Αίσχος: Η Ελλάδα απαγόρευσε στον εαυτό της να μπορεί να κάνει έρευνες στη κυπριακή ΑΟΖ

Τη στιγμή που η Τουρκία ληστρικά και παράνομα αναμένεται να τοποθετήσει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ελλάδα με δικό της νόμο (4001/2011) απαγόρευσε στον εαυτό της να μπορεί νομίμως να συμμετέχει σε έρευνες κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γράφει ο Δρ. Ηλίας ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ
Σύμφωνα με τον “νόμο Γιάννη Μανιάτη”,

“Η ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων” (εδευ α.ε.) δεν μπορεί να συμμετέχει ή να τοποθετήσει νομίμως γεωτρύπανο – για λογαριασμό του δημοσίου – στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο νόμος 4001/11 ανέτρεψε το καθεστώς του προηγούμενου νόμου 2289/95 ο οποίος επέτρεπε νομίμως τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας υδρογονανθράκων σε έρευνες εντός και εκτός Ελλάδος.

Εαν ο νόμος Μανιάτη δεν είχε τροποποιήσει τον προηγούμενο νόμο 2289/95, σήμερα η ΕΔΕΥ Α.Ε. θα μπορούσε – όπως συνέβαινε πάντα- να είχε φροντίσει νομίμως & έγκαιρα -μέσω σχετικής αίτησης – να είχε αποκτήσει ερευνητικά δικαιώματα (οδηγία 94/22 της Ευρωπαϊκής Ένωσης) π.χ. Στα ελεύθερα οικόπεδα 4 & 5 της “λεκάνης του Ηροδότου” στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία μερικώς διεκδικεί ήδη η Τουρκία – και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες να είχε τοποθετήσει εκεί νοικιασμένο γεωτρύπανο στα οικόπεδα αυτά κατωχυρώνοντας δικαιώματα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται……..

Η Ελλάδα παίρνει και παλι – εκ του μακρόθεν – γεωπολιτικά μαθήματα παράνομης συμπεριφοράς………..
http://ellinikiafipnisis.blogspot.gr/2018/01/blog-post_25.html

loading...