Τουρκική εισβολή με ρωσική ανοχή

Τέταρτη μέρα της τουρκικής εισβολής στη Συρία και οι εντολές της κυβέρνησης προς τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες. Οφείλουν να καλύψουν τις πολεμικές επιχειρήσεις με τη δέουσα προσοχή, αποφεύγοντας τις πληροφορίες που διαρρέουν από τον διεθνή Τύπο και με άξονα την επισήμανση πως τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο μέτωπο του Αφρίν είναι τουρκικής κατασκευής.

Μόνον και μόνον από αυτές τις δύο εντολές, όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής πως ο πόλεμος αυτός τελεί υπό την αυστηρή επιτροπεία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τα τεμένη στην Τουρκία διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή ημέρα λαϊκές συνάξεις προσευχής για τους στρατιώτες που μάχονται στη Συρία, ενώ από σήμερα Δευτέρα το τουρκικό γενικό επιτελείο αποφεύγει ανακοινώσεις περί κατάληψης στρατηγικών στόχων και χωριών στην περιοχή του Αφρίν. Ο τουρκικός Τύπος δίνει ιδιαίτερη διάσταση στις πληροφορίες που παρέχει η ρωσική πλευρά στις τουρκικές δυνάμεις για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 30 χλμ. εντός του συριακού εδάφους.

Toυρκία και Συρία: Πόλεμος, τείχος, δάκρυα και αίμα!

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος ποιητής Mustafa Goren είχε σταθεί στη μέση ενός δρόμου στη μεθοριακή πόλη Καρκαμίς και σηκώνοντας το δάχτυλο δείχνοντας προς τον ουρανό είχε πει με βροντερή φωνή:

«Είμαι εναντίον της εισβολής στη Συρία. Πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι της Δύσης. Είναι και αυτά παιδιά μας που κομματιάζονται εκεί. Γιατί οι Σύροι πολίτες υποχρεώνονται να καταφύγουν στη Δύση; Γιατί ντροπιάζονται και υποφέρουν; Απευθυνόμενος στην Ευρώπη τώρα, της λέω: Σύντομα θα πνιγείς από το νερό που τώρα πίνεις. Θα πληρώσεις για όσα κάνεις στη Συρία και στις άλλες χώρες!»…

Όταν έλεγε αυτές τις φράσεις ο Τούρκος ποιητής, εκτεινόταν στα συρο-τουρκικά σύνορα ένα πανύψηλο γκρίζο, τσιμεντένιο, μελαγχολικό τείχος με πολλούς πύργους-παρατηρητήρια.

Στην είσοδό του σταθμευμένα αστυνομικά οχήματα και ασθενοφόρα. Πιο πίσω τουρκικά θωρακισμένα οχήματα, έτοιμα να περάσουν τη μεθοριακή γραμμή.

Πάντως, ήδη από τότε, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε συριακό έδαφος, αλλά πολεμώντας – όπως επίσημα διαβεβαίωνε η Άγκυρα – εναντίον των τζιχαντιστών στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Υπάρχει αυστηρή προειδοποίηση στους δημοσιογράφους να μη φωτογραφίζουν τη μεθοριακή περιοχή, ούτε να κάνουν ερωτήσεις για «ευαίσθητα ζητήματα». Ο νόμος έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία προβλέπει σύλληψη και κράτηση επ’ αόριστον για τους «ενοχλητικούς».

Τώρα που οι τουρκικές δυνάμεις πολεμούν και πάλι μέσα σε συριακό έδαφος, στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς ο ανήσυχος κουρδικός πληθυσμός στην τουρκική επικράτεια αναστατωμένος από τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων «αδελφών του» στη Συρία ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες.

Το γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο «συριακό πρόβλημα» περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Η Ρωσία, η οποία άναψε το πράσινο φως για τη νέα τουρκική εισβολή, για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», κατηγορεί ανοικτά τις ΗΠΑ ότι «εξοπλίζει με σύγχρονα όπλα» τους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του στις 20 Ιανουαρίου, κατηγορεί τις ΗΠΑ πως «το Πεντάγωνο με τις χωρίς έλεγχο παραδόσεις σύγχρονου εξοπλισμού στους φιλοαμερικανούς αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Βόρεια Συρία συνεισφέρει στη γοργή κλιμάκωση της έντασης και προκάλεσε την τουρκική ειδική επιχείρηση».

