Financial Times: «Η Τουρκία είναι η μεγάλη χαμένη στην Α.Μεσόγειο» - Ελλάς-Γαλλία σε κοινό μέτωπο κατά της Άγκυρας

Η Τουρκία θα είναι η μεγάλη χαμένη στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 2 βδομάδων αναφέρονται στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται και για τον ρόλο της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου
στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, κατόπιν της ανακαλύψεως του υπερ-κοιτάσματος "Ζορ" το 2015.

Ένα υπερ-κοίτασμα το οποίο δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες ότι θα έχει και συνέχεια εντός της ελληνικής ΑΟΖ κάτι που τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών το υποστηρίζουν

Ο ρόλος της Γαλλίας αναβαθμίζεται κάθετα και μια νέα ελληνογαλλική συμμαχία «σφυρηλατείται» καθώς το Παρίσι κατανοεί ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα αφού συμπίπτουν πλέον με τα γαλλιά.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο αξιολογεί τις εξαγωγικές επιλογές Κύπρου και Ισραήλ, ενώ αναφέρει πως η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων είναι η Τουρκία και μάλιστα με όποιο σενάριο κι αν επικρατήσει, είτε δηλαδή εν τέλει προκριθεί ο φιλόδοξος, αλλά σύμφωνα με την Ε.Ε., εφικτός αγωγός EastMed, που θα "ενώνει" και διοχετεύει προς την "διψασμένη" Ευρώπη ισραηλινά, κυπριακά, ενδεχομένως αιγυπτιακά και ελληνικά κοιτάσματα Φυσικού Αερίου, είτε αν η Αίγυπτος καταστεί ο κύριος και αποκλειστικός εξαγωγέας.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι δεν υφίσταται άλλη βιώσιμη διαδρομή εξαγωγής για το φυσικό αέριο από το μεγάλο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ ή από το μικρότερο κοίτασμα Αφροδίτης εκτός Κύπρου, πλην της Αιγύπτου.

«Η ιδέα ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού στη Μεσόγειο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα, αγνοεί πάρα πολλές πραγματικότητες: τα οικονομικά, σε μια εποχή όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλές, την έλλειψη δικτύου μέσω της Ελλάδας στις κύριες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και, το πιο σημαντικό από όλα, την πολυπλοκότητα των υποθαλάσσιων συνθηκών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, προσθέτοντάς πως όλα αυτά θέτουν την Αίγυπτο στο επίκεντρο της εμπορικής ανάπτυξης του φυσικού αερίου (και ίσως του πετρελαίου) στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκτίμηση του αναλυτή είναι πως «ο χαμένος σε όλα αυτά είναι η Τουρκία», ενώ συνεχίζει πως «Η άβολη επίσκεψη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έθιξε τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αδυναμία προόδου στις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απεικονίζει τη διεθνή αντίδραση στη συμπεριφορά και τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια».

«Η Τουρκία έχει καταστρέψει την ευκαιρία να προσφέρει μια διαδρομή εξαγωγής φυσικού αερίου από την Κύπρο προσπαθώντας να συνδέσει τη μεταφορά με μια διευθέτηση στο Κυπριακό. Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και τώρα φαίνεται αδύνατο να αναθέσει το Ισραήλ τη μεταφορά φυσικού αερίου στον έλεγχο μιας κυβέρνησης, η ηγεσία της οποίας, σύμφωνα το Al Jazeera, περιέγραψε το Ισραήλ ως ''κράτος τρομοκράτη''».

Στη Μέση Ανατολή, καταλήγει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα, τίποτα δεν είναι πάντα απλό και θα υπάρξουν πολλές μεταβολές πριν o νέος σχεδιασμός φυσικού αερίου τεθεί σε ισχύ. «Αλλά, εάν πρόκειται να αναπτυχθεί η ανατολική Μεσόγειος, ο ρόλος της Αιγύπτου ως νέου περιφερειακού εμπορικού κόμβου, φαίνεται απαραίτητος».

Για αυτό τον λόγο και επειδή η γαλλική ΤΟΤΑL θα έχει μεγάλη συμμετοχή στις εξελίξεις στην περιοχή κρίνεται ως απαραίτητη η προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών FREMM προς ενίσχυση του ΠΝ

Ανησυχεί η Άγκυρα για την αγορά φρεγατών  FREMM από το ΠΝ διότι ξέρουν ότι θα προορίζονται για την προστασία της Κύπρου. Οι φρεγάτες μαζί με το βλήμα SCALP-NAVAL θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος.

Το σχέδιο που θα θέσουν επί τάπητος οι Έλληνες αρμόδιοι για τις FREMM, σχετίζεται και με την αγορά των Scalp και Exocet όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι

Είναι γνωστό πως σε αυτή την αγορά των όπλων και στην ξαφνική προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας, συνέβαλε η συμφωνία για την επένδυση του γαλλικού κολοσσού TOTAL στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου

Στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής και πολιτικής προσέγγισης, το επόμενο διάστημα αναμένεται Γάλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι να επισκεφτούν την Λευκωσία και ακολούθως και την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα σε αυτό, η Λευκωσία οσονούπω θα ανοίξει προς χρήση για τους Γάλλους την αεροπορική βάση ¨Ανδρέας Παπανδρέου¨.

Όπως είναι γνωστό στο παρελθόν ΗΠΑ και Τουρκία ήταν ενάντιες στην πώληση αυτών των πυραύλων.

Διότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον εκτοξευτήρα  Sylver A70 έχουν βάρος 1400 κιλά, βαλλιστική κεφαλή βάρους 300 κιλών, μήκος 5,5 μέτρων και εμβέλεια 1.400 χλμ.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ μίστερ ΚΑΝΙΒΑΛΛΟ- ΤΣΙΠΡΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΕΔΩ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ.

  ΟΠΟΤΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΛΕΕΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, Ο μίστερ ΚΑΝΙΒΑΛΛΟ- ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΙΣΩΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕ, Ο μίστερ ΚΑΝΙΒΑΛΛΟ- ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΦΗΥΡΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ Ε Μ Φ Υ Λ Ι Ο, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΛΑΘΡΟ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΝΙΒΑΛΛΟ- ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΟ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ :

  "ΣΦΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"

  ΜΟΝΟΝ 2 ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΝΙΒΑΛΛΟ-ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ :

  1) ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  2) ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.

  ΑΛΗΤΟ- ΤΣΙΠΡΑ, ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΚΑΤΙ :

  ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΥΨΩΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥ !

  ΜΗΝ ΣΕ ΞΕΓΕΛΑΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΤΟΣΗ ΗΣΥΧΙΑ....

  ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΔΙΑΚΑΩΣ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΡΙΑ.

  ΓΙ' ΑΥΤΟ ΛΥΣΣΑΞΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ( 1 !!) ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΛΕΠΤΟΥ, ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΑΛΙΟ- ΑΛΗΤΗ !

  ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ΑΛΗΤΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ, ΤΟΥ κ. ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΛΑΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ.

  ΑΛΗΤΗ ΚΑΝΙΒΑΛΛΟ- ΤΣΙΠΡΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ?? ΜΠΑ....

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ κ. ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ, ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ" ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΛΕΝΤΕΡΙΔΗ.

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΠΛΕΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΤΗ.

  ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΛΙΓΚΟΡΩΦ ΟΤΙ :

  ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΗΡΘΑΝ ΤΟΝ 6ον μ.Χ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ !

  ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ......ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ.

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]