OΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MEGA

Όλες τις προηγούμενες μέρες, στο εσωτερικό των πιστωτριών τραπεζών της Τηλέτυπος Α.Ε. επικρατούσε ένας κανονικός… πανικός, προκειμένου το κανάλι να είναι σε θέση να διεκδικήσει την αδειοδότηση.
Οι τράπεζες ήταν σε καθημερινή, πολύωρη συνεννόηση με τα επιτελεία του Βαγγέλη Μαρινάκη και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, προκειμένου να συνταχθούν τα κείμενα και να διαμορφωθεί το πλαίσιο, ώστε το Mega να διεκδικήσει μια τηλεοπτική άδεια.

 ********

Σε όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένας αστερίσκος: αν διαφαινόταν πως οι υποψήφιοι για μια άδεια είναι περισσότεροι από τις επτά άδειες που προέβλεπε ο διαγωνισμός, τότε το Mega δεν θα μπορούσε να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού. Κάπως έτσι, όλοι ήταν σίγουροι πως το κανάλι θα διεκδικήσει την επαναλειτουργία του. Μέχρι το απόγευμα της παραμονής της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης των φακέλων στο ΕΣΡ, όμως, όταν έφτασαν τα μαντάτα της μη συμμετοχής στις τράπεζες. Σας λέω με βεβαιότητα ότι ανώτερα τραπεζικά στελέχη που χειρίζονταν την υπόθεση τραβούσαν τα μαλλιά τους.

 ********

Τώρα, ο ένας βασικός μέτοχος του Mega, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης προσπαθεί να τα ρίξει στο ΕΣΡ, το οποίο, όπως είπε, δεν απάντησε σε επιστολή των μετόχων του καναλιού για το τι θα γίνει με τη συγχώνευση των εταιρειών που υπήρχαν στο μετοχικό σχήμα και αν θα πέσει «μαύρο» στο σήμα του καναλιού στο τέλος Φεβρουαρίου, αν δεν έχει γίνει ως τότε η συγχώνευση των εταιρειών.

 ********

Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, το ΕΣΡ έχει λυγίσει όλους τους κανονισμούς και δεν έχει ρίξει μαύρο στο Mega εδώ και τόσους μήνες, ενώ εκπέμπει ως ενημερωτικός σταθμός και δεν μεταδίδει ούτε ένα δελτίο ειδήσεων. Η πλευρά Βαρδινογιάννη, συνεπώς, ζητούσε προνομιακή μεταχείριση του Mega από το ΕΣΡ, το οποίο στο κάτ?ω-κάτω ήταν και αναρμόδιο σε μεγάλο βαθμό, καθώς το «μαύρο» είναι ζήτημα νομοθεσίας και άρα υπουργού.

 ********

Με άλλα λόγια, αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα είναι ένα blame game που ξεσπάει τελικά στην πλάτη 420 εργαζομένων που μένουν άνεργοι και οι οποίοι προσπάθησαν και στήριξαν το κανάλι, με αποτέλεσμα περί τα 50 εκ. ευρώ να εισρεύσουν στις τράπεζες από τα διαφημιστικά έσοδα, ενώ αυτοί έμειναν επί μήνες απλήρωτοι. Το Mega μόνο με θαύμα θα επαναλειτουργήσει και δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα προσέλθει στην επαναπροκήρυξη της έβδομης άδειας, όποτε και αν γίνει αυτή. Διότι, τώρα αποδεικνύεται πως, παρά τα μεγάλα λόγια, η επαναλειτουργία του Mega ήταν μάλλον ουτοπία, στην οποία πίστευαν μόνο οι εργαζόμενοι του καναλιού, τους οποίους μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη χώρα άφησαν ξεκρέμαστους.

 ********

Και, φυσικά, η κυβέρνηση δεν έκλεισε το Mega. Το κλείσιμο του Mega, όμως, βολεύει την κυβέρνηση. Και βολεύει και τους καναλάρχες, οι οποίοι επεξεργάζονται ένα μοντέλο με χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίες και χαμηλές «ταρίφες» ακόμα και για μεγάλα ονόματα.

Το πρόβλημα με την εγγυητική

Το ερώτημα πλέον για τον διαγωνισμό για τα κανάλια είναι αν εν τέλει θα είναι έξι αυτοί που θα πάρουν άδεια κατ’ απονομή. Διότι, είναι σαφές πως Alpha, Ant1, ΣΚΑΪ, Star και το Epsilon υπό τη νέα διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις. Ο Φίλιππος Βρυώνης όμως είναι ένα αίνιγμα. Ακούγεται έντονα πως έχει πάρει την εγγυητική επιστολή που προσκόμισε από μη συστημική τράπεζα, από τη στιγμή που δεν του χορήγησε την εγγυητική συστημική, λόγω έλλειψης χρόνου επεξεργασίας των εγγράφων του.

 ********

Αυτό δεν αντιβαίνει στους όρους του διαγωνισμού, αλλά θα πρέπει να τεκμηριώνεται το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσκομίζει. Ο δε κ. Βρυώνης, ακόμα και αν πάρει την άδεια, θα έχει μια πρόσθετη δυσκολία. Θα πρέπει να στήσει ένα κανάλι εντελώς από την αρχή, μιας και δεν μπορεί να μετατρέψει το Extra από τοπικής εμβέλειας σε εθνικής εμβέλειας. Θα πρέπει, δε, να προσλάβει και 400 εργαζομένους. Για αρχή, πάντως, έχει δύο: τον Μένιο Φουρθιώτη και τον Μάκη Γιομπαζολιά. Πάντως η τηλεοπτική αλεπού, θα τη βρει τη λύση.

Ποιος ταύτισε την εκκλησία με τους Χρυσαυγίτες;

Προ ημερών, η εφημερίδα Καθημερινή είχε αποκλειστική διαρροή από το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περί της μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο κυοφορούμενο όνομα της πΓΔΜ. Το ερώτημα ήταν, συνεπώς, ποιος από το υπουργείο Εξωτερικών βγήκε και ταύτισε την Ιεραρχία με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής; Η απάντηση δίνεται από το αν η διαρροή ήταν, όπως λέμε δημοσιογραφικά «κοινής λήψης». Δεν ήταν και μαθαίνω πως προέρχεται κατευθείαν από τον…ποιητή του υπουργείου. (ανατρέξτε στη στήλη της προηγούμενης εβδομάδας). Και, κάπως έτσι, αναγκάστηκε να επισπεύσει την απάντηση του στον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός, μπας και το μαζέψει το πράγμα κάπως…

loading...