Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων

Ο Έλληνας στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, ήταν ο γενάρχης των Ελλήνων, γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, σύζυγος της νύμφης Ορσηίδας και εγγονός του Προμηθέα.Παιδιά του ήταν ο Αίολος, ο Δώρος και ο Ξούθος, στους οποίους διένειμε την περιοχή κάτω από τον Όλυμπο: τη Θεσσαλία την έδωσε στον Αίολο (γενάρχη των Αιολέων), τη Στερεά Ελλάδα στο Δώρο (γενάρχη των Δωριέων) και την Πελοπόννησο στο Ξούθο (πατέρα των γεναρχών των Ιώνων και των Αχαιών).

Τα παιδιά του έγιναν γενάρχες των τεσσάρων φυλών της Ελλάδας (Αιολέων, Αχαιών, Δωριέων και Ιώνων), ενώ ο ίδιος έγινε γενάρχης όλων των Ελλήνων, που πήραν το όνομά τους απ’ αυτόν. Αξιοσημείωτο είναι ότι προηγουμένως ονομάζονταν Γραικοί, ονομασία που – μέσω του λατινικού Graecus – επέζησε σε όλες τις λατινογενείς ακόμη και τευτονικές γλώσσες.
Ο Θουκυδίδης αποδέχεται τον Έλληνα ως ιστορικό πρόσωπο που έζησε και έδρασε σε εποχές πολύ παλαιότερες του Τρωικού Πολέμου, ενώ ο Όμηρος δεν τον αναφέρει, αλλά ονομάζει «Έλληνες» τους κατοίκους της Φθίας της Θεσσαλίας (Μυρμιδόνες).
Κατά μια παράδοση, στην πόλη Μελίτεια της Φθιώτιδας υπήρχε άγαλμα του Έλληνα. Το όνομα του Έλληνα έφερε και ο γιος του Φθίου, τρισέγγονος του Έλληνα και εγγονός του Αχαιού. Μερικοί αποδίδουν στον Έλληνα την πατρότητα της Ξενοπάτρας.
Ο Δώρος, πατέρας του Τέκταμου, του Αιγίμιου και της Ιφθίμης, είχε σαν πρώτη διαμονή τη Θεσσαλική Φθία, από την οποία εξορμούσε· αργότερα, εγκαταστάθηκε με τους οπαδούς του στην Ισταιώτιδα, που ονομάστηκε προς τιμήν του Δωρίδα. Ο Αιγίμιος, νομοθέτης και βασιλιάς των Δωριέων, σώθηκε από τον Ηρακλή κατά τον πόλεμο με τους Λαπήθους.
Ως ανταμοιβή, βοήθησε τα παιδιά του Ηρακλή να επιστρέψουν στην Πελοπόννησο. Ο Τέκταμος, κατά τη μυθολογία, έφυγε από τη Θεσσαλία μαζί με τους Πελασγούς και εγκαταστάθηκε στην Κρήτη, όπου βασίλεψε και εκεί νυμφεύτηκε την κόρη του Κρηθέα, μαζί με την οποία απόκτησε τον Αστέριο ή Αστερίωνα, μετέπειτα σύζυγο της Ευρώπης, αδελφής του Κάδμου.
Ο Ξούθος νυμφεύτηκε την Κρέουσα, κόρη του Ερεχθέα και της Πραξιθέας, κόρης του Κηφισού, από την οποία απέκτησε τον Ίωνα και τον Αχαιό. Ο Αχαιός πρέπει να έζησε γύρω στα 3000 π.Χ, ενώ η Κρέουσα, κόρη του Ερεχθέα, βασιλιά της Αττικής, ήταν από τις ομορφότερες γυναίκες που είχαν γεννηθεί ποτέ στη γη.
Ο Ερεχθέας ήταν μυθικός βασιλιάς της Αθήνας και επώνυμος γενάρχης της Ερεχθηίδας φυλής της Αθήνας (στην οποία συμπεριλαμβάνονταν οι Επωνυμείδες, οι Θηυμακείδες και οι Λαμπτρείδες), γιος της Γης και του Ηφαίστου.
Η γέννησή του έγινε με τον εξής παράξενο τρόπο: μια μέρα η θεά Αθηνά πήγε στο μεταλλουργείο του Ηφαίστου για να παραγγείλει νέα όπλα. Βλέποντάς την, ο Ήφαιστος ένιωσε σφοδρή επιθυμία, αλλά η Αθηνά, επιθυμώντας να παραμείνει άσπιλη και παρθένα, έφυγε. Ο Ήφαιστος την έτρεξε από πίσω και ήρθε πολύ κοντά της, παρόλο που δεν κατόρθωσε να την αρπάξει.

