Το αληθινό Βυζάντιο

Η Γενοκτονία 270.000 Ελλήνων στην Κρήτη το 961 από τους Ρωμαίους-“Βυζαντινούς” κατακτητές.

Γράφει ο Κώστας Ντουντουλάκης

Καθ’ όλη την διάρκεια της χιλιετούς βυζαντινής αυτοκρατορίας η Κρήτη ήταν το κόκκινο πανί για τους βυζαντινούς κατακτητές. Γι’ αυτό την αιματοκύλησαν πολλές φορές.


Επανάσταση κατά των βυζαντινών, αλλά επιπλέον ετοιμάζουν πανστρατιά και επιτίθενται κατά της Κωνσταντινουπόλεως για να εκθρονίσουν(!!!) τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ’ τον Ίσαυρο.

Αρχηγό τους είχαν έναν Κρητικό ονόματι Κοσμά, ο οποίος ήταν μεγαλοπρεπής, ωραίος και γενναίος. Και παραλίγο να κατάφερναν να κυριαρχήσουν σε όλη την Μεσόγειο, όπως αναφέρει στην «Ιστορία των Σφακίων» ο ηγούμενος Γρηγόριος Παπαδοπετράκης.

Όμως οι λογαριασμοί Βυζαντινών και Κρητικών παρέμεναν από αιώνες ανοικτοί και δεν έκλεισαν ποτέ. Ο Αλέξιος Κομνηνός, δια του υιού του Ισαακίου, το 1192, στέλνει απειλητική επιστολή προς το νησί της Κρήτης. Απειλούσε ότι αν δεν υποταχθούν στο Βυζάντιο οι Κρητικοί, θα εξολοθρεύσει όλους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, όπως έπραξαν στο παρελθόν, έγραφε η επιστολή, ο Βελισσάριος, ο Ιουστινιανός, ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Βάρδας ο Θαλασσινός.

Οι Βυζαντινοί είχαν υποστεί αναρίθμητες ήττες από τους Κρητικούς, που ήταν πολύ γενναίοι μαχητές και θεοσεβείς. Οι Κρητικοί ουδέποτε πρόδωσαν τους Πατρώους Θεούς και τα Πάτρια ειωθότα. Το παράδειγμά τους έδινε θάρρος στους άλλους Έλληνες να διατηρήσουν τον Ελληνισμό τους και την Πατρώα Ελληνική Θρησκεία. Γι’ αυτό ήθελαν να τους αφανίσουν οι βυζαντινοί κατακτητές.

Οι μνήμες από την τελευταία ήττα, ήταν ακόμη νωπές.

-Το 949 ο Βυζαντινός αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ζ’ υπέστη πανωλεθρία από τους γενναίους Κρητικούς καθώς όλο το βυζαντινό στράτευμα που έστειλε για να κατακτήσει το ηρωικό Νησί κατεσφάγη, όπως μας πληροφορεί ο Λέων Διάκονος.

Τα Κρητικά πλοία περήφανα έπλεαν στην Μεσόγειο αψηφώντας τον βυζαντινό στόλο. Και όποτε είχαν ευκαιρία έκαναν τολμηρές επιδρομές και κατέστρεφαν ολοσχερώς τον βυζαντινό στόλο. Ο Λέων Διάκονος γράφει για την «των Κρητών δυναστείαν, τραχηλιώσαν και κατά Ρωμαίων φονικόν πνέουσαν». Δηλαδή έσπερναν τον θάνατο στους βυζαντινούς οι σκληροτράχηλοι Κρητικοί, γράφει ο Λέων Διάκονος στην Ιστορία του.

Οι Κρητικοί ήταν ακατάβλητοι κυρίως για δύο λόγους, γράφει ο Συνεχιστής του Θεοφάνους: Πρώτον διότι είχαν διατηρήσει αλώβητο το Ελληνικό Ιερατείο τους, το οποίο προΐστατο στους Απελευθερωτικούς Αγώνες, και δεύτερον διότι ήταν φοβεροί έμποροι, κάτι που τους προσπόριζε τα αναγκαία χρήματα για τους πολέμους κατά των βυζαντινών.

