Καίριο πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές και τον τουρισμό το σκληρό ευρό!

Η ισοτιμία του δολαρίου απέναντι στο ευρώ έχει διολισθήσει στη χαμηλότερη τιμή της από το 2014. Ένα δολάριο αντιστοιχεί σήμερα σε 1,25 ευρώ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούχιν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είπε ανοιχτά ότι το υποτιμημένο δολάριο φαίνεται να ευνοεί τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί την πάγια πολιτική του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον εναντι του ευρώ
Our currency, your problem

Ο Γιούργκεν Μάτες, Γερμανός συνεργάτης του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) στην Κολωνία, υπενθυμίζει τη γνωστή ρήση του Τζέιμις Κόναλυ, υπουργού Οικονομικών επί Νίξον, ο οποίος έλεγε ότι «το δολάριο είναι δικό μας νόμισμα, αλλά δικό σας πρόβλημα».

Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη διαπίστωση φαίνεται να εξηγεί και τη σημερινή υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου.

Η υποτίμηση του δολαρίου θέτει την ΕΚΤ προ διλήμματος
Το ισχυρό ευρώ την απαλλάσσει από τη βάρος της απόφασης για ενδεχόμενη άνοδο των επιτοκίων, καθώς μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε νέα άνοδο του ευρώ καθιστώντας ακομη πιο ακριβές τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Αντίστοιχα όμως καθώς ακριβαίνει το ευρώ θα μειώνονται οι εξαγωγές και οι εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ενώ θα μειώνεται και η παραγωγική δραστηριότητα. Παράλληλα ο πληθωρισμός θα υποχωρεί πολύ κάτω από το 2% που επιθυμεί ο Ντραγκι που τυπώνει χρήμα για να ζεστάνει την αγορά .

Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, το χρήμα από την παραγωγή προϊόντων να οδηγηθεί σε άλλο σημείο των αγορών και να δημιουργήσει για παράδειγμα μία «φούσκα» στο χρηματιστήριο ή στην αγορά ακινήτων.

Στα πρόθυρα πανικού ο Νότος ηρεμία στο Βερολίνο.

Προς το παρόν υπερτερεί η ανησυχία για το ισχυρό ευρώ αν και για τον πυρήνα του ευρώ η μπόρα ειναι ακομη μακριά και δεν ασχολούνται .

Είναι δεδομένο ότι η άνοδος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες της νότιας Ευρώπης, που μόλις πρόσφατα πέρασαν σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Στην Ελλάδα πλήττει τόσο τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όσο και τον τουρισμό που προέρχεται από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

Γι αυτούς τους τουρίστες η άνοδος κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα να γίνονται ακριβότερες.

Όμως η Ελληνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος λίγο δείχνουν να ενδιαφέρονται για την άνοδο του ευρώ και το καίριο πλήγμα που αναμένεται να δώσει στην ελληνική οικονομία.

Παρόλο που το θέμα ειναι πολύ σοβαρό οι ευρωπαϊστές φαινεται ότι ακολουθούν ξανά την πάγια φιλοευρωπαϊκή πολιτική στρατηγική της Ελλάδας που ειναι η πολιτική της πάση θυσία στο ευρώ.

Απολύτως αδύναμοι να παρέμβουν στο εξωτερικό κοιμίζουν απλώς την εγχώρια κοινή γνώμη.

Κι όμως από την ιστοτομία του ευρώ εξαρτάται η χρόνια, τόσο των τουριστικών επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές, όσο και των παραγωγών τροφίμων, φρούτων και άλλων εξαγόμενων αγροτικών, κυρίως προϊόντων.

Η άνοδος του ευρώ θα φέρει πολύ λιγότερα ευρώ στις τσέπες κάθε είδους παραγωγού και λιγότερους τουρίστες παντού.

Την ίδια στιγμή θα κατακλύζει τους πάγκους με φθηνότερα εισαγόμενα με προφανή αποτελέσματα για την χτυπημένη οικονομίας και τους παραγωγούς μας.

Πάντως ο Γερμανός Γιούργκεν Μάτες εμφανίζεται καθησυχαστικός μιλώντας προφανώς από την δική του σκοπιά. «Με μία αντίστροφη λογική μπορούμε να υπενθυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια το αδύναμο ευρώ είχε μάλλον ωφελήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Υπό αυτή την έννοια, μπορούν να αντέξουν και μία ισοτιμία γύρω στο 1,20 χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

πληροφορίες DW

loading...