Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για το Σκοπιανό: Περιττός ο θόρυβος για το όνομα- Η ελληνική Μακεδονία φθάνει ως εκεί

Απόλυτος στην άποψή του εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου κ. Χρυσόστομος, αφού θεωρεί «περιττό τον θόρυβο που γίνεται για το όνομα», ενώ τα Σκόπια θα μπορούσαν να ήταν ελληνικά αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική…

Σε ερώτηση της «Πατρίς» για το αν θα συμμετείχε σε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, από το γραφείο του δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού, απάντησε: «Εμείς την Δευτέρα φεύγουμε… Να σας πω όμως την άποψή μου για το Μακεδονικό την οποία είπα πριν από 20 χρόνια. Η ελληνική Μακεδονία έφτανε ως εκεί. Ήταν δική μας. Δεν νομίζω να έγινε καμία ανασκαφή και να βρήκανε την γλώσσα που μιλούν σήμερα, «μακεδονικά» ή οποιαδήποτε σλαβική.

Οι πρόγονοί μας Έλληνες ήσαν, ελληνικά ομιλούσαν. Και όπου γίνεται ανασκαφή ελληνικά βρίσκουμε. Δεν ξέρω γιατί μας φοβίζει να ονομάζεται Μακεδονία. Ναι η ελληνική Μακεδονία φθάνει ως εκεί. Το όνομα ήταν δικό μας. Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε και νομίζω το έχουν κάνει εδώ οι Ελλαδίτες, να μπούμε μέσα και οικονομικά μπορούμε να κρατούμε τα Σκόπια.

Δεν βλέπω μεγάλη σημασία στο όνομα αν λέγεται Μακεδονία ή όχι. Για το θέμα νομίζω ότι γίνεται θόρυβος περιττός. Εκείνο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα, έπρεπε να μπει μέσα και τα Σκόπια θα ήταν πραγματικά ελληνικά. Μπορούσε να μπει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι μια σταλιά κράτος μπορεί να κάνει επίθεση στην Ελλάδα και να βγει στην θάλασσα, ή ότι διεκδικεί την Θεσσαλονίκη. Είναι ουτοπία αν έχει τέτοιες σκέψεις. Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από τα Σκόπια, είτε λέγονται Μακεδονία είτε όχι. Μας κλέβει το όνομα. Η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Πηγή πληροφοριών: patrisnews.gr

loading...

9 thoughts on “Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για το Σκοπιανό: Περιττός ο θόρυβος για το όνομα- Η ελληνική Μακεδονία φθάνει ως εκεί

  1. και 'γω λεω παπα οτι η κυπρος να μπει τωρα στο ψευδοκρατος
    δεν νομιζω πως μια χουφτα κωλοτουρκοι μπορουνε να σας νικησουν
    αυτο ειναι το προβλημα ποιος θα κιατακτησει ποιον ή ο αλλυτρωτισμος και το χαριζε εδω και 'κει τιποτα δεν θα μεινει στο τελος

  2. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο.

    1237 πούλμαν αναχωρούν προορισμό της Θεσσαλονίκη από όλη την Ελλάδα, Εξήντα λεωφορεία έχει ναυλώσει μόνο η Ι.Μ. Κίτρους, ενώ από Κρήτη αναχωρούν δύο ναυλωμένα πλοία απευθείας για Θεσσαλονίκη ένα από τα Χανιά με 1800 άτομα και ένα από το Ηράκλειο με 2400 άτομα! Τα δρομολόγια του ΟΣΕ από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είναι γεμάτα…Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ήδη έχουν ναυλωθεί εξήντα λεωφορεία από τους Ιερούς Ναούς της Πιερίας για τη μετακίνηση των ενδιαφερομένων στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, με αυξητική μάλιστα τάση για περισσότερα λεωφορεία.
    Η συμμετοχή είναι τόσο μαζική που πολλοί κάτοικοι της Πιερίας θα μετακινηθούν με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς μιας και η χιλιομετρική απόσταση Κατερίνης-Θεσσαλονίκης είναι μικρή ενώ δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα λεωφορεία.
    Τα δρομολόγια του ΟΣΕ από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είναι γεμάτα, ενώ ακόμα και από την Πελοπόννησο, αναχωρούν ολόκληρες οικογένειες για να στηρίξουν τους Μακεδόνες και να βροντοφωνάξουν : "Η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική".
    Χιλιάδες Έλληνες εν ενεργεία αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ και των τριών Κλάδων θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Oι Ενώσεις Αποστράτων για άλλη μια φορά συμμετέχουν όχι απλώς ενεργά, αλλά και οργανωτικά στην όλη προσπάθεια.
    Επίσης χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται με πολιτικά εκεί από όλη την Μακεδονία, ενώ η αστυνομική δύναμη για την φρούρησή της θα είναι ελάχιστη:Επίσης «Ο Θρύλος στην Μακεδονία» – Ενώνεται όλη η Ελλάδα – Οπαδοί του Ολυμπιακού ναυλώνουν πούλμαν, παίρνουν λεωφορεία και ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη.