Το μίσος των Ρωμαίων “Βυζαντινών” κατά των Ελλήνων της Κρήτης αποτυπώνεται ανάγλυφα από τον παρακοιμώμενο Ιωσήφ Βρίγγα ο οποίος προσπαθεί να διεγείρει το Βυζαντινό συμβούλιο κατά των Κρητικών. Ο Συνεχιστής του Θεοφάνους καταγράφει τα λόγια του Ιωσήφ: «Είναι τόσα τα δεινά που υπέστησαν οι Ρωμαίοι από τους αρνητές του Χριστού, σφαγές και καταστροφές εκκλησιών και αρπαγές περιουσιών και αιχμαλωσίες. Πρέπει να αγωνισθούμε υπέρ των Χριστιανών και να μην δειλιάσουμε από την απόσταση της θαλάσσης ούτε από τις φήμες».

Πράγματι οι γενναίοι Κρητικοί απελευθέρωναν τα παράλια της Ιωνίας από τους Ρωμαίους “Βυζαντινούς” κατακτητές και κατέστρεφαν χριστιανικές εκκλησίες και έπιαναν χριστιανούς αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουν με Έλληνες.Το 960 ο Βυζαντινός αυτοκράτωρ Ρωμανός Β’ και ο παρακοιμώμενος Ιωσήφ Βρίγγας ανέθεσαν στον Αρμένιο στρατηγό Νικηφόρο Φωκά τον αφανισμό της Κρήτης και των Κρητικών. Ο τεράστιος βυζαντινός στόλος ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου 960. Αποτελείτο από 3300 πλοία που μετέφεραν στρατό και εφόδια.

Οι Ρωμαιοβυζαντινοί είχαν στρατολογήσει βάρβαρα στίφη Σλαύων, Αρμενίων και Ρώσων, για να κατασφάξουν τους Έλληνες της Κρήτης.

Ο M. Canard, στο Byzance et les Arabes μας πληροφορεί ότι οι Έλληνες διέθεταν μόλις 240 πλοία και ζήτησαν από τους Άραβες πολεμοφόδια και στρατό. Εκείνο τον καιρό οι Άραβες με επικεφαλής τον Χαμβδά πολεμούσαν στο μέτωπο της Μικράς Ασίας τους βυζαντινούς κατακτητές, και έτσι δεν μπόρεσαν να τους στείλουν παρά μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων, αλλά καθόλου στρατό. Έτσι οι γενναίοι Κρητικοί μαχητές αντιμετώπισαν μόνοι τους τον τεράστιο βυζαντινό στόλο που μετέφερε 500.000 βυζαντινούς κατακτητές στο ηρωικό Νησί.

Οι Έλληνες γρήγορα έμαθαν τα νέα και άρχισαν να οχυρώνωνται. Η ιστορία έχει καταγράψει ως επικεφαλή της ηρωικής αντιστάσεως την Κρητικοπούλα Ιέρεια της Αρτέμιδος Κλεαγέτη.

Ο Πρίσκος στην χρονογραφία του μας πληροφορεί ότι ήταν μόλις 25 ετών το 960, και αμέσως άρχισε να εμψυχώνει τους Κρητικούς περιδιαβαίνουσα όλα τα οχυρά. Η Κλεαγέτη ήταν πολύ μορφωμένη και γόνος ιερατικής οικογενείας. Η μητέρα της λεγόταν Ζηνόκλεια, ήταν Ιέρεια της Ήρας, και είχε πάρει μέρος στην μάχη της Κρήτης κατά των Βυζαντινών το 949. Με το τόξο της είχε σκοτώσει 50 βυζαντινούς κατακτητές. Η Ζηνόκλεια τελούσε τα Ελληνικά Μυστήρια και είχε διδάξει από μικρή την θυγατέρα της Κλεαγέτη το πώς να πολεμά τους κατακτητές.

Ο Λέων Διάκονος στην Ιστορία του αναφέρει την Κλεαγέτη με υβριστικούς όρους. Την αποκαλεί «γύναιον εταιρικόν», «αναιδές», και ότι τάχα έκανε μαγγανείες. Όμως της αναγνωρίζει, αν και με υβριστικό τόνο, ότι ήταν μάντισσα και ότι ήταν ατρόμητη, καθώς πλησίαζε μόνη της μέχρι τα φυλάκια των Ρωμαιοβυζαντινών και τους προκαλούσε σε πόλεμο.