Ο Ήφαιστος, έχοντας πολύ «δυνατή» στύση, εκσπερμάτωσε πάνω στα πόδια της. Η θεά, αηδιασμένη, καθάρισε το πόδι της με μια τούφα μαλλιού και την έριξε στο έδαφος. Η μητέρα Γαία, γόνιμη όπως πάντα, γονιμοποίησε το μαλλί με το σπέρμα του Ήφαιστου και γέννησε τον Ερεχθέα.
Το ίδιο του το όνομα προέρχεται από το «έριον» (μαλλί) και «χθων (έδαφος). Τον αγαπούσε η θεά Αθηνά πολύ, ακριβώς γιατί ήταν η μόνη φορά που ήρθε τόσο κοντά στη σεξουαλική επαφή, όντας σεμνότυφη.
Η αρχή της βασιλείας του στην Αθήνα συνδέεται με εποχή λιμού λόγω έλλειψης τροφών, κατά την οποία ο Ερεχθέας έφερε σιτάρι και έσωσε τους κατοίκους.
Από αυτόν ονομάστηκαν οι κάτοικοι της Αθήνας Αθηναίοι (προηγουμένως ονομάζονταν Κεκροπίδες), ενώ ίδρυσε τα Μυστήρια στην Ελευσίνα και οργάνωσε πολλούς τομείς λατρείας των Αθηναίων, καθιέρωσε τα Αθήναια (τα οποία ο Θησέας μετονόμασε σε Παναθήναια) και πολλά άλλα.
Κατά την παράδοση, έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Διόνυσου, κατά των βαρβάρων ενώ στα χρόνια του διαξάγηκε ο γνωστός αγώνας μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κηδεμονία της πόλης. Προς τιμήν του το Ερεχθείο ονομάστηκε έτσι. Αδελφός του Ερεχθέα ήταν ο Βούτης, που μετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και, αργότερα, νυμφεύτηκε τη Χθόνια, κόρη του αδελφού του και έγινε γενάρχης του ιερατικού γένους των Βουτάδων.

loading...

7 thoughts on “Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων

  1. Οι μισούντες τον φωτοδότη αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, που συνειδητά προσπαθούν
    να μας αποκόψουν από το τρισένδοξο παρελθόν μας, συκοφαντώντας τους προγόνους μας,
    ή ασυνείδητα από άγνοια ή βλακεία,
    υποστηρίζουν ότι είμαστε απόγονοι των απατεώνων-νταβατζήδων Ισραηλιτών γεναρχών Αβραάμ και Ισαάκ, που καθημερνά μνημονεύουν και δοξολογούν.

    "……τῶν ὁσίων καὶ θεοφόρων Πατέρων ἡμῶν, τῶν ἁγίων ἐνδόξων προπατόρων ἡμῶν Ἀβραάμ, Ἰσαάκ καὶ Ἰακώβ, ……."
    λέγει ο ιερεύς.

    Δεν έχουμε καμία σχέση με τους Ισραηλίτες.
    Προπάτοράς μας είναι ο Έλληνας, γιός του Δευκαλίωνος και της Πύρρας.
    Η Ελληνική Μυθολογία, πηγή πολύτιμων πληροφοριών, το αναφέρει σαφέστατα.
    Α.Γ.

    .

