάν οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί»

Η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και συμπληρώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα»

Υπό τον τίτλο: «Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα», το ρεπορτάζ που φέρει την υπογραφή του ανταποκριτή στην Αθήνα Γιώργου Χρηστίδη στο περιοδικό «Spiegel», κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Τσίπρα για τον χειρισμό της στην υπόθεση της αναστολής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό στην Ελλάδα.


Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση του Σουλειμάν Οζκαινακτσί και στη διάψευση των ελπίδων του ότι τα βάσανά του θα τελείωναν μετά από 18 μήνες κράτησης όταν «εντελώς απρόσμενα η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε το Δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του για χορήγηση ασύλου ώστε να μην προκληθεί ρήξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση κέρδισε τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο, καθώς δικαστήριο ανέστειλε για λόγους "δημοσίου συμφέροντος" τη χορήγηση ασύλου και η αίτηση ακύρωσής της θα συζητηθεί επισήμως στις 15 Φεβρουαρίου».

«Ο Ερντογάν οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί»
Το περιοδικό «Spiegel» σχολιάζει ότι η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι μια «ανοικτή πληγή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να απαιτεί πολλές φορές την έκδοσή τους και τον Ερντογάν να τους χαρακτηρίζει «προδότες και πραξικοπηματίες». Το επίμαχο άρθρο επισημαίνει ότι η Αθήνα διαβεβαίωσε την Άγκυρα ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί. Θυμίζει το ρόλο της Τουρκίας στη συγκράτηση του προσφυγικού ρεύματος και υπογραμμίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τώρα ότι θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νομικές της δυνατότητες για να αρνηθεί στους Τούρκους στρατιωτικούς το δικαίωμα διαμονής. Φαίνεται ότι η Αθήνα υιοθέτησε τις κατηγορίες των Τούρκων κατά των "οκτώ"... Ξαφνικά, η κυβέρνηση των Αθηνών δείχνει να θέλει να δώσει βάση στις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, παρά την αντίθετη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αθήνα».


«Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα»
Το περιοδικό Spiegel αναφέρεται επίσης στο σάλο που έχει προκληθεί από την υπόθεση στη χώρα μας και τις έντονες αντιδράσεις νομικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοουμένων και της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών φοβούνται ότι τα δικαιώματά τους θα θυσιαστούν για να κατευναστεί η οργή του Ερντογάν».

«Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα», είπε στο περιοδικό ο Όμηρος Τσέλιος, ένας από τους δικηγόρους, εκφράζοντας το φόβο μήπως ο πελάτης του πέσει θύμα στην κόντρα διπλωματών και νομικών, λόγος για τον οποίο τάσσεται υπέρ της ανάμειξης της ΕΕ στην υπόθεση. Υποστήριξε επίσης ότι εξετάζει όλες τις επιλογές, ακόμη και την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου για τους πελάτες τους σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις και του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνου Ντόκου, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την αντίδρασή της στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου, να διορθώσει το ένα λάθος με ένα άλλο. «Αν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα έπρεπε να είχε στείλει πίσω τους οκτώ λίγες ώρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», είπε.

Παράλληλα αναφέρει τη γνώμη ορισμένων ότι ο Τσίπρας ενεργεί όπως ενεργεί για να μπορέσει στο τέλος να πει στον Ερντογάν ότι προσπάθησε τα πάντα, τουλάχιστον όσα είναι εφικτά στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι «όπως έχει δείξει το παρελθόν, ο Ερντογάν δεν ικανοποιείται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης». Και καταλήγει: «Εάν η έκδοση των Τούρκων είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστεί ο Ερντογάν, τότε οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να καταλήξουν όχι μόνο πολιτικά, νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμες, αλλά και μάταιες».

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. ΤΣΙΠΡΑ φύγε όσο μπορείς νωρίτερα γιατί σας πήραν χαμπάρι τι πουλημένοι είστε όλοι σας και άρχισαν να ζητούν κληρονομικά οι γειτόνοι μας από την πεθαμένη Ελλαδίτσα μας , οι Αλβανοί όλη την Ήπειρο , η Σκοπιανοί την Μακεδονία μας , οι Τούρκοι το Αιγαίο και την Θράκη και όσο μένεις και τόσο παρουσιάζονται και νέοι κληρονόμοι , Άντε ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ τσακιστή τε να φύγετε μήπως γλυτώσουμε τουλάχιστον την ΑΘΗΝΑ και την ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να είσαι Πρωθυπουργός μιας Χώρας, πρέπει να έχεις πολύ Πατριωτικές αρχές και πολύ βαριά Αρ..,δια [ να σέβεσαι τη Χώρα και το Λαό που Υπηρετείς,[ Κολοκοτρώνης/Καραισκάκης και τόσοι άλλοι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωη ΤΟΥς για την Ελλάδα] να μην δέχεσαι τα δώρα .γιατί έχουν αντίδωρα [Πλαστήρας] και ούτε να πηγαίνεις σε κρυφά γεύματα που σου προσφέρουν οι διαφθορείς/διαπλεκόμενοι,
  Γιατί το έδεσμα που θα φας πρέπει να να το ανταποδώσεις, Ετσι είναι κύριοι Πολιτικοί της Χώρας. Γιατί εάν δεν υπήρχαν οι Ανταποδώσεις, Σήμερα η Ελλάδα θα είχε τοποθετηθεί στην Κορυφή των Πυραμίδων της Αξιοπρέπειας και του Σεβασμού των Λαών. και δεν θα υπήρχαν Ελβετικές Τράπεζες, ούτε και ο Παναμάς. Δ Υ Σ Τ Ι Χ Ω Σ όμως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]