Οι Κρητικοί Ιερείς και Ιέρειες μόλις αντίκρισαν του πρώτους Ρωμαίους στρατιώτες έκαναν “καθαρμό σε όλο το Νησί για να φύγει το χριστιανικό μίασμα”.

Ο Νικηφόρος Φωκάς αμέσως μετά την απόβαση αρχίζει γενική επίθεση. Σφάζει αρκετούς Κρητικούς τις πρώτες ημέρες. Νοιώθοντας ότι η νίκη του θα είναι εύκολη εξ αιτίας του τεραστίου όγκου του στρατεύματός του, δίνει 10.000 βυζαντινούς στρατιώτες στον στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά και τον διατάσσει να εισβάλει στην ενδοχώρα του Νησιού και να κατασκοπεύσει τους Κρητικούς.

Η ατρόμητη Ιέρεια Κλεαγέτη απαντά με ανταρτοπόλεμο. Βάζει τις Κρητικοπούλες να δίνουν κρασί στους βυζαντινούς στρατιώτες, να τους μεθούν και να αποσπούν πληροφορίες. Αφού τους διέλυσαν την πειθαρχία η Κλεαγέτη διέταξε τους 400 Κρητικούς που είχε υπό τις διαταγές της να λάβουν θέσεις μάχης στα βουνά.

Μόλις οι Κρητικοί είδαν τους βυζαντινούς αποδιοργανωμένους ξεκίνησαν επίθεση με επικεφαλής την ηρωική Ιέρεια της Αρτέμιδος. Οι Ρωμαιοβυζαντινοί αντιστάθηκαν με σθένος. Η Κλεαγέτη σημάδεψε με το τόξο της τον στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά, κτύπησε το άλογό του και τον ανάγκασε να ξεκαβαλικέψει. Αμέσως χύμηξε πάνω του με το τσεκούρι της και τον σκότωσε.

Οι Ρωμαιοβυζαντινοί σε αυτή την δεύτερη φάση του αγώνος τράπηκαν σε φυγή αλλά οι Κρητικοί τους πήραν στο κυνήγι. Ελάχιστοι από τους στρατιώτες του Νικηφόρου Παστιλά κατόρθωσαν να επιστρέψουν ζωντανοί στο στρατόπεδο του Νικηφόρου Φωκά.

Ο Φωκάς, ωσάν να χτυπήθηκε από κεραυνό, μόλις άκουσε τα νέα άρχισε να ετοιμάζει ενέδρες. Άρχισε να πολιορκεί τον Χάνδακα (Ηράκλειο).

Ο Πρίσκος, έχει καταγράψει το πώς απευθύνθηκε στους στρατιώτες του λέγων: «Δεν νομίζω να αγνοεί κανείς σας την επιθετικότητα και το θράσος των απογόνων της Αριάδνης, τις τόσες διαρπαγές και τα φονικά που έχουν διαπράξει κατά των Ρωμαίων. Δεν ανέχεται η εκκλησία του Χριστού να λυμαίνωνται το χριστεπώνυμο πλήθος οι ειδωλολάτρες.

Μην εξοκείλετε στην απειθαρχία και την καλοπέραση διότι θα πάθετε ότι και οι στρατιώτες του Νικηφόρου Παστιλά. Ας μην σπαταλάμε τον καιρό μας με οκνηρία και μέθη, αλλά παραμένοντας Ρωμαίοι ας επιδείξουμε στον πόλεμο κατά των ειδωλολατρών το γενναίο μας φρόνημα».

Μετά πήρε τον στρατό του και άρχισε επίθεση καθώς είχε πληροφορίες ότι 40.000 Κρητικοί ετοιμάζονταν να του επιτεθούν αιφνιδιαστικά και να τον εκδιώξουν από το Νησί. Ο Νικηφόρος Φωκάς περίμενε να νυκτώσει και επιτέθηκε το βράδυ στους Κρητικούς, οι οποίοι δεν άκουσαν την Κλεαγέτη και έκαναν το λάθος να κατασκηνώσουν σε πεδιάδα.