  2. Αν θελουμε να υπαρχουμε εθνικα και πολιτισμικα πρεπει να προταξουμε τα κυρια Ελληνικα χαρακτηριστικα μας απ οτι επικτητο και φυτεμενο.Ανεξιθρησκοι πραγματικα.Η Ορθοδοξια ειναι πλεον μερος του συλλογικου μας εγω εδω και δυο χιλιετιες.Νομιζω ομως οτι δεν θα πρεπει να μας καθοριζει.Καθενας ας πιστευει οπου θελει αρκει να ειμαστε πρωτα ΕΛΛΗΝΕΣ.Στις συμπληγαδες των εξωτερικων κινδυνων θα πρεπει να ειμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ ανεξαρτητα των αποψεων που εχουμε για τα κοινα η τα θεια.Θελω να πω οτι Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ!!Επικαιρη εν προκειμενω η ρηση ενος μεγαλου Νεοελληνα του Π.Γιαννοπουλου.Παπας προτασσων την θρησκεια απο την Πατριδα ΞΟΥΡΑΦΙΣΘΗΤΩ!!!Αν δεν προταξουμε υπερανω καθε τι αλλου το ιδανικο της ΕΛΛΑΔΟΣ μοιραια θα σβησουμε καποια στιγμη.Οπως ηδη διαφαινεται!!Η ανεξιθρησκεια του κρατους ειναι επιβαλλομενη και δεν θα πρεπει να ειναι προσχηματικη!!Δεν μπορει να συνυπαρξει δημοκρατια με επικρατουσα θρησκεια.Ειναι ασυμβιβαστο.Ταυτοχρονα σε ζητηματα ανεξιθρησκειας που θετονται πολλες φορες απο τον διεθνη παραγοντα θα πρεπει να ισχυσει η αρχη της αμοιβαιοτητας.Δεν μπορει να εγκαλειται η χωρα απο οργανωσεις και κρατικες αρχες που ανενδοιαστα καταπατουν τα θρησκευτικα πιστευω των υπηκοων τους.Γιατι δυστυχως και αυτο γινεται!Ο Ελληνισμος μετα την μαχη της Πυδνας σηκωσε κυριαρχα το κεφαλι μολις το 1821.Με χιλιες δυσκολιες και αναποδιες.Δεν πρεπει ποτε να το ξεχναμε αυτο.Εζησε σκλαβος στους Ρωμαιους, στο Βυζαντιο, αλλα ΚΥΡΙΩΣ στους Τουρκους.Απο το '21 και μετα μοιαζει να μπηκε στην χυτρα ταχυτητας της ιστοριας.Μετηλθε σε δεκαετιες και μετερχεται ακομη (με πισωγυρισματα πολλες φορες) τα πνευματικα σταδια που οι Ευρωπαικοι λαοι διηνυσαν σε αιωνες.Στην συγχρονη Ελλαδα ειναι απαραιτητη η αποσταση του κρατους απο τις θρησκειες τα δογματα και τα υπερβατικα πιστευω τα οποια ομως ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ θα πρεπει να ειναι ελευθερα και χωρις διακριτη μεταχειριση.

  3. ********************************************
    Επίτρεψέ μου να σου πω ότι αυτά που γράφεις είναι βλακείες.

    1) Οι Ορθόδοξοι Έλληνες εξυμνούν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

    2) Μόνο εσύ λες ότι οι πραπάτορές μας ήταν οι Ἀβραάμ, Ἰσαάκ καὶ Ἰακώβ. Κανένας Ορθόδοξος Έλληνας δεν το λέει.

    3) Ο ψαλμός δεν λέει ''προπατόρων η μ ώ ν'' αλλά σκέτο
    ''π ρ ο π α τ ό ρ ω ν'', διότι οι Ορθόδοξοι Έλληνες, έχουν τα λογικά τους και γνωρίζουν ότι δεν είναι απόγονοι Εβραίων, αλλά Ελλήνων.

    Ιδού ο ψαλμός που σε διαψεύδει πατόκορφα.

    ''τῶν ἁγίων, ἐνδόξων καὶ πανευφήμων Ἀποστόλων, τῶν ὁσίων καὶ θεοφόρων Πατέρων ἡμῶν, τῶν ἁγίων ἐνδόξων
    π ρ ο π α τ ό ρ ω ν Ἀβραάμ, Ἰσαάκ καὶ Ἰακώβ''.

    http://armenisths.blogspot.gr/2015/07/blog-post_90.html

    4) Αυτογελοιοποιείσαι μ' αυτά που γράφεις, ναι ή όχι;
    Απάντησέ μου.
    ******************************************

  4. *****************************************
    Αυτά που γράφεις τα συνειδητοποιείς;

    1) Ο Κολοκοτρώνης που προέταξε την Πίστη δεν ήταν Έλληνας;
    Ιδού τι λέει:
    "Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι,
    όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε
    π ρ ώ τ α υπέρ Π ί σ τ ε ω ς κι ύστερα υπέρ Πατρίδος".

