Κ. Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για μεταρρυθμίσεις

Στρατηγική σε δύο μέτωπα. Το πρώτο και άμεσα συνυφασμένο με την αποδόμηση καίριων σημείων της ρητορικής Μεγάρου Μαξίμου και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχετίζεται με τις… κόκκινες κάρτες
στις κυβερνητικές φράσεις-κλειδί περί της “καθαρής εξόδου” και της “επιστροφής στην κανονικότητα”.

Το δεύτερο και με αποτύπωμα στην επόμενη ημέρα της χώρας ταυτίζεται με τα σήματα προς τους πιστωτές για τη “γαλάζια” οπτική περί της ανάπτυξης και της μετάβασης στη μετά-Μνημόνιο εποχή. Και σε αυτές τις δύο παραμέτρους, νέες απαντήσεις έδωσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την οδό Πειραιώς, άλλωστε, το 2018… μαρκάρεται στην ατζέντα ως έτος εκλογικό.

Και η επικοινωνία του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μόνο αναφορά στο εσωτερικό. Αλλά και στους εταίρους. Το σχέδιο αλλαγών για τη μετά τη λήξη του προγράμματος περίοδο έχει αναλυθεί στις δύο εξόδους του Κυριάκου Μητσοτάκη Σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Με τις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διεθνές επίπεδο να συνεχίζονται κατά κύματα και την τρέχουσα χρονιά, η λογική “δεσμευόμαστε για μεταρρυθμίσεις, δώστε μας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο” θα αποτελέσει προμετωπίδα των μηνυμάτων του προς την Ευρώπη.

Από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστίασε, εκ νέου, στο έωλο του κυβερνητικού αφηγήματος περί της “καθαρής εξόδου” από τα Μνημόνια. “Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διατυμπανίζουν ότι η χώρα οδεύει προς μία δήθεν “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνησή τους σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής.

Έχουν συμφωνηθεί μέτρα αξίας 2% του Α.Ε.Π. για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Έχουν συμφωνηθεί υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Και βέβαια έχει συμφωνηθεί εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, έχει μικρή σημασία εάν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο. “Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο “Μνημόνιο” και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση”, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πέρα από τα…καμπανάκια που έκρουσε για τις αγορές, πέρα από τις αιχμές του για τη στάση των πιστωτών της χώρας, που συναίνεσαν σε πολιτικές-μέγγενη για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (η υπερφορολόγηση είναι μία από αυτές) το εμφατικό δια ταύτα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και, επομένως, βασικό του στοίχημα είναι η μείωση των υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το κάλεσμα σε επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα είναι διαρκές. Η ρητορική του για μία παράταξη που δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις και πιστεύει στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας δομεί τις παρεμβάσεις του. Ωστόσο, είναι το στοιχείο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που μετατρέπεται σε καίριο ζητούμενο, με στόχο την έξοδο από την κρίση.

“Απαιτείται μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα. Μια συμφωνία που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε. Διότι δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στις παλιές, κακές συνήθειες του παρελθόντος. Και δεν θα γυρίσουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

loading...

5 thoughts on “Κ. Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για μεταρρυθμίσεις

  1. Και ΄γω δεσμεύομαι πως μια ζωή θα σε λέω σαρσέμη!

  2. Πουλημένο τομάρι εισαι κι εσύ
    Τα ίδια σκατά

  3. ΚΟΥΛΗ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ.ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΠΙΣΤΥΕΥΕΙ?

  4. Κάτι μάς είπες τώρα.Ολοι οι προηγούμενοι τά ίδια έλεγαν.Δεσμεύωμαι,δεσμεύωμαι,δεσμεύωμαι.Καί όλοι τους ήταν γιά δέσιμο.Εσύ θά κάνεις τήν διαφορά,μέ τήν ζήμενς στό κάδρο σου?Ποιός έχασε τήν σοβαρότητά του ,νά τήν βρής εσύ.Κάνε καμμιά άλλη δουλειά ,νά δούμε τήν αξία σου,κρατικοδίαιτε μπαρούφα καί άσε τήν θέση σου νά πάρει κάποιος άξιος,πού νά ξέρει από προβλήματακαί χωρίς πλάτες.ΚΑΣΤΩΡ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ

  5. ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
    ΕΣΥ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΛΑΧΤΑΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ
    ΓΟΥΡΛΟΜΕΝΟ ΣΟΥ ΜΑΤΙ

Comments are closed.