Εκεί ο Νικηφόρος Φωκάς τους έπιασε στον ύπνο, απροετοίμαστους, και τους έσφαξε όλους. Ο Νικηφόρος Φωκάς, για να αποδείξει το πόσο βάρβαρος ήταν και το πόσο μισούσε τους Έλληνες, διέταξε τους στρατιώτες του να κόψουν τα κεφάλια των Ελλήνων και να τα μαζέψουν σε σακκιά.

Ύστερα διέταξε να τα καρφώσουν σε κοντάρια και να τα τοποθετήσουν μπροστά στο κάστρο του Χάνδακος. Μετά, όπως διασώζει ο Λέων Διάκονος, ο Φωκάς διέταξε όσα κεφάλια Κρητικών περίσσεψαν να τα εκσφενδονίζουν με τις βαλλίστρες μέσα στα τείχη του κάστρου…

Οι Κρητικοί μόλις ανεγνώρισαν τους ομοφύλους των, ξέσπασαν σε οιμωγές. Ακούστηκαν κλάματα. Τρόμος κατέλαβε το στρατόπεδο των Κρητικών. Ακούστηκαν κραυγές και θρήνοι ωσαν η πόλη να είχε ήδη κατακτηθεί. Μολονότι δεν είχαν καμμία διάθεση για ειρήνη με τους Ρωμαίους, τώρα είχαν χάσει το θάρρος τους. Εκείνη την δύσκολη στιγμή εμφανίστηκε στα τείχη η νεαρή Ιέρεια Κλεαγέτη. Το πρόσωπό της έλαμπε από ζωντάνια όταν ενθάρρυνε τους Κρητικούς.

Ο Πρίσκος διέσωσε τα λόγια της: «Γενναίοι άνδρες και γυναίκες, αιώνες τώρα πολεμούμε τους Ρωμαίους. Οι Θεοί δεν μας εγκατέλειψαν, πάντα στέκονται στο πλευρό μας. Μόλις κατατροπώσαμε τους Ρωμαίους του Παστιλά. Τώρα θα λιποψυχήσουμε μπροστά σ’ έναν ασεβή Ρωμαίο; Εμπρός! Τραβήξτε τα σπαθιά. Ακονίσατε τους πελέκεις. Τεντώσατε τα βέλη. Θάνατος στους Ρωμαίους κατακτητές. Βοήθησέ μας Τοξόκλυτη Θεά. Ίσιωσε τα θανατηφόρα βέλη μας να βρουν τον στόχο τους».

Η νεαρή Ιέρεια αμέσως διατάζει επίθεση. Εμψυχωμένοι από την ατρόμητη Ιέρειά τους που όρμησε πρώτη, 35.000 Κρητικοί, μαζί και γυναικόπαιδα, εφορμούν εναντίον των βυζαντινών κατακτητών. Ο Νικηφόρος Φωκάς ταράζεται από την ξαφνική αντεπίθεση. Αλλά πριν προλάβει να συνέλθει καταμετρά 90.000 χιλιάδες νεκρούς, οι περισσότεροι από τα επίλεκτα βυζαντινά σώματα των Αρμενίων.

Ο Νικηφόρος Φωκάς αναγκάζεται να σαλπίσει υποχώρηση. Έβλεπε πιά ότι ήταν πολύ δύσκολο να κατατροπώσει τους Κρητικούς και μάλιστα με τέτοια οχυρά. Αποφάσισε, γράφει ο Λέων Διάκονος, να πολιορκήσει τον Χάνδακα(Ηράκλειο). Αποφάσισε να λιμοκτονήσει τους Κρητικούς μέχρις ότου κατασκευάσει νέες πολιορκητικές μηχανές. Έτσι τελείωσε ο χειμώνας του 960-961.

Κατά την διάρκεια του χειμώνος δεν έπαυσαν τελείως οι εχθροπραξίες. Ομάδες καταδρομών των Κρητικών κτυπούσαν συνεχώς τους βυζαντινούς κατακτητές. Οι απώλειες των Κρητικών έφτασαν τις 30.000 νεκρούς και των βυζαντινών τις 110.000 νεκρούς, αναφέρει ο M. Canard στο Byzance et les Arabes.

