Το μεγάλο κακό που προκαλεί το τζάκι στην υγεία

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου…
για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις επιπτώσεις στην υγεία.


Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έβγαλε τη χρήση του από την κατηγορία της ψυχαγωγίας και την έβαλε στην κατηγορία με τις επιλογές για θέρμανση σπιτιών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα με ρύπους.

Η ατμόσφαιρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατεί άπνοια γίνεται αποπνικτική μετά την δύση του ήλιου.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, ενώ παλιότερα η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν εντονότερη τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, τώρα είναι εντονότερη μετά τις 8 το βράδυ όταν ανάβουν τα τζάκια.

Η έντονη μυρωδιά είναι απόδειξη των σωματιδίων που συγκεντρώνονται στον αέρα και ανάλογα με την ποσότητά τους βλάπτουν περισσότερο ή λιγότερο.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και συνιστά τη μη χρήση των τζακιών όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

«Όταν επικρατούν συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, πρέπει να μην ανάβουμε κανένα τζάκι γιατί προκαλείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Βήχας, άσθματα, βρογχιτιδικά επεισόδια, μύτες βουλωμένες, μάτια ηλεκτρισμένα είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ανάβουμε το τζάκι για να διασκεδάσουμε και να παθαίνει άσθμα το παιδί του διπλανού μας.»

«Κάποιοι θεωρούν ότι αν κάψουν καλά ξύλα τα πράγματα είναι καλύτερα. Συνδέουν την ρύπανση μόνο με τα μη κατάλληλα καυσόξυλα ή άλλα είδη που καίγονται. Δεν ισχύει αυτό. Και το καλύτερο καυσόξυλο ρυπαίνει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν αποφεύγεται η ρύπανση με την καύση ποιοτικών ξύλων. Πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών γύρω από το ζήτημα. Είναι λίγες ημέρες του χρόνου που απαγορεύεται και πρέπει να σεβόμαστε τις συστάσεις», δηλώνει ο κ. Μπεχράκης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα τζάκια σύμφωνα με τους επιστήμονες επηρεάζει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν υφιστάμενα πνευμονολογικά νοσήματα και τα μωρά.

«Δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Δεν γίνεται να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να μην έχουμε επιπτώσεις από αυτό. Το περιβάλλον μας αποτελεί προέκταση του βιολογικού μας εγώ και κατά συνέπεια όταν χαλάμε το περιβάλλον μας, χαλάμε τον εαυτό μας τον ίδιο. Και αυτό δεν αποφεύγεται», καταλήγει ο κ. Μπεχράκης, σημειώνοντας ότι οι λύσεις ενός μαντηλιού ή μιας μάσκας στο πρόσωπο για να μην εισπνέουμε την ρύπανση, βοηθούν ελάχιστα.

Αντιπροτείνει την προσπάθεια να εισπνέει κανείς μόνο από τη μύτη, που αποτελεί φυσικό φίλτρο.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΑΤΥΧΩΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΕΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΛΑΧΕ ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ ''ΓΕΙΤΟΝΕΙ'' ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ ΡΟΜΑ ''ΕΠΕΝΔΥΤΗ'' Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΑΣ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΔΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 472 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΦΥΣΙΚΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΚΥΚΛΟ ΕΝΑ ΕΡΕΙΠΕΙΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΑΡΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ 3-4 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ. ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΠΑΛΙΟΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΛΑΡΔΙ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ 4-5 ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙ ΑΠΛΩΣ ΕΚΕΙ ΔΙΠΛΑ. Ε ΛΟΙΠΟΝ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ 3-4 ΦΟΡΕς ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΧΡΑΑΤΣ ΧΡΟΥΤΣ ΒΡΕ ΚΟΜΟΔΙΝΑ ΑΠΟ ΦΟΡΜΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΕΣ ΜΕ ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕ? ΚΑΤΕΛΑΒΕ? ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΥΠΝΙΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ? ΑΡΠΑΖΕΙ ΜΙΑ ΑΓΓΑΛΙΑ ΞΥΛΑ ΝΑΝΑΙ ΚΙ'ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΡΙ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ ΜΕΧΡΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΦΛΟΚΟ ΝΤΑΡΓΕΛΕ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΣΙΡΑΛΙΚΙ ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΙΟΝΙΑ!
    ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΓΕΙΤΟΝΑ ΡΕ ΣΥ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ? ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΙΑΤΑΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΜΑΙ!!! ΜΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΚΛΕΒΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΙΟΣ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΚΑΜΙΑ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΥΡΙΔΕΡΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΟΥΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΟΤΑ? ΟΧΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ?
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΙΑΒΑΖΝΤΑΔΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΤΡΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΦΥΣΙΚΑ) ΕΘΕΣΕ ΜΟΝΟΝ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΛΕΩ ΑΝ ΤΟΞΕΡΕ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ''ΒΑΡΥΤΗΤΑ'' ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΗΤΑΝ ΒΑΡΥ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΜΕ ΟΛΟΥΣ! ΤΡΑΒΑ ΚΑΥΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΙΧ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]