Κουμουτσάκος: Η μυστική διπλωματία πέθανε με τον Ρισελιέ

«Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της στο Βουκουρέστι. Έθεσε με θάρρος και παρρησία τη βάση για επίλυση του ζητήματος με όρους και προϋποθέσεις
που διασφάλισαν το σεβασμό της ιστορίας μας και το συμφέρον της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα ενημέρωνε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως κινείται σε ένα θολό πλαίσιο διαπραγμάτευσης χωρίς να ενημερώνει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

«Κρατά κλειστά τα χαρτιά της και τις πληροφορίες για τον εαυτό της. Οφείλω να επισημάνω όμως, ως προς την ουσία, ότι οι συνθήκες σε σχέση με το 2008 έχουν αλλάξει. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ξέρουμε εάν υπάρχει μια σοβαρή αλλαγή δεδομένων στην ΠΓΔΜ, διπλωματικών, δομικών ή πολιτικών. Ήδη, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ διατύπωσε σαφώς πιο σκληρές θέσεις από τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση. Όχι η αντιπολίτευση. Συνεπώς, πρώτιστη σημασία έχει η ενιαία κυβερνητική θέση. Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί, όπως πάντα, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας πως η ταυτόχρονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει προέλθει από κάποια πρωτοβουλία ή επιλογή της κυβέρνησης, αλλά «την επέβαλαν οι εξελίξεις, η συγκυρία, και το ιδιαίτερο, συχνά πιεστικό, διεθνές ενδιαφέρον για ταχεία διευθέτηση εκκρεμοτήτων».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, η λογική “λύση για τη λύση” δεν ταιριάζει με την εξωτερική πολιτική καθώς -όπως επισημαίνει- πρόχειρες και βεβιασμένες διευθετήσεις δεν αποτελούν επιλογή. Μάλιστα εκφράζει την απορία του για τη σπουδή του υπουργού Εξωτερικών να ανακοινώσει, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, την επίλυση του ονοματολογικού στο πρώτο εξάμηνο του 2018. «Είτε προτρέχει καλλιεργώντας σκόπιμα υπεραισιόδοξες προσδοκίες, είτε έχει ήδη δεσμευθεί με μυστική διπλωματία και υπό πίεση, για κάποια λύση, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Στις σύγχρονες δημοκρατίες, όμως, δεν είναι ανεκτή η μυστική διπλωματία. Αυτή πέθανε μαζί με τον καρδινάλιο Ρισελιέ», λέει χαρακτηριστικά διερωτώμενος αν είναι τόσο καλή η πρόταση που προαναγγέλλει ο υπουργός των Εξωτερικών γιατί δεν την υποστηρίζει αμέσως και ευθέως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας; «Αυτά δείχνουν μικροκομματική συμπαιγνία. Η Νέα Δημοκρατία, το έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο παραλόγου και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Όχι η αντιπολίτευση. Οφείλει λοιπόν να τοποθετηθεί πρώτη, με μια ενιαία θέση και με στήριξη του συνόλου της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εάν για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα δεν την έχει, τότε δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης» τονίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει πως ο υπουργός Άμυνας, λοιπόν, έχει δώσει διπλή ψήφο εμπιστοσύνης στη σύνθετη ονομασία και χαρακτηρίζει τη στάση του σήμερα διπλά αναξιόπιστη. «Είναι προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών. Με την κυνική αυτή μετάλλαξη προφανώς προσδοκά ότι θα διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Μάταιη προσπάθεια», προσθέτει.

Όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει πως το 2017 ήταν από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας όσον αφορά στην τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο. «Συσσωρεύτηκε αρνητική δυναμική, και ανησυχώ ότι θα την βρούμε μπροστά μας. Η επίσκεψη Ερντογάν δυστυχώς δεν εκτόνωσε την κατάσταση. Το αντίθετο. Βλέπετε τι έγινε με το γερμανικό ερευνητικό σκάφος. Νέο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν ενταχθεί στην κομματική αντιπαράθεση στην Τουρκία. Τροφοδοτείται έτσι η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας και αυξάνει η ένταση. Σε αυτά προστέθηκε η πρόσφατη κρίση με το θέμα του ασύλου στον έναν από τους “οκτώ”, που έχει τις ρίζες της στις επιπόλαιες και προσβλητικές διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τον Τούρκο Πρόεδρο. Κάτι που ουδέποτε διέψευσε το Μαξίμου. Εν τω μεταξύ οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία αυξάνονται. Επιπλέον, σας πληροφορώ ότι τις τελευταίες ημέρες, η Άγκυρα εξέδωσε 3 ΝΟΤΑΜ με τις οποίες επιχειρεί παράνομα να δεσμεύσει, για ολόκληρο το 2018, περιοχές για ασκήσεις που περιλαμβάνουν και χώρο ελληνικής κυριαρχίας. Παράλληλα, εξέδωσε νέες NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συμπερασματικά λοιπόν. Ναι, περιμένω και το 2018 διατήρηση, εάν όχι αύξηση της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, καθώς και μεγαλύτερη αβεβαιότητα και μη προβλεψιμότητα στη γειτονική μας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί σε ευρωπαϊκό και συμμαχικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει την τουρκική συμπεριφορά» τονίζει.

Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ δηλώνει πως οι νέες συνθήκες στην περιοχή και η αβεβαιότητα που συνοδεύει την Τουρκία, προσδίδουν στη συνεργασία αυτή νέες διαστάσεις, εύρος και βάθος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

loading...

1 thought on “Κουμουτσάκος: Η μυστική διπλωματία πέθανε με τον Ρισελιέ

  1. τί λες ρε καραγκιόζη…τον στρατηγο Γρυλλάκη και ποιος τον είχε τον ξέχασες;

Comments are closed.