-Στο τέλος Φεβρουαρίου του 961, ο Νικηφόρος Φωκάς άρχισε πάλι τον πόλεμο με νέο στρατό και εφόδια που παρέλαβε από την Κωνσταντινούπολη. Αντιθέτως η θέση των Κρητικών γινόταν όλο και πιό δύσκολη καθώς τα τρόφιμα λιγόστευαν και ο ναυτικός αποκλεισμός του Νησιού δεν επέτρεπε τον ανεφοδιασμό.

Οι στρατιωτικοί αρχηγοί των Κρητών, Ναύκλος και Ανεμάς, έκαναν συμβούλιο και αποφάσισαν να περιμένουν, μέσα στην πόλη, βοήθεια από τους Άραβες. Όμως η Κλεαγέτη τους είπε να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο στα βουνά και να μην πολεμήσουν μέσα στην πόλη διότι το κάστρο ίσως να μην αντέξει την πολιορκία. Τελικά υπερίσχυσε η γνώμη του Ανεμά, η οποία δυστυχώς απεδείχθη μοιραία…

Οι Ρωμαίοι κατακτητές άρχισαν την πολιορκία σκάβοντας κάτω από την τάφρο και άρχισαν να ξεκολλούν πέτρες από το τείχος. Πρόσθεσαν ξύλα στα υποστηρίγματα και τους έβαλαν φωτιά. Σε λίγο η φωτιά απανθράκωσε τα υποστηρίγματα και δύο επάλξεις του κεντρικού τείχους κατέρρευσαν. Αμέσως όρμησαν στην πόλη τα ρωμαιοβυζαντινά βαρβαρικά στίφη και άρχισαν γενική σφαγή χωρίς να κάνουν διάκριση αμάχου και μαχομένου πληθυσμού. Τα γυναικόπαιδα έτρεχαν να κρυφτούν στα σοκάκια αλλά οι βυζαντινοί τους εξολόθρευαν ανηλεώς. Για τρεις ολόκληρες ημέρες δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να σφάζουν άμαχο πληθυσμό…

Η κατάκτηση της Κρήτης ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 961. Οι πηγές κατέγραψαν 200.000 νεκρούς Κρητικούς, μαζί με τα γυναικόπαιδα, που γενοκτόνησαν οι βυζαντινοί υπάνθρωποι. Μαζί με τους ήδη νεκρούς Κρητικούς στα πεδία των μαχών, το Ολοκαύτωμα της Κρήτης αριθμεί 270.000 νεκρούς, σφαγιασθέντες από τα βαρβαρικά στίφη του Νικηφόρου Φωκά.

Ο Νικηφόρος Φωκάς, χωρίς κανένα ίχνος θεοσέβειας, ανδρείας και πολιτισμού, ζήτησε να βρουν το πτώμα της ηρωικής Ιέρειας Κλεαγέτης. Μόλις οι ρωμαιοβυζαντινοί το βρήκαν, ο βάρβαρος Αρμένιος στρατηγός διέταξε να της κόψουν το κεφάλι και να το καρφώσουν σε ένα κοντάρι. Αφού το έφτυσε, το περιέφερε πάνω στο άλογό του ως τρόπαιο…

Ο Νικηφόρος Φωκάς για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Κρήτης διατάσσει την φυλετική αλλοίωση του Κρητικού λαού. Εγκαθιστά στο ηρωικό Νησί βαρβάρους Σλαύους, Ρώσους και Αρμένιους. Επιπλέον διατάσσει τους μοναχούς των χριστιανών να εκχριστιανίσουν βιαίως τον Κρητικό λαό. Ο Νίκων ο «Μετανοείτε» αποβιβάζεται στην Κρήτη με προστασία βυζαντινής φρουράς και αρχίζει νέες σφαγές. 

Παρά την τρομακτική γενοκτονία, οι Κρητικοί ανένηψαν και συνέχισαν τον Ιερό Αγώνα για Ελευθερία, κάτι που αποδεικνύεται με την απειλητική επιστολή που έστειλε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1192, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου μας.

Η Γενοκτονία 270.000 Κρητικών από τους βυζαντινούς κατακτητές το 961 έχει χαραχθεί βαθιά στην μνήμη όλων των Ελλήνων παρά τις προσπάθειες των ρωμαιοβυζαντινών κατακτητών να την διαγράψουν.

Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, ο τουρκικής υπηκοότητας «Πατριάρχης» των χριστιανών Βαρθολομαίος, πριν από δύο χρόνια, έστησε τον …ανδριάντα(!) του Νικηφόρου Φωκά στην Κρήτη(!!!).