  3. ΔΗΜΟΣΚOΠΗΣΗ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ!!!..ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ""ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"" -ΤΟ 61% ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!
    20 ΙΑΝ 2018

    Δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ επιθυμεί το 61% των Ελλήνων πολιτών, αν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στις
    διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να απορρίπτει σε συντριπτικά ποσοστά έναν συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

    Την ίδια ώρα, σε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας παραμένει η ΝΔ, ενώ έχει εδραιωθεί σε διψήφια ποσοστά (10,5 ποσοστιαίες μονάδες) το προβάδισμά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ειδικότερα, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για μια ικανοποιητική λύση στο Σκοπιανό, το σκηνικό που διαμορφώνεται από την κοινή γνώμη δείχνει πιεστικό για τους χειρισμούς σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

    Από την πανελλαδική μέτρηση γίνεται εμφανές ότι μια συμφωνία στη βάση και της νέας πρότασης Νίμιτς όχι μόνον δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά απορρίπτεται με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά από τους ερωτηθέντες. Ενδεικτική των αρνητικών διαθέσεων είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του παλαιού ονόματος Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992. Αλλα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία, μάλιστα, συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποδοκιμασίας.

    Πιεστικό κλίμα για την κυβέρνηση δημιουργεί και η τάση που καταγράφεται στην κοινωνική βάση υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος (61%), μέσα από το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση για μια συμφωνία με τα Σκόπια.

    Πρόκειται για εξέλιξη που όχι μόνον μπορεί να εγκλωβίσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο απορρίπτει κάθε σχετική εισήγηση, αλλά και να δημιουργήσει βαθιές ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου κινούνται υπέρ του δημοψηφίσματος.

    Διχασμένη, εξάλλου, εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία και ως προς την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, την οποία αποδέχεται το 50% των ερωτηθέντων, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση.

  4. Ευριπίδης Μπίλλης
    Θυμίζει την υποστήριξη του στον Αναν-στας στις προηγούμενε προεδρικές εκλογές της Κύπρου, που έφεραν την Κύπρο στο χείλος του εκτουρκισμού.

    Αν τα λέει από ιστορική άγνοια της ιστορίας του σκοπιανού, είναι μόνον επιπόλαιος. Αν τα λέει γνωρίζοντας την ιστορία του σκοπιανού, τότε δεν ξέρω τι να σκεφτώ …

  5. Αυτοί οι παπάδες δεν έχουν καμιά σχέση με τους ελληνόψυχους παπάδες του 1821.
    Οι απόψεις τους νομίζω ότι δεν διαφέρουν από εκείνες των οπαδών της διεθνιστικής παγκοσμιοποίησης.

  6. ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ!!…ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!!!! ΧΩΡΑ ΛΕΩ ΕΓΩ………..

  7. ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ???????ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΣ???
    Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ,ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΑΣΤΑΤΕΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΝΙΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ,ΑΦΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΔΟΔΟΞΙΑΣ ΒΡΙΖΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ !!

