Γ. ΡΩΜΑΝΟΣ:«Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ… ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ»

ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Γ. ΡΩΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

«Όταν ο Μέγας Αλέξανδρός ήταν 16-17 ετών, συνήθιζε να πηγαίνει να κάνει «καταδρομικές επιχειρήσεις» μαζί με τους «κομάντο» της εποχής.
Κάποια στιγμή φεύγει, περνάει στη Δαρδανία (βλ Σκόπια) και αντιμετωπίζει μια περίπολο Δαρδάνων, που τον περικυκλώνουν.

Γίνεται ομηρική μάχη γύρω από τον νεαρό Αλέξανδρο, νικούν οι Μακεδόνες με επικεφαλής τον Μ. Αλέξανδρο και τα ξημερώματα επιστρέφουν στον Φίλιππο, ο οποίος «ήταν στα κεραμίδια» γιατί ο γιος του κυνηγούσε τους Δαρδάνους και ως μελλοντικός βασιλιάς δεν θα έπρεπε…»

 Την ιστορία αυτή διηγήθηκε ο συγγραφέας 13 βιβλίων -βασισμένα στην ιστορία και σε ντοκουμέντα – Γιώργος Ρωμανός μιλώντας στο focus fm και στην Μελίνα Καραπαναγιωτίδου. Ο κ Ρωμανός μίλησε για την ονομασία των Σκοπίων, τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης και τα σενάρια που κυκλοφορούν…

Μελετάτε την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων, μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στο επόμενο βιβλίο σας (κι αυτό τεκμηριωμένο από δύο ιστορικούς) Ποια ειναι η άποψη σας για το θέμα της ονομασίας και της… ιστορίας των Σκοπίων;

-Το θέμα έχει δυο διαστάσεις, τι συμβαίνει από την αρχαία εποχή και τι έγινε μετά το 1991. Εάν μελετήσει κανείς με προσοχή και τις δυο περιπτώσεις είναι… εξοργιστικές. «Βγαίνεις από τα ρούχα σου» με τα εγκλήματα που έχουν μεθοδευτεί.

Όταν ξεκίνησε αυτή η υπόθεση (για την ονομασία) το 1991, πραγματικά κανένας δεν ήξερε ότι τα χώματα, ο τόπος που περιβάλει τα Σκόπια λέγεται … Δαρδανία; Μόνο εγώ το ήξερα και μερικοί πολύ καλοί ιστορικοί και μελετητές; Γιατί εμείς ξέρουμε ότι υπάρχουν χάρτες του 6ου αιώνα και επί 1000 χρόνια αυτό το χώμα λεγόταν Δαρδανία, δεν λεγόταν Μακεδονία.

 Πως είναι δυνατόν να μην το γνώριζε αυτό η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που θέλω να πω απερίφραστα εγκλημάτησε με την πολιτική της σε αυτό το θέμα, με κορωνίδα την ρήση του εκλιπόντος κ. Μητσοτάκη ότι «σε 10 χρόνια δεν θα συζητάει κανένας για αυτό το θέμα». Να λοιπόν που 26 χρόνια μετά συζητάμε για αυτό το θέμα.

Η χώρα -έχετε πει στο παρελθόν- ανέδειξε εθνάρχες, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται ο Καποδίστριας και ο Κολοκοτρώνης. Θεωρείτε λοιπόν ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποδείχθηκε ή αποδεικνύετι κατώτερο των περιστάσεων;

-Αβίαστα θα σας πω – με την μελέτη μάλιστα των τελευταίων 100 ετών που κάνω συστηματικά για το επόμενο βιβλίο μου- ότι η Ελλάδα είχε ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων, στη συντριπτική ιστορική πραγματικότητα κατά πλειοψηφία.

Υπήρξαν κι ένας, δυο, τρεις που στάθηκαν σωστά χωρίς να θέλω να επεκταθώ για του ποιοι ήταν, αλλά μπορώ να θυμηθώ τον Καποδίστρια που εκτελέστηκε από τους Έλληνες και τον Κολοκοτρώνη.

Υπάρχουν νεότεροι που έκαναν δουλειά υπέρ της πατρίδος και άλλοι που δεν την έκαναν. Για να σας πω λίγο πιο συγκεκριμένα, αυτή η τραγική περίπτωση να χάσουμε το όνομα και μαζί με το όνομα να χάσουμε και τα χώματα της Μακεδονίας, γιατί είναι γελοίο αυτό που λένε, ότι θα δοθεί όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Έτσι έλεγε η κα Μπακογιάννη πρόσφατα σε συνεντεύξεις που έδωσε. Τι σημαίνει γεωγραφικό προσδιορισμός; Υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός που δεν συμπεριλαμβάνει ιστορία και έδαφος; Δεν υπάρχει. Δεν μπορώ να πω εγώ ονομάζω το κράτος μου Όλυμπος και δεν διεκδικώ αυτόματα την ιστορία του Ολύμπου και ό,τι έχει πάνω.

Είναι αστεία πράγματα και η θέση είναι εγκληματική. Εγώ διαφωνώ κάθετα με το ότι έγινε ένας θρίαμβος στο Βουκουρέστι, αλλά αυτό που συνέβη πραγματικά ήταν μια καλά συγκαλυμμένη ντροπή. Δηλαδή αν το πουν τώρα άνω Μακεδονία είμαστε εντάξει; Όχι δεν είμαστε εντάξει, το 80% των Ελλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...