Όπως δείχνουν τα γεγονότα υπάρχουν ακόμη ανοικτοί λογαριασμοί μεταξύ Ελλήνων και νεορωμαιοβυζαντινών…

Πηγές:

Λέων Διάκονος, Ιστορία

M. Canard, Byzance et les Arabes

Πρίσκος, Κρητικά, στην συλλογή Jus Graeco-Romanum

Γρηγορίου Παπαδοπετράκη, Ιστορία των Σφακίων, Αθήνα 1971

Ισίδωρος Ηλιάκης
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

18 σχόλια :

 1. Ο χριστιανισμός, ακολουθώντας τις προτροπές των πατέρων της εκκλησίας, διακήρυξε και εφάρμοσε το σύνθημα του Βυζαντινού αυτοκράτορα, του «αγίου» Αρκάδιου «ες έδαφος φέρειν παν το ελληνικόν».

  Καίγοντας, καταστρέφοντας και ισοπεδώνοντας, με αρχηγό τον Γότθο στρατηγό Αλάριχο (και πολλούς άλλους) και με εμπροσθοφυλακή τη «χριστεπώνυμη» λαίλαπα από άξεστους και αμόρφωτους χριστιανούς μοναχούς «με το σταυρό στο χέρι» (και με το μίσος στην καρδιά).

  Ναοί, αγάλματα και βιβλιοθήκες, τη λαμπρή ελληνική γραμματεία και φιλοσοφία, δηλ. τα έργα των αρχαίων μας προγόνων, καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων.

  Πως φανατίστηκαν τόσο τυφλά;
  Γράφει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
  «Κι αν ακόμη φονεύση κάποιος κατά το θέλημα του Θεού, ο φόνος αυτός είναι από κάθε φιλανθρωπία καλύτερος, ενώ αν κάποιος από λύπη δείξει ευσπλαχνία και φιλανθρωπία, παρά το θέλημα του Θεού, θα μπορούσε η φειδώ αυτή να αποβή πιο μιαρή από οιοδήποτε φόνο»(!!!).

  Κατά Ιουδαίων, Λόγος Δ΄σελ. 195, Adversus Judaeos 48.873.18 επόμ.).

  Βέβαια είχε προηγηθεί ο πατέρας του Αρκάδιου, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, ο οποίος απαγόρευσε τη λατρεία όλων των άλλων θεών στη Ρωμαϊκή (Βυζαντινή) αυτοκρατορία και ανακήρυξε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους.


  Ο Ισπανός Θεοδόσιος είναι ο «γενναιότατος στρατηγός που ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ανατολής» και… «άγιος», αυτός που κατέσφαξε μέσα σε μια μέρα 15.000 ψυχές στη Θεσσαλονίκη.

  Το πιο αποτρόπαιο εν ψυχρώ έγκλημα, μια κτηνώδης σφαγή, μια πραγματική θηριωδία, όπως την περιγράφουν οι ιστορικοί της εποχής.

  Τους συγκέντρωσαν μέσα στον Ιππόδρομο και «τους θέρισαν όλους σαν καλαμιές στον θερισμό»
  (Θεοδώρητος, εκκλησιαστικός συγγραφέας και επίσκοπος).

  Ο αιμοβόρος λοιπόν αυτός «τέλειος χριστιανός μονάρχης», ο Φλάβιος Θεοδόσιος, αγιοποιήθηκε «για τα στρατηγικά του κατορθώματα και τις υπηρεσίες του στην ορθόδοξη πίστη και για την ευλάβειά του προς τον κλήρο» (κατά τον Συναξαριστή του) και εορτάζεται πανηγυρικά στις 17 Ιανουαρίου!

  Αλλά και η μνήμη της συζύγου του, της… «ευσεβεστάτης βασίλισσας Πλακίλας», τιμάται και εορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ***************************************************

   Το Βυζάντιο έκανε , πράγματι, φοβερά ... κακά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ! ! !

   Ι) Τον έσωσε από τον αφανισμό, διότι παρήκμασε και υποδουλώθηκε στους Ρωμαίους το 146 προ Χριστού. Τον ανέστησε και τον διέδωσε στην Ευρώπη.