  8. ΟΛΟΙ ΟΙ… « ΑΔΕΛΦΟΙ», ΣΕ ΕΝΑ «ΟΜΟΡΦΟ» ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

    Η ιστορική επίσκεψη των… «τριών ιεραρχών» στη Λέσβο, του Πάπα Φραγκίσκου, του ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΥ* Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΙΑ* Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, τον Απρίλιο του 2016, αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο, στη σειρά γραμματοσήμων που καταγράφει τις διαδρομές του Πάπα Φραγκίσκου το 2016. Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από διάφορους καλλιτέχνες και οι παραστάσεις κάθε αποστολικής επίσκεψης φέρουν τα στιλιστικά χαρακτηριστικά κάθε καλλιτέχνη που τα δημιούργησε.

    Η σφραγίδα που φιλοτεχνήθηκε από την Gabriella Titotto, για το «ταξίδι στο ελληνικό νησί της Λέσβου», όπως χαρακτηρίστηκε κατά την παρουσίασή της τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο στο προσκήνιο, πίσω τον ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟ* Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον ΑΙΡΕΤΙΚΟ* Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, δίπλα σε μια ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στο νησί.
    Πρωτεύουσα του κόσμου επί πέντε ώρες είχε γίνει εκείνο το Σάββατο της 16ης Απριλίου 2016 η Μυτιλήνη. Τα βλέμματα του πλανήτη στράφηκαν στην ιστορική συνάντηση και κοινή προσευχή των «τριών ιεραρχών» του χριστιανισμού ενάντια στον ανθρώπινο πόνο.

    Συμβολική συνάντηση με πολλαπλές σημασίες, καθώς τα δύο «αδέρφια», ο Πάπας Φραγκίσκος και ο ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΣ* Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διάδοχοι των αποστόλων Πέτρου και Αντρέα, αντίστοιχα, μαζί με τον ΑΙΡΕΤΙΚΟ* προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, με κεντρική αναφορά στον Ιησού Χριστό, μίλησαν για τη σημασία της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μάλιστα η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να οδηγήσει στην Ευρώπη τρεις οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων.
    «Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης», είχε πει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποδεχόμενος τον Πάπα, αφού ο τελευταίος χαιρετήθηκε πρώτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Στην προκυμαία, στην παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος του αεροδρομίου και σε πολλά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης, εκατοντάδες πολίτες στέκονταν στον δρόμο για να παρακολουθήσουν την πομπή, ενώ πολλοί από αυτούς μπήκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης ύστερα από έλεγχο.

    Κατάνυξις
    ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
    Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
    http://www.nikosxeiladakis.gr

    *: η λέξη προστέθηκε από την ιστοσελίδα ΑΦΠΥΝΙΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ

    ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ:

    Οι Ι. Κανόνες της Εκκλησίας, που αναφέρονται στην απαγόρευση συμπροσευχής με αιρετικούς είναι:

    1. Κανών Ι' των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις ακοινωνήτω, καν εν οίκω συνεύξηται, ούτος αφοριζέσθω"

    2. Κανών ΙΑ΄ των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις καθηρημένω, κληρικός ων, κληρικώ συνεύξηται, καθαιρείσθω και αυτός".

    3. Κανών ΜΕ' των Αγ. Αποστόλων: "Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος, ή Διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον, αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως Κληρικοίς ενεργήσαί τι, καθαιρείσθω"

    4. Κανών ΞΔ' των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις Κληρικός, ή Λαϊκός εισέλθοι εις συναγωγήν Ιουδαίων, ή αιρετικών προσεύξασθαι, και καθαιρείσθω, και αφοριζέσθω"

    5. Κανών ΟΑ' των Αγ. Αποστόλων: "Ει τις Χριστιανός έλαιον απενέγκοι εις ιερόν εθνών, ή εις συναγωγήν Ιουδαίων εν ταις εορταίς αυτών, ή λύχνους άπτοι, αφοριζέσθω".

    Socratesnios

    Αναρτήθηκε από socratesnios στις 6:10 π.μ.

    ————————————–

Comments are closed.