Ποιά η χρήση του μυστικού δωμάτιο στο Όρος Ράσμορ; (φωτό)

Στο Black Hills της Νότιας Ντακότα βρίσκεται ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στην Αμερική. Λαξευμένο στην πλευρά του βουνού, το ένδοξο Mount Rushmore επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Είναι πραγματικά ένα θέαμα. Αλλά εδώ είναι κάτι που ίσως δεν ξέρετε για αυτόν την αμερικανικό θησαυρό.

Ένα μυστικό δωμάτιο γεμάτο με ειδικό υλικό βρίσκεται στο εσωτερικό του όρους Rushmore. Ονομάζεται Hall of Records.

Ο Gutzon Borglum, ο γλύπτης του όρους, είχε ένα μεγάλο όραμα για το τεράστιο μνημείο στη Νότια Ντακότα. Αρχικά ήθελε να λαξευτούν 4 διάσημοι Αμερικάνοι, αλλά μετά ήθελε ακόμη περισσότερα… Ο Borglum ήθελε να υπάρχει μέσα στο βουνό και ένα μεγάλο αρχείο με τα σημαντικότερα γεγονότα της αμερικάνικης ιστορίας, όπως η αγορά της Λουιζιάνας.

Οραματίστηκε το όρος Rushmore ως το νέο Στόουνχεντζ των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα μπορούσε να αφηγηθεί μια ιστορία χιλιάδων ετών. Έτσι, ήθελε μια Αίθουσα Αρχείων, που θα «μιλούσε» στις μελλοντικές γενιές.

Ενώ η κατασκευή του μυστικού δωματίου είχε ολοκληρωθεί, πέθανε χωρίς να δει τα αρχεία να φυλάσσονται εκεί. Ωστόσο, έστω και 60 χρόνια μετά το θάνατό του, το όραμά του θα γίνει πραγματικότητα.

Ιδρυτικά κείμενα όπως η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και το Σύνταγμα, βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια εντός της αίθουσας. Το κοινό δεν έχει πρόσβαση εκεί, ωστόσο, η αποστολή του όρους Ράσμορ ως «ζωντανού» μνημείου της αμερικάνικης ιστορίας, ήδη εκπληρώνεται.

Δυστυχώς, το δωμάτιο δεν είχε ολοκληρωθεί δεκαετίες μετά το θάνατό του.

Μέσα είναι ένα ξύλινο κουτί υπάρχει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων, βιογραφία του Borglum, καθώς και σύντομες περιγραφές του κάθε πρόεδρου στο μνημείο.

Το μυστικό δωμάτιο σφραγίζεται με μία 1.200 λιβρών πλάκα γρανίτη για προστασία.

Παρά το γεγονός ότι η δίοδος δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το όραμα Borglum, διότι λείπουν κάποια διακοσμητικά σχέδια, οι εξωγήινοι που θα επισκεφτούν τον πλανήτη μας σε 10.000 χρόνια από τώρα θα ξέρουν ποιος ήταν ο Teddy Roosevelt

loading...