   Ο Άγγλος ιστορικός Γίββων, που διάκειται εχθρικά προς το Βυζάντιο, αναφέρει:

   ''Το πνεύμα του Ομήρου, του Δημοσθένους, του Αριστοτέλους, του Πλάτωνος,
   φώτιζε την Κωνσταντινούπολη.
   Οι πολυάριθμες ερμηνείες και τα σχόλια των Βυζαντινών εις τους κλασσικούς συγγραφείς δεικνύουν με πόση επιμέλεια ανεγινώσκοντο.
   Οι Έ λ λ η ν ε ς της Κωνσταντινουπόλεως απεκάθηραν την κοινήν γλώσσαν και ανέκτησαν την εύκολον χρήσιν της γλώσσης
   των π ρ ο γ ό ν ω ν αυτών, η οποία είναι το αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος''.
   Βλέπε εδώ
   apologitis.com/gr/ancient/byz-politismos.htm

   2) Σταμάτησε τις φρικιαστικές θυσίες προς τους θεούς της ειδωλολατρίας.
   http://antexeistinalitheia.gr/ta-eschi-ke-i-anthropothisies-tis-dode/

   3) Σταμάτησε τις συνεχείς σφαγές μεταξύ των Ελλήνων. Ως γνωστόν οι Αθηναίοι έσφαζαν τους Σπαρτιάτης, οι Μακεδόνες τους Αθηναίους και πάει λέγοντας. Το κλάμα, η φρίκη, η δυστυχία από τις σφαγές αυτές είναι απερίγραπτη (Διάβαζε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς).

   ***************************************************

   Διαγραφή
  2. *****************************************
   Αδιάψευστα ντοκουμέντα που δείχνουν ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όχι μόνο δεν κατέστρεψαν τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό,
   αλλά τον ε ξ ύ ψ ω σ α ν στις ψυχές των Ελλήνων του Βυζαντίου.

   1) https://www.sakketosaggelos.gr/Article/4632/

   2) Βασιλείου τοῦ Μεγάλου:
   ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ,
   ΟΠΩΣ ΑΝ ΕΞ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΩΦΕΛΟΙΝΤΟ ΛΟΓΩΝ

   Αυτά ανατρέπουν όλους τους μύθους περί καταστροφής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την Ορθοδοξία.
   **********************************************

   Διαγραφή
 2. ΜΗΠΩΣ ΩΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΟΛΑΤΡΕΣ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΡΑΚΗΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΝΑ ΜΗ ΒΡΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΦΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΣΕΛΤΖΟΥΚΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΔΛΔ ΤΟΥΡΚΕΜΕΝΩΝ ΕΞΩΜΟΤΩΝ.ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΝΩΠΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΦΑΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΤΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΛΥΣΑΡΙΚΟ ΣΚΥΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΩΜΟΤΗΣ .ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΣΦΟΡΑ ΥΓΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ Μ.ΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ.ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΣΑΤΑΝΟΛΑΤΡΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΟΙ ΣΑΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΑΡΑ ΣΑΝ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΑ ΔΙΑΒΟΛΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗ ΕΙΧΑΝ ΤΟ 961 ΜΧ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΣΑΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ??? ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΡΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΜΕΝΗΣ ???? Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΚΑΙ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ , ΤΑ ΔΕ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΤΑ ΕΙΧΕ ΣΕ ΚΟΝΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ . ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΑ ΠΡΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΧΑΝΤΙΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΤΟΠΙΚΙΣΤΗΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ,ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ ΟΠΩΣ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ,ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ,ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ,ΕΔΩ ΜΑΣ ΣΟΔΗΓΗΣΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΜΑΡΕΣ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. **********************************************
  Το Βυζάντιο ήταν ελληνικό, ελληνικότατο.