    2) Ποιος σου είπε εσένα ότι οι Έλληνες ήταν σ κ λ ά β ο ι στο Βυζαντινό κράτος; Το Βυζάντιο δεν ήταν ελληνικό;

    Ο Άγγλος ιστορικός Γίββων, που διάκειται εχθρικά προς το Βυζάντιο, αναφέρει:

    ''Το πνεύμα του Ομήρου, του Δημοσθένους, του Αριστοτέλους, του Πλάτωνος,
    φώτιζε την Κωνσταντινούπολη.
    Οι πολυάριθμες ερμηνείες και τα σχόλια των Βυζαντινών εις τους κλασσικούς συγγραφείς δεικνύουν με πόση επιμέλεια ανεγινώσκοντο.
    Οι Έ λ λ η ν ε ς της Κωνσταντινουπόλεως απεκάθηραν την κοινήν γλώσσαν και ανέκτησαν την εύκολον χρήσιν της γλώσσης
    των π ρ ο γ ό ν ω ν αυτών, η οποία είναι το αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος''.
    Βλέπε εδώ
    apologitis.com/gr/ancient/byz-politismos.htm

    Πλήθων Γεμιστός, Έλλην εκ Πελοπννήσου προς Παλαιολόγο:

    ''Εμείς πάνω στους οποίους είστε ηγεμόνας και βασιλεύς, είμαστε
    Έ λ λ η ν ε ς κατά την καταγωγή, όπως μαρτυρεί η γλώσσα και η πατροπαράδοτος παιδεία''.

    https://rassias.gr/1087PLETHO.html
    *********************************************

  5. Οι αντιπαθούντες την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ σπάζουν συνεχώς τα μούρα τους.

  6. Για μενα ο πολιτης ο οποιος εχει ως προταγμα την θρησκεια του η την ιδεολογια του ΔΕΝ ειναι Ελληνας η πατριωτης.Αυτος δηλαδη που οταν το εθνος κινδυνευει δεν ακολουθει την πατριωτικη του συνειδηση αλλα προτασσει τα κελευσματα της θρησκειας του που μπορει να συμφωνουν με τα ευρυτερα συμφεροντα του εθνους(περιπτωση του Κολοκοτρωνη( μπορει ομως και να μη συμφωνουν.Τοτε τι γινεται???Ο πολιτης ειναι Ελληνας μονο οταν ειναι ετοιμος να υπερασπιστει την πατριδα του ανεξαρτητα αν απεναντι του εχει εχθρους ομοθρησκους η αλλοθρησκους.Βεβαιως και μπορει ενας θρησκευομενος να ειναι ειναι Ελληνας και πατριωτης αρκει η υποστηριξη του προς την πατριδα να μην υπαγορευεται απο τα θρησκευτικα του πιστευω.Κατι αντιστοιχο συμβαινει με τις πολιτικες ιδεολογιες.Μονο αν πχ ο κομμουνιστης προτασσει την Ελλαδα απο τον κομμουνισμο μπορει να θεωρηθει Ελληνας και πατριωτης.Αλλιως απλα δεν ειναι Ελληνας.Ο θεοδωρος Κολοκοτρωνης οπως και να εχει πολεμησε και απελευθερωσε την πατριδα.Ειμαι βεβαιος οτι θα το εκανε ακομα και αν στην θεση των Τουρκων ηταν και πχ Βουλγαροι Ορθοδοξοι.Θα εκανε το ιδιο.Η πατριωτικη συνειδηση δεν πρεπει να εχει ορια ουτε θρησκευτικα ουτε ιδεολογικα…..Παραθετω για καποιους Ταλιμπανοποιημενους Ελληνες και την γνωστη αλλα προφανως ξεχασμενη αποψη του μεγιστου σοφου της Αρχαιας Ελλαδος……..ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ!!!! Πλατων

  7. Εσύ δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις.
    Ο Πλάτων συγκρίνει την πατρίδα με τους γονείς και τους προγόνους και αποφαίνεται ότι προέχει η πατρίδα. Δεν συγκρίνει την πατρίδα με κάθε τι.
    Επίσης διαψεύδεις τον εαυτό σου. Τώρα μας λες κι αυτός που προτάσσει την Πίστη είναι Έλληνας π.χ. Κολοκοτρώνης.

Comments are closed.