Θα συνεχίσουμε τα Αστοχήματα;

Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου 
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Οι Σκοπιανοί δεν εμμένουν πλέον στην άκαμπτη στάση τους, που θέλει την σθεναρή προάσπιση της ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ – Σλαβικής καταγωγής τους. Να ‘ναι καλά οι γείτονες να μας ψυχαγωγούν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Βέβαια τελευταία οι σφετεριστές, ρίχνουν νερό στο εθνικιστικό και αλυτρωτικό κρασί τους, ξηλώνοντας κάποια αγάλματα, μετονομάζοντας αεροδρόμια κ.ο.κ.
Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης τόσο από εκείνους , όσο και από εμάς.
Κάτι … διπλές ονομασίες, χρήσεις άλλες για το εσωτερικό και άλλες για το εξωτερικό , μικτές ή μη, με εδαφικό ή μη προσδιορισμό κ.α ανάλογες συγχυτικές  πολιτικάντικες  θολές και αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.  Οι γείτονες οφείλουν να πάρουν κάποια πράγματα (συγκεκριμμένα /δεδομένα/υπαρκτά) απόφαση. Όχι μόνον για αυτονόητους λόγους, αλλά και για να αποφύγουν την διαιώνιση της αυτογελοιοποίησής τους. Μακάρι να πρυτανεύσει η σύνεση και να επακολουθήσουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία τίποτα δεν σφετερίζεται ή διεκδικεί από εκείνους.
Ας έρθουμε τώρα σε εμάς, κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα και αποκλειστικά.
Είναι γεγονός ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας αδιαφόρησαν, ολιγώρησαν, παραθεώρησαν  την σημασία του “Μακεδονικού ” ζητήματος που ξεκίνησε, δεκαετίες πρίν, επί Τίτο της τότε Γιουγκοσλαβίας. Το θεωρήσαμε αμελητέο, ήσσονος σημασίας και δεν το αντιμετωπίσαμε , με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό πρόβλημα. Εξυπακούεται πως αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Η σημερινή συγκυβέρνηση – εκμεταλλευόμενη και τις προσφερόμενες συγκυρίες- οφείλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση – .
Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι στη πρόσφατη σύσκεψη των Βαλκανικών χωρών στο Βελιγράδι ο Πρωθυπουργός μας (αναποδόθηκαν επακριβώς οι δηλώσεις του) έμμεσα τους αναγνώρισε : Μακεδονική ταυτότητα (;). (Σ.Σ πιθανώς να εννοούσε όχι Μακεδονικό  Έθνος αλλά με γεωγραφικό κριτήριο).
Ανέφερε πως θα πρέπει να σταματήσουν την … ρητορική τους ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μ. Αλεξάνδρου.
Τους είπε: ” Είστε και εσείς απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά Μακεδόνες δεν είστε μόνον εσείς, είναι και άλλοι”. Ελληνικών αστοχημάτων συνέχεια!…
Ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως:
– Δεν το κατάλαβα. Δηλαδή η όλη υπόθεση είναι απλώς μια ρητορική προσέγγιση /μεγαλοστομία και τίποτα περισσότερο;
– Τι θα πεί “είστε και σεις Μακεδόνες” (Σ.Σ προφανώς όπως και εμείς;).
Προφανώς αφελώς- ή σκοπίμως; – επιχειρείται μετατόπιση της ουσίας του ζητήματος στο : ποιός (θα) είναι περισσότερο Μακεδόνας, και όχι Σλάβος  ή Έλληνας; Γιατί αν προχωρήσουμε στην λανθασμένη αυτή ατραπό, τότε θα πρέπει να απαντηθεί το εξής: Πόσο Έλληνας (ποσοστό) και πόσο Σλάβος (ποσοστό) ήταν ο Μ. Αλέξανδρος . Έτσι δεν είναι;
– Τι σημαίνει , πρακτικά, το :”Είστε και εσείς απόγονοι εκείνου, αλλά Μακεδόνες δεν είστε μόνον εσείς, είναι και άλλοι”;
Τι είδους έκκληση προς εκείνους τους “Σκοπιανομακεδόνες” (Σλάβους), να θυμηθούν, να αναλογιστούν, να … μας επιτρέψουν – αν φυσικά ευαρεστηθούν να είμαστε (μαζί τους) και εμείς … Μακεδόνες; Και ακόμη:
Δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο να το εκμεταλλευτούν και να το κάνουν παντιέρα /σημαία πως και εμείς τους αναγνωρίζουμε ως (ισότιμους) Μακεδόνες;
Σε καμιά περίπτωση, τώρα ειδικά που αρχίζουν να ανανήφουν, να συνέρχονται και να παραδέχονται την σλαβική τους καταγωγή/προέλευση , δεν θα πρέπει εμείς να προβαίνουμε σε παρόμοιες δηλώσεις, έστω και κάτω από την επήρεια του διπλωματικού τάκτ.
Οι Σκοπιανοί είναι στα σχοινιά στριγμωμένοι. Εναπόκειται σε εμάς να  επιδιώξουμε οριστική λύση του  προβλήματος  το οποίο μας απασχολεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΥΓ Οι πολιτικοί  οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η επίλυση του προβλήματος  προϋποθέτει:
       – Παραγκωνισμό των κομματικών αντιπαλοτήτων , καθώς και τερματισμό του διαγκωνισμού περί πατριωτικής πλειοδοσίας.
       – Συνεργασία και συναπόφαση για τήρηση  ε ν ι α ί α ς  Ε θ ν ι κ ή ς
         γ ρ α μ μ ή ς

loading...