  Πλήθων Γεμιστός, Έλλην εκ Πελοπννήσου προς Παλαιολόγο:

  ''Εμείς πάνω στους οποίους είστε ηγεμόνας και βασιλεύς, είμαστε
  Έ λ λ η ν ε ς κατά την καταγωγή, όπως μαρτυρεί η γλώσσα και η πατροπαράδοτος παιδεία''.

  https://rassias.gr/1087PLETHO.html
  *********************************************

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. **********************************
  Ιδού τι ακριβώς λέει ο Χρυσόστομος αναφερόμενος στους ειδωλολάτρες Ελληνες:

  ''Λέγουν μερικοί:
  Αν οι ''Έλληνες'' είναι εχθροί, δεν πρέπει να τους μισούμε; Δεν μ ι σ ο ύ μ ε τους ''Έλληνες'', αλλά το δόγμα.
  Δεν μ ι σ ο ύ μ ε τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη, την διεφθαρμένη σκέψη. Διότι ο μεν άνθρωπος είναι έργο του Θεού, η δε πλάνη είναι έργο του Διαβόλου''.
  (Ομιλία λγ’ στην Α’ Κορινθίους επιστολή)

  ''Αν αντικρίσουμε έναν ε ι δ ω λ ο λ ά τ ρ η να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πρέπει να τον βοηθήσουμε, και γενικά πρέπει να βοηθούμε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε δύσκολη θέση''.
  (Ομιλία ι’ στην Προς Εβραίους, 4)

  Αυτά είναι τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου, αυτό είναι το μεγαλείο της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
  **************************************

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ - ΕΘΝΙΚΟΙ =1 - 1 ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ - Χ -

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΛΛΗΝΕΣ - ΙΟΥΔΑΙΟΛΑΤΡΕΣ 1-0 ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ -1-

   Διαγραφή
  2. ΘΕΛΕΙ ΚΛΥΣΜΑ ΜΕ ΡΑΨΑΝΗΣ 3ΑΑΑ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ

   Διαγραφή
 7. Πουσταρα φαινεται ο αρθρογραφος εν Χριστω αδελφε μου 5,57.
  ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ
  που λες και εσυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σήμερα δεχόμαστε μετωπική επίθεση δωδεκαθεϊστών(παρακλαδάκι της Μασονίας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
  ΟΛΑ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γιατι εφυγαν οι 12θεοι σου νεοπαγανιστη??ετσι φευγουν οι θεοι??και που ειναι τωρα??στο διαστημοπλοιο του γυφτου??

   Διαγραφή
 10. ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΡΕ !!! ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΣΠΕΡΜΑ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΕΙΣ..
  ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΚΟΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ 12ΘΕΪΣΤΕΣ.
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 95% ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ.
  ΚΑΜΙΑ 500ΡΙΑ ΓΡΑΦΙΚΟΙ 12θΕΪΣΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΟ ΘΕΛΕΤΕ.
  ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΒΙΑΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΝΙΒΑΛΩΝ ΘΕΩΝ ΕΙΣΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΠΑΤΕΡ ΣΩΤΗΡ ΔΙΑ-ΖΕΥΣ ΕΛΘΕ, ΥΠΕΡΤΑΤΕ ΙΕΡΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΘΕΟΥ ΖΩΝΤΟΣ, ΑΦΘΑΡΤΟΝ, ΑΕΝΑΟΝ ΠΥΡ, ΚΙΚΛΗΣΚΩ ΠΡΟΣ ΕΣΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ ΜΕ ΣΕ ΥΠΕΡ-ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΩΝ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΣΤΗΡ ΕΙΜΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΝ ΑΝΑΛΛΑΜΠΩΝ ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝ ΚΑΛΟΥΜΑΙ, ΠΕΡΙΦΩΤΕ ΜΕΓΙΣΤΕ ΘΕΕ ΑΝΔΡΩΝ ΤΕ ΘΕΩΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΚΡΑΤΩΡ ΣΕΒΑΣΜΙΕ ΟΛΩΝ, ΔΙΑ-ΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑΣ ΘΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΚΛΕΙΘΡΑ, ΦΑΝΕΡΩΣΕ ΜΟΥ ΤΑ ΑΡΡΗΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΙΝΑ ΚΑΤΑΣΤΩ ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΣΟΥ, ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΕΛΘΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

  ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΜΕ, ΕΝΘΥΜΗΣΕ ΜΕ, ΜΥΗΣΕ ΜΕ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ

  ΕΤΟΙΜΟΣ ΕΙΜΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είπατε τω βασιλεί χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά. Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην, Ου παγάν λαέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ

   Διαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]