Στις 21 Ιανουαρίου, ο Ρώσος ειδικός προεδρικός εκπρόσωπος για τη Συρία Alexandr Lavrentyev δήλωνε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti: «Η στάση μας είναι καθαρή. Αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν να σταθμεύουν στο έδαφος κυρίαρχης χώρας παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησής της».

Κάλεσε, επίσης, τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις συσκέψεις στο Σότσι για την επίλυση του συριακού προβλήματος, ως παρατηρητής.

Την ίδια ώρα οι υπό τις ΗΠΑ συνασπισμένες αντικαθεστωτικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως μάχονται αποκλειστικά εναντίον των τζιχαντιστών και ουδεμία ανάμειξη έχουν στις επιχειρήσεις στο Αφρίν. Από τη μεριά της, η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση προς όλα τα μέρη για αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε πως η Άγκυρα είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον πριν ξεκινήσει την πολεμική επιχείρηση εναντίον του Αφρίν. Αναμεταδίδοντας δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας, μέσα στο αεροπλάνο κατευθυνόμενος στην Ασία, αμερικανικά Μέσα ανέφεραν ότι είπε επίσης πως «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ με ανταρτική διείσδυση μέσα στα σύνορά της».

Υποστηρίζοντας ότι «η τελική ολοκληρωτική επιτυχία για την εξόντωση των τζιχαντιστών του Daesh» (επονομαζόμενου ως Ισλαμικό Χαλιφάτο – ISIS), ο Μάτις δήλωσε ακόμη ότι «είναι εύκολο να κατανοηθούν οι λόγοι που η Άγκυρα ανησυχεί επειδή η σύγκρουση έχει επεκταθεί και πέραν των συριακών συνόρων».

Οι τουρκικές επιχειρήσεις

Η επίσημη τουρκική άποψη είναι πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως στόχο τους ”τρομοκράτες” του PKK/KCK/PYD-YPG και του Daesh»Η επίσημη τουρκική άποψη είναι πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως στόχο τους ”τρομοκράτες” του PKK/KCK/PYD-YPG και του Daesh, στο πλαίσιο των τουρκικών δίκαιων που βασίζονται στον διεθνή νόμο, τις αποφάσεις 1624, 2170 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα δικαιώματα αυτοάμυνας που προκύπτουν από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ». Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως «οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν πάγιες συνθήκες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή κατά μήκος των τουρκικών συνόρων καθώς και να προστατεύσουν τους Σύρους πολίτες από τις δραστηριότητες καταπίεσης και βιαιοτήτων από τους τρομοκράτες».

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί επίσης υποστηρίζουν πως «δίνεται εξαιρετική σημασία στην αποτροπή να πληγούν άμαχοι». Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, «ήδη οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει δύο οχυρές θέσεις Κούρδων PYD/PKK στη βορειοδυτική Συρία, από τις οποίες εκτοξεύονταν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του τουρκικού εδάφους, με στόχο πολίτες».

Αφορμή η αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους


Κούρδοι μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) συνομιλούν με Αμερικανούς στρατιώτες στη συριακή πόλη Darbasiya, κοντά στα τουρκικά σύνορα (φωτογραφία περασμένου Απριλίου)

«Η Τουρκία δεν θα είχε εξαπολύσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στο Αφρίν, αν η Ουάσινγκτον είχε τηρήσει την υπόσχεσή της να περικόψει τον ανεφοδιασμό και την υποστήριξη των Κούρδων ανταρτών στη Συρία» υποστήριξε με δηλώσεις του στο RT.com o Yasar Yakis, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν οι ΗΠΑ σταματούσαν να εξοπλίζουν τους Κούρδους, η Τουρκία δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο που βρίσκεται τώρα. Η Άγκυρα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της συμμάχου της». Και απευθυνόμενους στους Αμερικανούς είπε: «Δεν θα πρέπει να παρέχετε πυρομαχικά σε τρομοκρατικές ομάδες».

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Γαλλίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει επειγόντως σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας, για το ζήτημα της Συρίας, μετά την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια επαρχία του Αφρίν.

Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το περασμένο Σάββατο, εκπρόσωποι και επικεφαλής των αποστολών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας – ΗΠΑ, Ρωσίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Κίνας – προσκλήθηκαν από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθούν για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από: Anadolu Agency – hurriyetdailynews.com – rt.com – Sputnik – Counterpunch

zougla.gr
loading...